Σεμινάριο για την Περιβαλλοντική Ευθύνη και Αποκατάσταση της Περιβαλλοντικής Ζημιάς μέσω Χρηματοοικονομικών και άλλων Εργαλείων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο Τσιτσάνη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Θέμα του σεμιναρίου ήταν η ενδυνάμωση της εφαρμογής της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη, όπως προσδιορίζεται στο ΠΔ 148/2009, ειδικότερα σε θέματα πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημίας μέσω προώθησης ικανών χρηματοοικονομικών και άλλων εργαλείων.
Αυτό ήταν και το έκτο κατά σειρά Σεμινάριο και απευθυνόταν κατά κύριο λόγο στις αρμόδιες Υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης, σε τεχνικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, αλλά και σε φορείς της οικονομίας και της αγοράς, στην πανεπιστημιακή κοινότητα, σε συλλογικότητες, σε περιβαλλοντικές οργανώσεις και σε πολίτες.
Το Σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και επικοινωνίας ενός σημαντικού προγράμματος «LIFE PROmote Financial Instruments for Liability on Environment- LIFE PROFILE», τις οποίες δράσεις ανέλαβε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ένας από τους Εταίρους του Προγράμματος, με φορέα υλοποίησης την Εθελοντική Οργάνωση ECOCITY, ως έχουσα ιδιαίτερη εμπειρία στο αντικείμενο του προγράμματος και σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη εκπρόσωπος του Eco City μιλώντας στο trikalanews.gr τόνισε:
“Είναι το 6ο κατά σειρά σεμινάριο και επιλέχθηκε η πόλη των Τρικάλων γιατί είναι μια πόλη παράδειγμα.
Προσπαθούμε μέσα από το πρόγραμμα να βελτιώσουμε τους μηχανισμούς που θα βοηθήσουν και την πολιτεία και τους επιχειρηματίες να τηρούν με ευλάβεια τους περιβαλλοντικούς όρους ούτως ώστε να περιορίσουμε την ζημιά είτε από αμέλεια είτε επειδή δεν εφαρμόζουν τους νόμους με συνέπεια να έχουμε ρύπανση, επικίνδυνα απόβλητα σε ποτάμια και δάση.
Κάθε περιφέρεια έχει συγκροτήσει περιφερειακές επιτροπές με αρμόδιους υπαλλήλους που τρέχουν αμέσως για να διαπιστωθεί η ζημιά.
Αν βρεθεί ο υπεύθυνος είναι πιο εύκολο αν δεν βρεθεί και υπάρξει ανεξέλεγκτη ρύπανση πάλι πρέπει να αξιολογηθεί ο κίνδυνος να γίνουν μελέτες αποκατάστασης της ζημιάς και τότε ποιος πληρώνει;
Η πολιτεία και ο πολίτης. Χρειάζεται καλύτερος και αυστηρότερος ελέγχος. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν αρκεί ο μηχανισμός. Πέντε υπάλληλοι δεν αρκούν να ελέγξουν”.
Να σημειωθεί πως στο σεμινάριο παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και ο πρόεδρος της Αστικής Ανάπτυξης Γιώργος Ζιώγας.