Η καθημερινότητα χωλαίνει στην πόλη των Τρικάλων. Γεγονός που αποδεικνύεται καθημερινά, όλες τις εποχές του χρόνου. Από τον χειμώνα με τους παγετούς και τα χιόνια – σε μια πόλη της κεντρικής Ελλάδας που το χιόνι και ο παγετός είναι συνηθισμένα φαινόμενα τους χειμερινούς μήνες – μέχρι την άνοιξη που τα χόρτα πνίγουν τους περισσότερους δημόσιους χώρους Και εντός του κέντρου, μάλιστα σε σημεία που είναι… αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων. Μοναδικά στολίδια που κάνουν την πόλη διακριτή στην Ελλάδα, όπως οι όχθες του Ληθαίου ποταμού και η περιπατητική διαδρομή γύρω από το Βυζαντινό Κάστρο (Φρούριο όπως συνηθίζουν να το λένε οι Τρικαλινοί) που στεφανώνει την πόλη και βρίσκεται στο κέντρο της.
Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε, ότι, Πολιτισμός μιας Πόλης… είναι ο Σεβασμός στην Καθημερινότητά της και ο Τρόπος που την πραγματικότητα και όχι ιδεατά ή δημοσιοσχετίστικα, διαχειρίζονται οι δημοτικοί άρχοντες, αυτή και το Περιβάλλον, στοιχεία τα οποία εκτός από τους πολίτες της ίδιας της πόλης, αφορούν και τους χιλιάδες επισκέπτες της.
- Πνιγμένη στα χόρτα η περιπατητική διαδρομή κάτω από το Φρούριο
Η περιπατητική διαδρομή κάτω και περιμετρικά του Βυζαντινού Κάστρου των Τρικάλων – το οποίο κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό πάνω σε ερείπια της Ακρόπολη της αρχαίας Τρίκκης κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα, με τριπλό τείχος και σήμερα φιλοξενεί και το «Ρολόι», έμβλημα-σύμβολο της πόλης των Τρικάλων – κατασκευάστηκε το 2011 με σκοπό να δώσει την δυνατότητα στους πολίτες, αλλά και στους επισκέπτες της πόλης να κάνουν περίπατο σε ένα ξεχωριστό μονοπάτι γύρω από την καρδιά της Ιστορίας των Τρικάλων όπως αυτή έχει καταγραφεί στους αιώνες.
Δυστυχώς όμως, τα χόρτα που σε πολλά σημεία ξεπερνούν το ένα μέτρο, πνίγουν τους διαδρόμους της διαδρομής και η πυκνή βλάστηση, γίνεται επικίνδυνη καθώς ο περιπατητής φοβάται μη βγει ξαφνικά μπροστά του κανένα φίδι ή άλλο ερπετό εκεί που περπατά.
Πέρα από αυτό, υπάρχουν κομμένα και παρατημένα κλαδιά σε συστάδες, τόσο στην είσοδο στο μονοπάτι της διαδρομής από την δυτική πλευρά του Κάστρου, λίγα μόλις μέτρα πιο πέρα από την κεντρική του Πύλη, όσο και δεξιά και αριστερά – σε αρκετά σημεία – κατά μήκος της διαδρομής.
- Let’s do it Trikala: Η Προχειρότητα δεν καθιστά Πολιτισμό, δεν Ομορφαίνει μια Πόλη και στέλνει αρνητικά μηνύματα στην Νεολαία
Επειδή οι συστάδες των κλαδιών, αν και έχουν ξεραθεί, έχουν εμφανή πάνω τους άνθη, αποδεικνύει, προφανώς, ότι βρίσκονται εκεί αφημένες στην μοίρα τους – υποβαθμίζοντας αφενός την αισθητική της διαδρομής, αφετέρου δημιουργώντας πρώτης τάξεως φωλιές για κάθε είδους ερπετό και όχι μόνο – από τις 7 Απριλίου, όταν με το σύνθημα Let’s do it Trikala, ο Δήμος και η Ομάδα Εθελοντών του Δήμου, κάλεσαν τους δημότες και τους ενδιαφερόμενους φορείς, να βοηθήσουν στον καθαρισμό της περιπατητικής διαδρομής.
Εύλογα λοιπόν, μπορεί να αναρωτηθεί όποιος δει αυτή την προχειρότητα: καθιστά η τακτική του κόβουμε και πετάμε στον ίδιο χώρο, Σεβασμό στους Πολίτες, στην Αισθητική και την Καθημερινότητα μιας Σύγχρονης και «Έξυπνης» πόλης;
Ποια είναι η ευθύνη τόσο για τον Δήμο Τρικκαίων και τους υπεύθυνους αντιδημάρχους, όσο και για την Ομάδα Εθελοντών του Δήμου – που έκαναν το κάλεσμα – για αυτές τις απαράδεκτες εικόνες; Και τελικά, ποιο είναι το παράδειγμα και το μήνυμα που στέλνει ο Δήμος στους δεκάδες μαθητές και νέους που στήριξαν με την εθελοντική εργασία τους το όλο εγχείρημα;
- Προσοχή, κίνδυνος Φωτιάς!
Επίσης, τίθεται ένα επιπλέον ερώτημα: Οι ξερές συστάδες κλαδιών, και τα πεταμένα ξερά κλαδιά – δεξιά και αριστερά – ακόμα και μέσα στο άλσος που διασχίζει η περιπατητική διαδρομή, δεν αποτελούν προσάναμμα για μια ενδεχόμενη φωτιά;
Για ποιο νοιάξιμο του Περιβάλλοντος και Σεβασμό της Πόλης και των Πολιτών, μπορούμε να μιλάμε σε αυτή την περίπτωση, ειδικά, αν οι συστάδες παραμείνουν εκεί τους θερινούς μήνες;
- Η καθημερινότητα απαιτεί καθημερινό και όχι επιφανειακό νοιάξιμο της δημοτικής αρχής
Το trikalanews.gr κατά την διενέργεια του ρεπορτάζ που έκανε στην περιπατητική διαδρομή γύρω από το Βυζαντινό Κάστρο, συνάντησε δυο νέους που έκαναν τον περίπατό τους και συνομίλησε μαζί τους.
Με τις δηλώσεις τους, επισημαίνουν, ότι εκτός από την συντήρηση του μονοπατιού και την φροντίδα καθαριότητας, κοπής των χόρτων και ασφάλειά του, εκείνο που λείπει, είναι να τοποθετηθούν παγκάκια σε ορισμένα σημεία, έτσι ώστε ο περιπατητής να μπορεί να κάθεται και να απολαμβάνει την ομορφιά της φύσης που προσφέρεται πλουσιοπάροχα σε όλο το μήκος της περιπατητικής διαδρομής.
«Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουμε τα αισθήματα που δημιουργούνται σε όποιον περπατά σε αυτή την διαδρομή γύρω από το Κάστρο. Αυτό το όμορφο περιβάλλον σε βοηθάει να ξεχνάς τα προβλήματα. Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα καλύτερο από μια βόλτα στην φύση. Και είναι πολύ σημαντικό που υπάρχει μέσα στο κέντρο της πόλης αυτή η δυνατότητα. Έτσι οι νέοι, μπορούν να ξεφύγουν από τις καφετέριες .
Αυτή την διαδρομή την κάνω χειμώνα-καλοκαίρι από τότε που την ανακάλυψα, πάνε 5-6 χρόνια.
Η περιπατητική αυτή διαδρομή πιστεύω ότι πρέπει να φροντίζεται περισσότερο όσο αφορά την εικόνα και την ασφάλειά της. Να κόβονται τα χόρτα και να καθαρίζεται συχνά. Επίσης μπορούν να μπουν κάποια παγκάκια σε ορισμένα σημεία της. Ίσως θεωρούν ότι ο κόσμος το έχει ξεχάσει αυτό το μονοπάτι και δεν περπατά σε αυτό, όμως είναι λάθος αν υπάρχει αυτή η άποψη. Η φροντίδα και συντήρησή του είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής» είπε η Μαρίνα.
«Πρέπει να φροντίζεται περισσότερο η συντήρηση και η καθαριότητα αυτής της υπέροχης διαδρομής. Απαραίτητο είναι να κόβονται συχνά τα χορτάρια την άνοιξη και να μην αφήνουν το μονοπάτι στην τύχη του» είπε ο Κώστας Στεργίου.
«Για να αναδεικνύεται η ομορφιά της περιπατητικής διαδρομής, χρειάζεται νοιάξιμο καθημερινό και τακτική φροντίδα και από την δημοτική αρχή και από τους περιπατητές που δεν πρέπει να πετάνε σκουπίδια. Επίσης καλό θα ήταν να μην υπήρχαν γκράφιτι στα τείχη του Κάστρου» συμπλήρωσε η Μαρίνα.