Καρδίτσα

Παρουσία Πρωθυπουργού τα εγκαίνια του έργου «Υδρευση Ανατολικής Πλευράς Ν. Καρδίτσας»

5 Dec 2023

Το έργο είναι προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ 

Τα εγκαίνια της Υδρευσης Ανατολικής Πλευράς Ν. Καρδίτσας, ενός εκ των μεγαλυτέρων και σπουδαιότερων έργων στη Θεσσαλία και το μεγαλύτερο έργο διανομής πόσιμου νερού στη χώρα  πραγματοποιούνται την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η τελετή εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στο διυλιστήριο πόσιμου νερού στις 10.30 το πρωί.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ έχοντας τη δυνατότητα ύδρευσης 42 κοινοτήτων  και περίπου 55.000 κάτοικων.

Στοιχεία του έργου

Η ύδρευση των οικισμών της ανατολικής πλευράς του Νομού Καρδίτσας προβλέπεται από την τεχνητή λίμνη του φράγματος Σμοκόβου.

Η υδροληψία θα γίνεται από το έργο καταστροφής ενεργείας της σήραγγας Λεονταρίου. Το νερό θα μεταφέρεται σε νέα λιμνοδεξαμενή με συνολική χωρητικότητα 80.000 m3 περίπου. Αναλυτικότερα τα έργα κεφαλής αποτελούνται από την λιμνοδεξαμενή, τα έργα υδροληψίας και εκκενώσεως αυτής, το έργο υπερχείλισης, τα έργα εκτροπής καθώς και τα έργα οδοποιίας για την προσπέλαση στην στέψη της λιμνοδεξαμενής.

Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού (ΔΠΝ)

Το ΔΠΝ θα καλύπτει τις ανάγκες της 20ετίας, ήτοι θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας για μέγιστη παροχή 16.875m3 /d.

Η μέθοδος επεξεργασίας του νερού περιλαμβάνει τη διύλιση και την απολύμανση με χλώριο, καθώς και την προχωρημένη και εντατική επεξεργασία με όζον και ενεργό άνθρακα. Το ΔΠΝ αποτελείται από τα ακόλουθα επιμέρους τμήματα :

– Τα έργα άφιξης και προεπεξεργασίας (εσχάρωση, μέτρηση παροχής).

– Το φρεάτιο προσθήκης διαλύματος θειικού οξέως, για ρύθμιση του pH.

– Το φρεάτιο μερισμού.

– Την ταχεία ανάμιξη, όπου θα γίνεται προσθήκη διαλύματος θειικού αργιλίου ή εναλλακτικά χλωριούχου πολυαργιλικού υδροξειδίου. – Την μονάδα κροκίδωσης, όπουθαγίνεται προσθήκη πολυηλεκτρολύτη.

– Τις δεξαμενές καθίζησης. Στην Α΄ Φάση θα κατασκευαστούν δύο δεξαμενές και στη Β΄ Φάση θα προστεθεί μια όμοια.

– Την μονάδα διύλισης, η οποία αποτελείται από ταχυδιυλιστήρια διστρωματικού διυλιστικού μέσου. Για τη διύλιση προβλέπεται η κατασκευή έξι κλινών διύλισης, εκ των οποίων θα εξοπλιστούν στην Α΄ Φάση οι πέντε και μελλοντικά η έκτη.

– Τη μονάδα προσθήκης όζοντος και τη μονάδα ενεργού άνθρακα. – Τη μονάδα απολύμανσηςτου νερούμε χλώριο, σε δύο σημεία του έργου (προχλωρίωση και μεταχλωρίωση).

– Την τελική δεξαμενή αποθήκευσης ενεργού όγκου 5.000m3. .

– Τα έργα διαχείρισης λάσπης (αντλιοστάσιο λάσπης, πάχυνση & αφυδάτωση).

– Τα απαιτούμενα βοηθητικά έργα και έργα υποδομής (Κτίριο Διοίκησης, Υποσταθμός, δίκτυα ύδρευσης – άρδευσης – πυρόσβεσης, δίκτυο στραγγιδίων, εσωτερική οδοποιία, έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου κ.λπ.) και θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες ύδρευσης 42 οικισμών

Ο συνολικός πληθυσμός σχεδιασμού των έργων είναι 55.000 κάτοικοι περίπου.

Έργα μεταφοράς και διανομής ύδατος

Το έργο περιλαμβάνει τα έργα μεταφοράς και διανομής ύδατος σε 42 οικισμούς της ανατολικής πλευράς του Νομού Καρδίτσας από τη λίμνη του Σμοκόβου, τα οποία ξεκινούν από την δεξαμενή διυλισμένου ύδατος, κατάντη του Διυλιστηρίου Πόσιμου Νερού το οποίο τροφοδοτείται από την Λιμνοδεξαμενή δίπλα στην έξοδο της σήραγγας Λεονταρίου.
Αναλυτικότερα, από την προαναφερόμενη δεξαμενή Διυλιστηρίου Πόσιμου Νερού εκκινούν τρεις κεντρικοί Κλάδοι Α, Β και Γ.

Ο κύριος κλάδος Α (ανατολικός κλάδος) έχει συνολικό μήκος 72Km περίπου και θα τροφοδοτεί τους υδατόπυργους / τοπικές δεξαμενές των οικισμών: Ασημοχώρι, Γραμματικό, Νέο Ικόνιο, Γεφύρια, Πασχαλίτσα, Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο, Ηλίας, Ιτέα, Αστρίτσα, Συκέαι, Πέτρινο, Άγιο Δημήτριο .

Ο κύριος κλάδος Β (κεντρικός κλάδος) έχει συνολικό μήκος 63Km περίπου και θα τροφοδοτεί τους υδατόπυργους / τοπικές δεξαμενές των οικισμών Καππαδοκικό, Άγιος Βησσάριος, Σοφάδες, Μοσχολούρι, Κυψέλη, Πύργος Κιερίου και Καλυβάκια.

Ο κεντρικός κλάδος θα καταλήγει στην υφιστάμενη δεξαμενή Τιτανίου από όπου θα τροφοδοτούνται οι οικισμοί : Παλαμάς, Κοσκινάς, Μεταμόρφωση και Βλοχός.

Ο κύριος κλάδος Γ (δυτικός κλάδος) έχει συνολικό μήκος 51,8Km περίπου και θα τροφοδοτεί τους υδατόπυργους / τοπικές δεξαμενές των οικισμών: Λεοντάρι, Αχλαδέα, Ανάβρα, Κέδρος, Λουτρό, Παλιούρι, Δαφνοσπηλιά, Καλλιφώνι, Ζαϊμιο, Φιλία, Μαυραχάδες, Δασοχώρι, Μελισσοχώρι, Ανώγειο και Άμπελος.

Το συνολικό μήκος των δικτύων ανέρχεται σε 190 περίπου χιλιόμετρα και 4 τοπικά αντλιοστάσια ανύψωσης.

Trikala News
Author: Trikala News

Τα “Φύλλα” που είναι Φθινοπωρινά…

Τα “Φύλλα” που είναι Φθινοπωρινά…

«Και ο ήλιος έκανε ένα βήμα πίσω, τα φύλλα έπεσαν να κοιμηθούν και το φθινόπωρο ξύπνησε» (Raquel Franco,ποιητής) …
Σύσταση εθελοντικής ομάδας στο 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Σύσταση εθελοντικής ομάδας στο 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Στη σημερινή κοινωνία, η οποία χαρακτηρίζεται από αγχωτικούς ρυθμούς και κρίση αξιών, οι άνθρωποι με διάθεση προσφοράς κρίνονται απαραίτητοι …
 Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μπαλτόπουλος

 Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μπαλτόπουλος

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρικάλων …
Στο επίκεντρο αντιπλημμυρικά έργα και η προώθηση τοπικών προϊόντων στα Φάρσαλα

Στο επίκεντρο αντιπλημμυρικά έργα και η προώθηση τοπικών προϊόντων στα Φάρσαλα

Συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας και Αγροτικών Συνεταιρισμών για αντιπλημμυρική προστασία, αγροτική ενίσχυση και εξωστρέφεια τοπικών προϊόντων …