Πολύς θόρυβος αυτόν τον καιρό για την κατανομή των πανεπιστημιακών σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την αναδιάρθρωση (συγχώνευση σχολών ΤΕΙ-ΑΕΙ, ίδρυση νέων κλπ), που εξήγγειλε το αρμόδιο υπουργείο
Προσωπικά δεν έχω καμιά έγνοια για το πόσες σχολές θάρθουν ή δεν θάρθουν στα Τρίκαλα. Περισσότερο νοιάζομαι για το πανεπιστημιακό κύρος και για την «μοναξιά» των φοιτητών του ΤΕΦΑΑ της πόλης και της Κτηνιατρικής Καρδίτσας, παρά για τον διαγκωνισμό των Θεσσαλικών πόλεων που αντιδικούν μεταξύ τους διεκδικώντας νέες σχολές.
Η ίδρυση και η έδρα των πανεπιστημιακών σχολών, σε μια σοβαρή χώρα, δεν είναι υπόθεση ούτε των πολιτικών, ούτε του«δι’ ενεργειών μου» των βουλευτών, ούτε των φορέων μιας πόλης, να αντιδικούν με τους φορείς των άλλων πόλεων και να κερδίζουν εκείνοι που διαθέτουν περισσότερες προσβάσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Μ’ αυτή τη λογική και πρακτική το πελατειακό πολιτικό σύστημα, δεν έσπειρε στη χώρα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, χωρίς σοβαρές μελέτες και προτάσεις, για ψηφοθηρικούς και μικροπολιτικούς σκοπούς; Δέστε, Πανεπιστήμιο στην Πάτρα, αλλά και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη και διάσπαρτες σχολές..!!
Το Πανεπιστήμιο, ως αυτόνομο πνευματικό ίδρυμα και το υπουργείο Παιδείας, κατά τη γνώμη μου, έχουν τον πρώτο ρόλο στην ίδρυση κα την έδρα των πανεπιστημιακών σχολών. Βεβαίως ύστερα από διαβουλεύσεις με όλους τους τοπικούς φορείς, παίρνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, ιστορικές κοινωνικές, οικονομικές ενός τόπου.
Στη βάση λοιπόν της τοπικιστικής αντίληψης ,διεκδικεί η κάθε πόλη (και γιατί όχι και κάθε κωμόπολη), όσο γίνεται περισσότερες σχολές, όχι γιατί ενδιαφέρεται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την μόρφωση των φοιτητών, αλλά για την οικονομική τους αφαίμαξη.. Καφέδες , σουβλάκια, ενοίκια….
Αν ο θόρυβος γίνεται για το οικονομικό όφελος, γιατί οι φορείς της πόλης μας, να διεκδικούν μια- δυο σχολές ακόμα, και δεν απαιτούν «εδώ και τώρα» δίκαιη μοιρασιά από μηδενική βάση; Ίδιος αριθμός σχολών στο Βόλο, στη Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα….
Φαλαγκάρας Σταύρος, εκπαιδευτικός