Βουλευτική Εκπροσώπηση

Ομιλητής στο συνέδριο του Economist ο Κώστας Σκρέκας

10 Oct 2017

«Για να έρθει η ανάπτυξη χρειάζεται ενεργειακή επάρκεια σε προσιτές τιμές»

Εκ των βασικών ομιλητών του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, ήταν ο Βουλευτής Π.Ε. Τρικάλων της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός,
Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ν.Δ., Κώστας Σκρέκας.

«Το βασικό ζητούμενο στη χώρα μας μετά από οκτώ χρόνια βαθειάς οικονομικής κρίσης είναι ισχυρή και πολυδιάστατη ανάπτυξη» σημείωσε «μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε όλους τους οικονομικούς κλάδους, όπως η μεταποίηση και η πρωτογενής παραγωγή και θα εξασφαλίζει αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως «ενέργεια σε επάρκεια και ανταγωνιστικές τιμές συνιστούν βασικό εργαλείο γι’ αυτή την ανάπτυξη» και υπενθύμισε ότι η χώρα πέρυσι βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο ενεργειακές κρίσεις που έφτασαν στα όρια το σύστημα του φυσικού αερίου και την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος.

Συνέχισε λέγοντας «Έτσι προκύπτει και το βασικό ερώτημα που τίθεται σήμερα, αν δηλαδή θα αφήσουμε τις πολιτικές των παρελθόντων ετών να οδηγήσουν σε κατάρρευση το ενεργειακό σύστημα της χώρας».

Παράλληλα τόνισε πως η ΝΔ έχει συγκεκριμένο σχέδιο και οδικό χάρτη για τα ενεργειακά, με βασικό πυλώνα τη συνέχισε και ολοκλήρωση βασικών υποδομών, όπως ο ΤΑΠ που το 2013 από την τότε Κυβέρνηση προωθήθηκε και ξεκίνησε, έχοντας μάλιστα απέναντι τους σημερινούς Κυβερνώντες σ’ αυτή την προσπάθεια, ο IGB, το πλωτό τερματικό στην Αλεξανδρούπολη, οι διακρατικές συνδέσεις, καθώς και η ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.

Τέλος, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως βασική επιλογή αποτελεί η ενίσχυση των διακρατικών συνεργασιών με στρατηγικούς εταίρους όπως η Κύπρος η Αίγυπτος και το Ισραήλ και η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργεια, της γεωθερμίας, των υδρογονανθράκων και του εξορυκτικού κλάδου.

Αναλυτικά η ομιλία του Βουλευτή Π.Ε. Τρικάλων και πρώην Υπουργού:

Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Σύνεδροι,

Σήμερα, στην Ελλάδα της 8ετούς οικονομικής κρίσης ένα είναι το βασικό ζητούμενο. Η ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη σταθερή και βιώσιμη στον χρόνο.

Μια ανάπτυξη που θα δημιουργεί κατ’ αρχήν αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Σήμερα για παράδειγμα κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται στη χώρα μας αμείβεται κατά μέσο όρο με 400 ευρώ.

Μια ανάπτυξη ισχυρή και πολυδιάστατη.

Τί σημαίνει ο όρος πολυδιάστατη ανάπτυξη; Μια ανάπτυξη που δε θα στηρίζεται αποκλειστικά σε ένα μόνο κλάδο της οικονομίας π.χ. στον τουρισμό αλλά και σε άλλους κλάδους, όπως είναι ο κλάδος της εξόρυξης και της μεταποίησης ή ο πρωτογενής τομέας.

Στην Ελλάδα έχει υποτιμηθεί αδίκως και διαχρονικά η μεταποίηση και η βιομηχανία. Ακούγεται πολλές φορές ότι στην Ελλάδα δεν παράγουμε τίποτα. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Στην Ελλάδα παράγουμε πάρα πολλά αλλά σε μικρές ποσότητες. Η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό με τεράστιες δεξιότητες. Επίσης η γεωγραφική της θέση, και τα λιμάνια που αναπτύσσονται μετά τις ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν τεράστιο πλεονέκτημα για όποιον αποφασίσει να επενδύσει στη μεταποίηση.

Όλα αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς μια βασική κινητήριο δύναμη: την ενέργεια.

Προαπαιτούμενο για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη είναι η σταθερή παροχή ενέργειας σε επαρκείς ποσότητες, και με ανταγωνιστικό κόστος. Η ενέργεια στις ποσότητες και στο κόστος που θέλουμε, είναι το «μέσο για την ανάπτυξη» που είναι ο πρωταρχικός στόχος σήμερα για την Ελλάδα.

Οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες όπως η συμφωνία των Παρισίων, ριζικές μεταβολές στις πηγές παραγωγής, γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές επιρροές και προεκτάσεις, συνθέτουν ένα δυσεπίλυτο ενεργειακό σταυρόλεξο για γερούς λύτες.

Μια ενεργειακή αγορά που μεταλλάσσεται με φρενήρεις ρυθμούς.

Για παράδειγμα αναφέρω ότι στην Ελλάδα μας μόλις το 2010 η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη ήταν σε ποσοστό 45%, ενώ το 2016 γκρεμίστηκε στο 25%. Αντίστοιχα η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο από 10% το 2010 υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε στο 21% πέρυσι εξαιτίας των χαμηλών τιμών πετρελαίου, ενώ σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ – συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών – το 2010 αυτές συνεισέφεραν το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, ενώ το 2016 το 27%.

Το LNG κερδίζει εντυπωσιακά έδαφος τα τελευταία χρόνια. Από μερίδιο 26% που είχε το 2000 έναντι του φυσικού αερίου μέσω αγωγών, το 2014 ανήλθε στο 42%, με την πρόβλεψη για το 2040 να φθάσει στο 53%.

Ο ρόλος της πολιτείας σε όλα τα παραπάνω είναι καταλυτικός ειδικά σήμερα, που ο ενεργειακός κλάδος στη χώρα μας ζητά επειγόντως συνολικό σχέδιο.

Η ΔΕΗ για παράδειγμα, η βασική ηλεκτροπαραγωγός εταιρεία στη χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις.

Τον προηγούμενο χειμώνα αντιμετωπίσαμε δύο φορές ενεργειακή κρίση από πρόσκαιρη έλλειψη φυσικού αερίου. Για να αντιμετωπιστεί δοκιμάστηκαν οι αντοχές του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας. Εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο αναγκάστηκαν να “κάψουν” πετρέλαιο.

Άρα πρέπει να απαντήσουμε ένα βασικό ερώτημα ως Ελληνική Πολιτεία: κατάρρευση του ενεργειακού συστήματος και κατάρρευση των πολιτικών επιλογών παρελθόντων ετών ή αλλαγή των πολιτικών, για να μην καταρρεύσει το σύστημα και άρα η Ελλάδα?

Η ΝΔ έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τον τομέα της ενέργειας, το οποίο κι έχει επανειλλημμένα παρουσιάσει. Ο οδικός μας χάρτης περιλαμβάνει ενέργειες για:

Την υλοποίηση έργων πνοής και κρίσιμων υποδομών, όπως είναι οι διακρατικοί ενεργειακοί διάδρομοι TAP, IGB, της επέκτασης του τερματικού σταθμού LNG Ρεβυθούσας, του σχεδιαζόμενου πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη και μέσω διασύνδεσής του με τον Διαδριατικό Αγωγό ΤΑP προς Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB και άλλες χώρες. Υπενθυμίζω πως το 2013, η προηγούμενη Κυβέρνηση στήριξε και προώθησε τον αγωγό ΤΑP, όταν οι σημερινοί Κυβερνώντες αντιδρούσαν και ήταν απέναντι σ’ αυτή την επιλογή.

Την ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών με στρατηγικούς εταίρους της περιοχής, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Τη μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, με σημεία αναφοράς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο

Την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου. Την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με ορθολογικό τρόπο. Χρειάζεται επίσης να δούμε πρόοδο στο ζήτημα της έρευνας υδρογονανθράκων και να τους εκμεταλλευτούμε, να αξιοποιήσουμε την υδροηλεκτρική ενέργεια και γεωθερμία στο ενεργειακό μας μίγμα, να προσθέσουμε το βιοαέριο και τα βιοκαύσιμα, να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο διαχείρισης των ορυκτών πρώτων υλών, με μέριμνα για τις τοπικές κοινωνίες.

Την αναδιάρθρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το target model και φυσικού αερίου, και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων τους, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, με ξεκάθαρους και διαφανείς κανόνες

Την εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος της χώρας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Το σχεδιασμό και την υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων και μετασχηματισμών στο εταιρικό μοντέλο διακυβέρνησης των δημόσιων ενεργειακών επιχειρήσεων, ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ενωμένης ενεργειακής αγοράς και να συμβάλλουν σε μια ισχυρή ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας

Την ολοκλήρωση επιτέλους των διασυνδέσεων των νησιών μας με την ηπειρωτική χώρα ώστε να επιτύχουμε πραγματικά απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη ενεργειακή τροφοδοσία στους πυλώνες της τουριστικής μας βιομηχανίας.

Την ενίσχυση των διακρατικών συνεργασιών με στρατηγικούς εταίρους, όπως η Κύπρος η Αίγυπτος και το Ισραήλ, και η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργεια, της γεωθερμίας, των υδρογονανθράκων και του εξορυκτικού κλάδου.

Η ενέργεια είναι καταλύτης για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας.

Ας ενεργήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά.

admins
Author: admins

Δεν βρέθηκαν άρθρα.