Η εσπευσμένη επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά, εκ των πραγμάτων είναι δηλωτική της αρνητικά διαμορφούμενης κατάστασης στις Ελληνορωσικές σχέσεις.
Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μια εξέλιξη προβληματική και είναι τουλάχιστον περίεργη η συγκυρία, κατά την οποία λαμβάνουν χώρα αυτά τα γεγονότα, όπως τουλάχιστον καταγράφονται προς στιγμήν.
Και αυτό για πολλούς λόγους, αν και επί του προκειμένου θα περιοριστούμε σε δύο τρεις, σοβαρούς.
Αυτή την στιγμή πάντως, μια τέτοια αρνητική εξέλιξη (αν κορυφωθεί θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες ειδικά στον τουριστικό τομέα) μόνον την Ελλάδα δεν εξυπηρετεί και αυτό είναι προφανές.
Κατ΄ αρχήν οι σχέσεις των δύο χωρών είναι παραδοσιακά άριστες αν εξαιρέσει κανείς τις κατά καιρούς διακυμάνσεις.
Ακόμη και κατά την περίοδο, που η σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες αποφάσιζε για τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας η Ελληνική πλευρά (από κοινού με τρεις άλλες χώρες) είχε σθεναρή θέση κατά της προοπτικής αυτής, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσε να πετύχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Η στάση αυτή της Ελλάδας, είναι ένδειξη της πάγιας γραμμής στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που έχει η χώρα μας απέναντι στην φίλη και ομόδοξη Ρωσία.
Να θυμίσω επίσης, ότι η τρέχουσα χρονιά έχει χαρακτηριστεί και ως έτος τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας. Με δεδομένο το αυξημένο ενδιαφέρον των Ρώσων τουριστών για την Ελλάδα, για το 2018 αναμένονται περισσότεροι Ρώσοι επισκέπτες από την περσινή χρονιά, ένεκα της σταθερής αυξημένης τάσης που υπάρχει, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν.
Συγκεκριμένα, το 2017 την Ελλάδα επισκέφθηκαν 856.000 Ρώσοι, κατά 9% περισσότεροι από ότι το 2016. Τα στοιχεία δόθηκαν κατά τη διάρκεια του 2ου Τουριστικού φόρουμ Ρωσίας — Ελλάδας στην Χαλκιδική στις 10 – 12 Ιουνίου.
Αυτό ωστόσο, που υστερεί στις Ελληνορωσικές σχέσεις είναι η συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Βεβαίως αυτό οφείλεται εν πολλοίς και στο εμπάργκο, τις κυρώσεις που έχει επιβάλει το διευθυντήριο των Βρυξελλών κατά της Μόσχας και τις οποίες η Ελλάδα ως μέλος της έχει υιοθετήσει.
Την ίδια στιγμή, πάντως υπάρχει αμείωτο ενδιαφέρον ρωσικών κεφαλαίων για επενδύσεις και έργα στην Ελλάδα. Για παράδειγμα ήδη, υπάρχουν ρωσικές τεχνικές εταιρίες, στον Σκορπιό, στην Κρήτη που έχουν αναλάβει υλοποίηση έργων αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Παράλληλα, εδώ και ένα χρόνο η ρωσική GEFCO βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ η Russian Railways International συνεργάζεται ενεργά με την ελληνική εταιρεία ΕΡΓΟΣΕ, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν πέρυσι στη Μόσχα.
Σε όλο αυτό το κλίμα, και μεσούσης της τουριστικής περιόδου, θεωρείται τουλάχιστον ακατανόητη μια επιδείνωση των Ελληνορωσικών σχέσεων. Κατά την στιγμή μάλιστα, που προετοιμάζεται η επίσκεψη του επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα και η οποία θα είναι προπομπός και της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Μόσχα.
Να προσθέσω επίσης, ότι στις 18 Ιουλίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων απονεμήθηκε η Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής στον Ακόλουθο Άμυνας της Ρωσίας στην Ελλάδα Υποστράτηγο Γκ. Μοζάεβ. Και σχεδόν ένα μήνα πριν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκε στην Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, του οποίου η επίσκεψη στην Αθήνα εκκρεμεί. Και εκκρεμεί λόγω των δυσμενών εξελίξεων που μεσολάβησαν.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα, η χρονική στιγμή δεν είναι πλέον κατάλληλη για την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα.
Το κλίμα έχει φορτιστεί αρνητικά ήδη μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο, με την κατηγορία ότι προσπαθούσαν να δωροδοκήσουν Έλληνες αξιωματούχους και να υποκινήσουν διαδηλώσεις κατά της «Συμφωνίας των Πρεσπών».
Αντιδρώντας σε αυτή την κίνηση η Μόσχα, απάντησε ότι θα προχωρήσει σε αντίμετρα και αυτό είναι αποφασισμένο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε απέλαση Ελλήνων διπλωματών αλλά δεν έγινε ακόμη γνωστό ποιοι και πότε.
Το τελευταίο 24ωρο, η κατάσταση επιδεινώθηκε έτι περαιτέρω, μετά τις λεκτικές κόντρες των δύο υπουργείων Εξωτερικών.
Ωστόσο, η τελευταία απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών «Είναι καλοδεχούμενος πάντως», που αναφερόταν στην επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα το φθινόπωρο, υποδηλώνει ότι η Αθήνα ότι δεν επιθυμεί την περαιτέρω μόχλευση και επιδείνωση των παραδοσιακά άριστων Ελληνορωσικών σχέσεων.
Και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το συμβάν θεωρείται λήξαν, πλην απροόπτου.
Απόστολος Ρόσσιος