Πάμε για μεγάλη… «μάχη» με φόντο την πολύπαθη Περιφέρεια Θεσσαλίας
Αίσθηση προκαλούν όσα δήλωσε για το επενδυτικό πλάνο της HVA στη Θεσσαλία, o διευθύνων σύμβουλος της Ολλανδικής εταιρείας μιλώντας στο Money Review.
Αναφερόμενος στα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας ύψους από 500εκ ευρώ εως 1 δις, ο κ. Γκουζούρης σημειώνει ότι “η HVA αναλαμβάνει παραχωρήσεις γης (concessions) σε διάφορες χώρες, τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε για πολλά χρόνια (π.χ. 50 ή 100) και να αναπτύξουμε δραστηριότητες που αφορούν κυρίως σε παραγωγή φαγητού (ρύζι, πατάτα, κρέας, γάλα κ.α)” δημιουργώντας σαφώς προβληματισμό και ερωτήματα για το «όραμα» πάνω στο οποίο χτίζεται το μέλλον του Θεσσαλικού κάμπου που παραλληλίζεται ανοιχτά με επιχειρηματικά «ανοίγματα» της εταιρείας σε περιοχές όπως η Νιγηρία.
Όπως διαβάζουμε, «εμείς κάνουμε συμφωνίες με buyers. Π.χ. έρχεται μια αλυσίδα super market και ζητάει 30.000 τόνους ρυζιού τον χρόνο, σε big bags, για να το πουλήσει αυτή σε σακουλάκια. Υπογράφουμε μια σύμβαση π.χ. για 25 χρόνια ότι ο retailer θα αγοράζει ρύζι από εμάς, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, και εμείς αναλαμβάνουμε την επένδυση. Νοικιάζουμε τη γη – με συμφωνίες συνήθως με κράτη αφού πρόκειται για τεράστιες εκτάσεις, π.χ. στην Ανγκόλα δώσαμε €15 εκατ. για 50 χρόνια – στήνουμε τα εργοστάσια, αγοράζουμε τα μηχανήματα, προσλαμβάνουμε και εκπαιδεύουμε το προσωπικό».
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Γκουζούρη είναι η δημιουργία fund, «είναι να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό ταμείο, το The Thessaly Growth Fund, στο οποίο μπορούμε και εμείς να συμμετέχουμε επενδυτικά, αν και κυρίως είναι καλό να συμμετέχουν ελληνικά κεφάλαια. Έχουμε κάνει συζητήσεις με διάφορους φορείς που μπορεί να συμμετάσχουν στο Ταμείο αυτό π.χ. τράπεζες, εφοπλιστές, διάφοροι επιχειρηματίες – είναι όλοι θετικοί να μπουν».
Όσον αφορά για την υλοποίηση των έργων ανέφερε ότι είναι θέμα αποφάσεων «Για παράδειγμα, πρόσφατα απευθύνθηκα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ζήτησα να μάθω αν υπάρχει κάποια ομάδα έργου. Όχι, μου απάντησαν, προσθέτοντας ότι μπορούν να φτιάξουν μία μαζεύοντας ορισμένους καθηγητές. Καλό είναι να υπάρχουν καθηγητές σε τέτοιες ομάδες, ωστόσο είναι απαραίτητοι άνθρωποι της πράξης. Εγώ πρότεινα εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η ομάδα έργου έπρεπε να υπάρχει. Να μην είναι επικεφαλής ο Περιφερειάρχης αλλά ένας project manager με την ομάδα του».
Είναι φανερό ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση στους πόλους που τους απασχολεί το θέμα της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και σίγουρα το σενάριο της εταιρείας που ανέλαβε με απόφαση της Κυβέρνησης το προτεινόμενο σχέδιο, ενέχει προοπτικές δέσμευσης απέναντι σε επιχειρηματικά σχήματα δεκαετιών τουλάχιστον.