του Ξυλομένου Κωνσταντίνου
Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., MSc – Ανεξάρτητου Δημοτικού συμβούλου πρ. Αντιδημάρχου Καρδίτσας
Οι ιδεοληψίες της σημερινής κυβέρνησης απέναντι σε κάθε δημόσια δομή ακόμη και στην υγεία, που αποτελεί βασικό πυλώνα μιας κοινωνίας, έχει ως αποτέλεσμα την τραγική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Δεν έχει εξάλλου περάσει και τόσος πολύ καιρός από τότε που ο τότε Υπουργός υγείας Αδ. Γεωργιάδης χωρίς καμία αιδώ, απειλούσε δημόσια του υγειονομικούς με μαζικές απολύσεις καιαπαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για να «καταλάβουν το τι εστί βερίκοκο», όπως είχε αναφέρει δημόσια. Αρκετοί δημοσιογράφοι στο πρόσφατο παρελθόνπου είτε αποτελούν φερέφωνα της σημερινής κυβέρνησηςείτε είναι βουλευτές της πλέον, αποδομούσανσυστηματικάτις δημόσιες δομές υγείας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας ο περισσότερος κόσμος είχε συσπειρωθεί γύρω από την κυβέρνηση, παρακολουθώντας με τρόμο τους θανάτους παγκοσμίως και ελπίζοντας να μην συμβούν ανάλογες τραγικές καταστάσεις επιλογής ασθενών, που θα νοσηλευτούν στις Μ.Ε.Θ. και στη χώρα μας. Τη στιγμή όμως που υπήρχε επαρκής χρόνος από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία, για να πραγματοποιηθεί κατάλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος με την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ σε όλα τα επίπεδα, η κυβέρνησημε τους επικίνδυνους χειρισμούς της αποδείχθηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Βέβαια αυτό δεν μπορεί να το διαπιστώσει εύκολα κάποιος, αφού σε απόλυτη αρμονία τα περισσότερα ή σχεδόν όλα τα Μ.Μ.Ε αναπαράγουν το αφήγημα της κυβέρνησης καλύπτοντας ταυτόχρονα τις εγκληματικές ευθύνες της. Η περιβόητη ατομική ευθύνη των πολιτών αποτελεί μόνιμη αιτία της διασποράς του ιού για τους δημοσιογράφους των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών που ενισχύονται συνεχώς με δημόσιο χρήμα, ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη.
Η απόλυτη εργαλειοποίηση της επιτροπής των λοιμωξιωλόγων από μία κυβέρνηση η οποία δεν δημοσιοποιεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων για ευνόητους λόγους και προσπαθεί να μεταβιβάσει τις ευθύνες της αποκλειστικά στους πολίτες, δεν μπορεί να αποκρύψει την απόλυτη έλλειψη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.Βέβαια υπάρχουν και μαρτυρίες επιστημόνων που αποχώρησαν τελικά από την επιτροπή, για κυβερνητικές παρεμβάσεις με σκοπό την αξιοποίηση στοιχείων κατά το δοκούν. Το καλοκαίρι εξάλλου με ελέγχους μόνο στο 12% περίπου των ατόμων που εισέρχονταν στη χώρα, ενώ παράλληλα γινότανυποκαταγραφή των κρουσμάτων στους τουριστικούς προορισμούς, καλλιεργήθηκε ένα κλίμα εφησυχασμού και χαλαρότητας. Το γεγονός ότι σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, με αποτελεσματική αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος, υποχρέωναν τη διέλευση τουριστών μόνο με αρνητικό τεστ σε όλους, είναι η απάντηση στο πόσο τελικά επέδρασε ο τουρισμός στην σημερινή κατάσταση.Μετά όμως τις μεγαλοστομίες σεδημόσιες τοποθετήσεις μελών της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας και τα συνεχή διαγγέλματα που ανέτρεπαν κάθε φορά τον προηγούμενο σχεδιασμό σε λίγες μόνο ημέρες, καταλήξαμε να μετράμε 100 και πλέον θύματα καθημερινά. Βέβαια, ο αντιπρόεδρος της ΝΔπεριφερόμενος σε όλα τα τηλεοπτικά πάνελ, πανηγυρίζει για την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, προσπαθώντας απεγνωσμένα ωρυόμενος να επιβάλλει την άποψη του.Χωρίς να κρατήσει κανένα απολύτως πρόσχημα κατηγόρησε για επικριτική διάθεση δημοσιογράφο ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού,γιατί «τόλμησε» να του κάνει ερώτηση, εάν μία απόφαση της κυβέρνησηςέχει τη σύμφωνη γνώμη των λοιμωξιολόγων. Η καταστρατήγηση της ελευθερίας της γνώμης και ο απόλυτος έλεγχος των μέσων ενημέρωσης με κρατικό χρήμαγίνεται απροκάλυπτα, υπονομεύοντας ξεκάθαρα τη Δημοκρατία και την πολυφωνία.
Σε μία τέτοια πρωτοφανή συγκυρία, ενός ασύμμετρου πολέμου όπως εύστοχα παρομοιάστηκε, θα περίμενε κανείς την οικονομική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η κυβέρνηση όμως που έχει ως κύριο μέλημα να προστατέψει την εικόνα της και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού, χρηματοδοτεί ανεξέλεγκτα με κρατικό χρήμα τα Μ.Μ.Ε και τους ιδιωτικούς επιχειρηματίες.Η άμεση πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικούκαι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με οικονομικούς πόρους αποτελεί επιτακτική ανάγκη ακόμη και αυτή την ύστατη στιγμή. Η ένταξη των γιατρών και νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς και η αναβάθμιση του μισθολογίου τους, αποτελεί πλέον το λιγότερο ως ανταπόδοση στο έργο που επιτελούν. Τέλος, η άμεση επίταξη και χωρίς όρους των ιδιωτικών κλινικών και η συνταγογράφηση των τεστ, ώστε να έχουμε περισσότερους ελέγχους και καλύτερη αποτίμηση της διασποράς του ιού θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και εάν συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ιδεοληψίες και στερεότυπα, είναι πολύ πιθανόν να εκτροχιαστούν πολύ περισσότερο τα πράγματα και να θρηνήσουμε και άλλα θύματα.