Το Eιδικό Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ, στην Ομόνοια, επισκέφθηκε για δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία εβδομάδα ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών, Χρίστος Λιάπης.
Το Κέντρο, λειτουργεί, για την υποστήριξη εξαρτημένων ατόμων στον δρόμο, και ιδίως όσων δεν έχουν αίτημα θεραπείας, είναι αποκομμένοι από τις υπηρεσίες και άλλες πηγές βοήθειας ή βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης. Μιας κρίσης που λαμβάνει ξεχωριστά χαρακτηριστικά, εν μέσω της COVID-19.
Ο Δρ. Λιάπης σε δηλώσεις του στο trikalanews.gr επισήμανε ότι «Επιβάλλεται η ανάληψη συντονισμένων δράσεων, για τους άστεγους και ανέστιους χρήστες ουσιών, καταρχάς, για την προστασία τους, από τον SARS-CoV-2, δεδομένων των συνοδών προβλημάτων υγείας που εμφανίζουν και των ιδιαιτέρων συνθηκών συγχρωτισμού, αυξημένης μεταδοτικότητας των λοιμωδών παραγόντων και κακουχίας που συνεπάγεται η χρήση στον δρόμο. Ταυτόχρονα, εγείρονται αδήριτες ανάγκες για την ευρύτερη προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά και για την αντιμετώπιση των συνθηκών αστεγίας και χρήσης, σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας. Δράσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών αυτών και μάλιστα με προοπτική μιας συντονισμένης θεραπευτικής προσπάθειας απεξάρτησης και επανένταξης, ουδέποτε υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, παρότι θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί από δεκαετίες και όχι υπό την πίεση της πανδημικής εξάπλωσης του νέου Κορωνοιού. Είναι μια ευκαιρία να προχωρήσουμε τώρα στην άμεση υλοποίηση σχετικών δράσεων και πρωτοβουλιών, όλοι οι υπεύθυνοι φορείς. Η έμπρακτη αγάπη του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ για τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι δίνουν τον δύσκολο καθημερινό αγώνα της απεξάρτησης, την οποία το ΚΕΘΕΑ έχει υπηρετήσει σε όλες τις φάσεις και τα επίπονα αυτής στάδια, με αυταπάρνηση, ζήλο, μεράκι, επιστημοσύνη και ακάματη διάθεση προσφοράς, επιβεβαιώνεται και στις πρωτόγνωρες συνθήκες της Υγειονομικής Κρίσης που αντιμετωπίζουμε, καθώς καλούμαστε να δώσουμε άμεση και πολυεπίπεδη απάντηση στο οξύ πρόβλημα της επικίνδυνης αλληλεπίδρασης της τοξικοεξάρτησης και της αστεγίας με τη νέα Πανδημία, καθώς και στο χρόνιο πρόβλημα που αντιπροσωπεύει για την κοινωνία μας ο στιγματιστικός συνδυασμός της ανέστιας και περιπλανώμενης στην πόλη χρήσης».