Γράφει ο Μιχάλης Πόλυγγερ
Λογιστής-Φοροτεχνικός
Πρόεδρος του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) έχει αρχίσει να παίζει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο και στον τομέα της Λογιστικής, βελτιώνοντας τις διαδικασίες, την ακρίβεια και την αποδοτικότητα των λογιστικών υπηρεσιών. Η σύνδεση της τεχνητής νοημοσύνης με την εφαρμοσμένη λογιστική και φορολογία γίνεται κυρίως μέσω αυτοματισμών, ανάλυσης δεδομένων και πρόβλεψης οικονομικών δεικτών, καθώς και μέσω των εργαλείων και πλατφορμών της Φορολογικής Διοίκησης. Στο σύντομο μέλλον, η τεχνητή νοημοσύνη θα αναδιαμορφώσει τον ρόλο του Λογιστή, καθιστώντας τον περισσότερο έναν οικονομικό σύμβουλο παρά έναν διεκπεραιωτή τυποποιημένων διαδικασιών. Αυτό θα απαιτήσει από τους Λογιστές αναβάθμιση δεξιοτήτων και γνώσεων.
Η ΤΝ μπορεί να αυτοματοποιήσει τις επαναλαμβανόμενες εργασίες, όπως η εισαγωγή δεδομένων, η καταχώριση τιμολογίων και η συμφωνία τραπεζικών λογαριασμών. Έτσι, οι λογιστές εξοικονομούν χρόνο για πιο στρατηγικές εργασίες, όπως ο προγραμματισμός και η ανάλυση. Έχουν την ευκαιρία να γίνουν στρατηγικοί σύμβουλοι για την επιχείρηση, βοηθώντας τη να προσαρμόζεται στις αλλαγές και να εκμεταλλεύεται νέες ευκαιρίες.
Η ΤΝ μπορεί να επεξεργάζεται και να αναλύει μεγάλο όγκο δεδομένων (big data). Οι λογιστικές εφαρμογές μπορούν να προσαρμοστούν σε συγκεκριμένες ανάγκες του πελάτη. Ο ρόλος του Λογιστή είναι να μπορεί να αναγνώσει σωστά αυτά τα δεδομένα, και τα ερμηνεύσει δίνοντας χρήσιμες οδηγίες για την ανάπτυξη της επιχείρησης. Με αυτό τον τρόπο, ο Λογιστής μπορεί να προσφέρει πιο προσωποποιημένες υπηρεσίες, πολύ κοντά στις συγκεκριμένες ανάγκες του εντολέα του, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών του Λογιστή, την αξία και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της επιχείρησης, καθώς και την εμπειρία του πελάτη.
Η ΤΝ μπορεί να αναλύει μοτίβα και να ανιχνεύει αποκλίσεις που ίσως υποδεικνύουν απάτη, κάτι που παραδοσιακά ήταν μέρος του έργου του Λογιστή. Οι Λογιστές, όμως, θα συνεχίσουν να παίζουν κρίσιμο ρόλο στην τελική επιθεώρηση και επιβεβαίωση.
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να «απειλήσει» την δουλειά των Λογιστών , παρά μόνον εκείνων που θα αρνηθούν να προσαρμοστούν και να εξελιχθούν με τα νέα δεδομένα. Θα «απειλήσει», δηλαδή, όσους δεν μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα εργαλεία της, μένοντας πίσω από τον ανταγωνισμό. Για εκείνους, όμως, που θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις, θα ενισχύει τον ρόλο τους, προσφέροντάς τους τρόπους που θα αυξήσουν την αποδοτικότητά τους. Στην εποχή της ΤΝ, ο Λογιστής δεν είναι απλώς διαχειριστής δεδομένων, αλλά εξελίσσεται σε έμπειρο στρατηγικό συνεργάτη, που συνδυάζει τεχνολογική και λογιστική γνώση για να προσφέρει μεγαλύτερη αξία στην επιχείρηση και βέλτιστη εμπειρία στον πελάτη του.