Σε μια πόλη που έχει ήδη χαρακτηριστεί διεθνώς ως «έξυπνη» και πρωτοπόρα στις τεχνολογικές καινοτομίες, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Ηλιάδης, αποφάσισε να μας δείξει ότι… δεν κρατιέται. Στο κυνήγι της ψηφιακής δόξας, και με τη ζήλια να χτυπάει κόκκινο μετά την υπουργοποίηση του Δημήτρη Παπαστεργίου, ο κ. Ηλιάδης παρουσίασε τη δική του εκδοχή «έξυπνων» λύσεων.
Όπως αποκάλυψε μιλώντας στη Λέσχη 97,6, μέσα στον Φεβρουάριο θα παρουσιάσει όχι μία, αλλά δύο (!) πλατφόρμες για την καταγραφή παραπόνων και ιδεών από τους πολίτες. Και ενώ σε πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε κανείς να πει «μπράβο, καλή κίνηση», τα πράγματα γίνονται πιο διασκεδαστικά όσο εμβαθύνουμε:
- Η πρώτη πλατφόρμα θα αφορά θέματα όπως φωτισμός, αδέσποτα, και οδοποιία. Δηλαδή, θέματα που ήδη καταγράφονται και διαχειρίζονται από τις υπάρχουσες εφαρμογές του Δήμου Τρικκαίων.
- Η δεύτερη πλατφόρμα, με τον ευρηματικό τίτλο “Post it for Trikala”, θα επιτρέπει στους πολίτες να καταθέτουν ιδέες για τη ζωή στην πόλη. Λες και δεν το κάνουν ήδη μέσω άλλων πιο λειτουργικών καναλιών επικοινωνίας.
Φυσικά, ο κ. Ηλιάδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «είναι η πρώτη φορά που παράταξη αντιπολίτευσης στην Ελλάδα προχωρά σε κάτι τέτοιο». Όμως, το «πρωτότυπο» εγχείρημα μοιάζει περισσότερο με προσπάθεια να κλέψει λίγη από τη δόξα του Παπαστεργίου, που έβαλε τα Τρίκαλα στον διεθνή χάρτη ως πρότυπο ψηφιακής πόλης, παρά με πραγματική καινοτομία.
Πολιτική με post-it και emojis;
Αναρωτιέται κανείς: ποιος ο λόγος να επενδύσει η αντιπολίτευση σε κάτι που ήδη κάνει ο Δήμος; Είναι άραγε ένα ακόμη ψηφιακό «παιχνιδάκι» για να δείξουν ότι είναι παρόντες; Ή μήπως ο Ηλιάδης πιστεύει ότι οι δημότες θα ενθουσιαστούν με την ευκαιρία να κάνουν repost τα παράπονά τους και τις ιδέες τους σε μια εφαρμογή που μοιάζει περισσότερο με σχολικό project;
Σε μια πόλη που ήδη λειτουργεί άψογα με εργαλεία όπως το “Smart Trikala”, η αντιπολίτευση φαίνεται να ανακαλύπτει τον ψηφιακό τροχό. Το ότι δεν αντέχουν να αφήσουν την τεχνολογία στους «άλλους» φανερώνει, αν μη τι άλλο, μια πολιτική ζήλια. Γιατί ας μην ξεχνάμε: είναι η τεχνολογική πορεία του Δήμου Τρικκαίων που ανέδειξε τον Δημήτρη Παπαστεργίου σε Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Και ενώ οι δημότες μπορεί να γελούν με την ιδέα του “Post it for Trikala”, η ουσία είναι ότι τέτοιες κινήσεις περισσότερο αποδυναμώνουν την αντιπολίτευση, παρά τη δυναμώνουν. Γιατί όταν ένας επικεφαλής αντιπολίτευσης αντί να προτείνει ουσιαστικές λύσεις για την πόλη αναλώνεται σε «αντιγραφή» της δουλειάς που έχει ήδη γίνει, το αποτέλεσμα είναι το κοινό να γελάει… και οι δημότες να συνεχίζουν να απευθύνονται εκεί που βρίσκουν πραγματική ανταπόκριση.
Σε τελική ανάλυση, η αντιπολίτευση φαίνεται να παίζει το χαρτί της «τεχνολογικής αναβάθμισης» σε μια πόλη που έχει ήδη αφήσει χιλιόμετρα πίσω της αυτή τη συζήτηση. Όταν έχεις κληρονομήσει την πρωτοπορία, το να τη διεκδικείς με post-it δεν σε κάνει «έξυπνο». Σε κάνει να μοιάζεις… γραφικός.