Συνθήκες αβεβαιότητας για 5 χιλ αγρότες και 2 χιλ επιχειρήσεις στον νομό Τρικάλων
Σε συνθήκες αβεβαιότητας και ανησυχίας και πάρα πολλών δυσκολιών συνεχίζουν να ζούνε οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και του νομού Τρικάλων αφού οι περισσότερες διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί και τα μόνα μέτρα που έχουν ληφθεί αφορούν μια προσωρινότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δε, πέρα από το επίδομα ενοικίου, οι όποια στήριξη για το κρίσιμο θέμα της στέγασης, ήρθε να επιλυθεί για την ώρα, μέσα από πρωτοβουλίες των δήμων.
Το ζήτημα είναι ωστόσο να τρέξουν πραγματικά οι διαδικασίες που θα δώσουν μια ανάσα ανακούφισης κι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα στους πληγέντες για το πότε και πώς θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα.
Όπως καταγράφει το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr αυτό ζητά μέσα από μια σειρά αιτημάτων και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για την υπολειτουργία των φορέων διαχείρισης της κατάστασης.
Τα στοιχεία αυτά κάνουν λόγο για 6 μόλις επιτροπές στην ΠΕ Τρικάλων για να την καταγραφή των ζημιών στον αγροτικά τομέα οι οποίες μάλιστα περιλαμβάνουν πάγια κεφάλαια, αποθηκευμένα προϊόντα, γη κοκ). Την ίδια ώρα, κάνουν λόγο για 5000 αιτήσεις στην περιοχή του νομού μας που πρέπει να εξεταστούν.
Όπως αναφέρουν, «Μετά από 31/2 μήνες οι υπηρεσίες παραμένουν τραγικά υποστελεχωμένες, χωρίς τα αναγκαία μέσα για να συμβάλουν αποτελεσματικά στην γρήγορη ολοκλήρωση των εκτιμήσεων των ζημιών και επομένως στην προώθηση των αποζημιώσεων.
Οι Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί για τις εκτιμήσεις παραμένουν «μετρημένες» κι ας έγιναν με νομοθετική ρύθμιση από τριμελείς, διμελείς, ώστε να «μπαλωθούν» καταστάσεις.
Οι χιλιάδες αιτήσεις πλημμυροπαθών για να εξεταστούν χρειάζονται «χέρια» και μάλιστα εξειδικευμένα, με γνώση και απαραίτητα μέσα.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε για τις εκτιμήσεις των ζημιών στον αγροτικό τομέα (πάγια κεφάλαια, αποθηκευμένα προϊόντα, γη/έγγειο κεφάλαιο) έχουν συγκροτηθεί 12 Επιτροπές στην Π.Ε. Λάρισας, 6 στην ΠΕ Καρδίτσας, 6 στην ΠΕ Τρικάλων και 8 στην ΠΕ Μαγνησίας.
Ας μας πουν με την τεράστια υποστελέχωση των υπηρεσιών σε ειδικότητες γεωτεχνικών (γεωπόνων, κτηνιάτρων κα), οδηγών κλπ πως μπορούν να εξεταστούν άμεσα οι 13.000 αιτήσεις πληγέντων που αφορούν τον αγροτικό τομέα της ΠΕ Λάρισας, οι 9.000 αιτήσεις της Καρδίτσας ή οι 5.000 των Τρικάλων; Πότε θα ολοκληρωθούν;
Και όταν μάλιστα οι υπηρεσίες δεν έχουν υπηρεσιακά αυτοκίνητα να μετακινηθούν. Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Λάρισας έχει μόνο 2 αυτοκίνητα και αυτά κυκλοφορούν όταν έχουν βενζίνη και δεν έχει ξεπεράσει το προβλεπόμενο πλαφόν!!!
Ή πόσο μπορεί να συμπιεστεί ο χρόνος σύνταξης των πρακτικών όταν δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα και πρόσβαση σε όλα τα αναγκαία πληροφοριακά συστήματα ώστε οι υπάλληλοι να μπορούν να «μεταφέρουν» και να βρίσκουν εύκολα στοιχεία και δεδομένα, που χρειάζονται;
Είναι άθλος λοιπόν με αυτά τα δεδομένα που έχουν γίνει μέχρι τώρα 4.000 αυτοψίες στην ΠΕ Καρδίτσας!!!
Κι όσο για τις εκτιμήσεις των ζημιών στις επιχειρήσεις η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, αφού και γι αυτές οι Επιτροπές είναι μετρημένες (10 στην Καρδίτσα, 17-20 στη Λάρισα, 11 στη Μαγνησία (συνολικά και για τον αγροτικό τομέα), 9 στα Τρίκαλα) και οι αιτήσεις πληγέντων χιλιάδες (περίπου 1.600 στην Καρδίτσα, 3.000 στη Λάρισα, 4.000 τη Μαγνησία, 2.000 στα Τρίκαλα).
Κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή με την υποστελέχωση των υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα υπηρετούν πολλαπλούς στόχους.
Πρώτον την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων. Ήδη στο «πλάι» των Επιτροπών έχουν βάλει μεγάλες Λογιστικές Εταιρείες, που μάλιστα ισχυρίζονται ότι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς!!! Αποτελεί πρόκληση η προβολή τέτοιων ισχυρισμών, γιατί:
-όλοι ξέρουμε τις «αβάντες» και τις διευκολύνσεις (οικονομικές, φορολογικές κλπ) που κάνει η κυβέρνηση στις μεγάλες επιχειρήσεις
-κρύβουν ότι στόχος τους είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση των διαδικασιών της λεγόμενης «κρατικής αρωγής», κι αυτός περνάει μέσα κι από την απόκτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας…
Δεύτερον τη συγκάλυψη της σκοπιμότητας των καθυστερήσεων στις πληρωμές των αποζημιώσεων των πληγέντων.
Η νομοθέτηση ενός συστήματος μέγιστης γραφειοκρατίας, μεγάλου όγκου δικαιολογητικών και πολλαπλών σταδίων μέχρι να ολοκληρωθεί η χορήγηση του συνολικού ποσού των αποζημιώσεων στους πληγέντες, πατάει και πάνω στην υποστελέχωση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (Περιφέρειας & υπουργείου κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας).
Με αυτές τις διαδικασίες η κυβέρνηση δικαιολογεί ότι πχ στην ΠΕ Καρδίτσας μόνον 220 επιχειρήσεις από τις 1.600 που εξετάστηκαν θα πάρουν μόνον το 35% της εκτιμώμενης ζημιάς τους και όχι το συνολικό ποσό. Η ολοκλήρωση της αποζημίωσης δεν έχει χρονικό ορίζοντα!!!» τονίζουν, ζητώντας να απλοποιηθούν φυσικά οι διαδικασίες αλλά και να προβλεφθεί το απαραίτητο προσωπικό.