Μια ηρωική χούφτα Κουτσουφλιανιτών με τις πράξεις τους κατάφεραν να μπούνε στο πάνθεο της ελληνικής ιστορίας
Με κάθε επισημότητα διοργανώθηκε από το Δήμο Μετεώρων η εκδήλωση μνήμης του Ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης το πρωί της Δευτέρας στην Κουτσούφλιανη.
Κατά την εκδήλωση τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση, κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Μετεώρων Λευτέρη Αβραμόπουλο, την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Παναγίας Αναστάσιο Καταραχιά, τους εκπροσώπους της Αδελφότητας «Παναγίας», του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου «Παναγίας» και της Πανελλήνιας Ένωσης Βλάχων και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Παναγίας.
Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί του Δημάρχου Μετεώρων Λευτέρη Αβραμόπουλου και των επισήμων καθώς και η κεντρική ομιλία της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Παναγίας Γεωργίας Ζήκα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Παναγίας.
Ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Σήμερα, 126 χρόνια μετά, από εδώ, από τα ιερά χώματα της Κουτσούφλιανης, στεκόμαστε με σεβασμό και δέος απέναντι στους προγόνους μας. Αναστοχαζόμαστε, εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από την παρακαταθήκη τους. Το παράδειγμα των ηρωικών κατοίκων της Κουτσούφλιανης αποτελεί μια φωτεινή νησίδα σε εκείνη τη «μαύρη» χρονιά για το ελληνικό έθνος με τον ατυχή πόλεμο του 1897.
Αποτελεί, ακόμη, ένα λαμπρό μήνυμα για τον αγώνα και την αντίσταση των Βλάχων της Πίνδου απέναντι στη ρουμάνικη προπαγάνδα των χρόνων πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους. Μια ηρωική χούφτα Κουτσουφλιανιτών με τις πράξεις τους κατάφεραν όχι μόνο να μπούνε στο πάνθεο της ελληνικής ιστορίας, δίπλα στους 300 του Λεωνίδα, στους Σουλιώτες, στους ήρωες της έξοδο του Μεσολογγίου αλλά και να εμπνεύσουν τους Έλληνες συμπατριώτες τους, αποτελώντας την απαρχή για την εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων που διπλασίασε την έκταση του μέχρι τότε ελληνικού κράτους».