Τον τρόπο λειτουργίας – αλλά και το μέλλον – των “έξυπνων πόλεων”, με το παράδειγμα των Τρικάλων σε πρώτο πλάνο, παρουσίασε σε ημερίδα στη Βοστώνη των ΗΠΑ, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Hellenic Innovation Network σε συνεργασία με την ΜΙΤ Enterprise Forum και το Προξενείο της Ελλάδας, με θέμα “Οι έξυπνες πόλεις του σήμερα και του αύριο”, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022.
Στο πάνελ της συζήτησης ο κ. Παπαστεργίου συνομίλησε με τον κ. Luis Alonso, ερευνητή του City Science Media Lab, τον κ. Γιώργο Δημοσθένους της εταιρείας Voda.Ai και τον κ. Κώστα Λίγρη της εταιρείας Stavyy.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων εστίασε σε τρία βασικά στοιχεία:
– Γιατί στα Τρίκαλα “Smart City”;
– Ποιες οι βασικές αρχές και ο σχεδιασμός;
– Ποιο το μέλλον των παρεμβάσεων και ποιος ο στόχος τους;
Για τα Τρίκαλα, ο κ. Παπαστεργίου έκανε μια αναδρομή στην ιστορία της πόλης (από τον Ασκληπιό και τους πρωταγωνιστές της ελληνικής μουσικής, μέχρι τον Μύλο των Ξωτικών και τις ομορφιές της περιοχής) προχώρησε στην “τεχνολογική ιστορία” του Δήμου Τρικκαίων ήδη από το πρώτο ελεύθερο δίκτυο ίντερνετ (free wifi) το 2004 και τις χρονικά συνεχείς δράσεις.
Για τις βασικές αρχές, ο Δήμαρχος Τρικκαίων μετέφερε την εμπειρία των Τρικάλων από τα όσα ήδη έχουν υλοποιηθεί, παρουσιάζοντας παρεμβάσεις, από τη μέτρηση ποιότητας νερού και καταγραφή πορείας οχημάτων, μέχρι το περίφημο “20000” για τα αιτήματα και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Και από τα προγράμματα τηλεπρόνοιας, μέχρι το σύστημα αποτρεπτικής στάθμευσης ΑμεΑ και το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό.
Και συνέχισε με το βασικό συμπέρασμα για τον στόχο των παρεμβάσεων, για το τι είναι, τελικά η Εξυπνη Πόλη. Είναι, τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, η πόλη που εστιάζει στους πολίτες της, καθώς πόλη “χρησιμοποιεί τις αισθήσεις της, σκέφτεται, ακούει, αντιλαμβάνεται, προβλέπει και, κυρίως, ενδιαφέρεται” για τους πολίτες.
Αυτό εκφράζεται με δραστηριότητες και έργα που αφορούν
– στο περιβάλλον, αφού τα Τρίκαλα εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 Κλιματικά ουδέτερες και Εξυπνες πόλεις της ΕΕ μέχρι το 2030
– στις 10 δράσεις των 7 εκ. € που εγκρίθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον Δήμο Τρικκαίων σε ζητήματα βελτίωσης λειτουργίας της πόλης και εξυπηρέτησης των πολιτών (διαχείριση έξυπνης πόλης, πολιτική προστασία, διαχείριση δεδομένων, ενεργειακές παρεμβάσεις, κυκλική οικονομία, ευεξία, βιώσιμη κινητικότητα κ.α.).
Και, όπως τόνισε χαρακτηριστικά: “Το μόνο σίγουρο στις έξυπνες πόλεις, είναι ότι οφείλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης”, αφού “Μια έξυπνη πόλη, είναι μια πόλη την οποία όλοι/ες απολαμβάνουν, όλοι/ες ζουν σε αυτή, όλοι/ες χρησιμοποιούν τις εφαρμογές της”, με βασικό στοιχείο τον διάλογο μεταξύ όλων, με διαδικασίες διαβούλευσης και συζήτησης, με έμφαση στη νέα γενιά.
Σημειώνεται, ακόμη, ότι ο κ. Παπαστεργίου συναντήθηκε και με τον Πρόξενο της χώρας μας στη Βοστώνη κ. Συμεών Τέγο, ενώ ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας παρουσίασε τα εργαστήρια του MediaLab του MIT.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων