Άρθρα – Απόψεις

«Ο Αγροτικός Χώρος ως Πολιτιστική Κληρονομιά»

14 Aug 2019

Γράφει η Αποστόλου Μαριάννα, Διευθύντρια του 4ου ΓΕΛ Τρικάλων-Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Το 2ο Θερινό Σχολείο για τον «Αγροτικό Χώρο ως Πολιτιστική  Κληρονομιά» πραγματοποιήθηκε στη Δημητσάνα από 21 έως 28 Ιουλίου 2019, συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Γορτυνίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς – Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας, το Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας και την Κοιν.Σ.Επ. Μαίναλον και ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία!

Νοιώθω ιδιαίτερα τυχερή που αποτέλεσα μέλος αυτής της ομάδας διότι γνώρισα εξαιρετικούς συμφοιτητές και παρακολούθησα εξαιρετικούς επιστήμονες!

Με στόχο να γνωρίσω την ορεινή Αρκαδία τον φυσικό της πλούτο αλλά και την ιστορία της δεν πτοήθηκα ούτε από την απόσταση ούτε από τη ζέστη του καλοκαιριού.

Αναλυτικά ακολουθήσαμε το εξής πρόγραμμα:

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Η  Β. Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ αναφέρθηκε στις πολιτικές για την πολιτιστική κληρονομιά του αγροτικού χώρου και το βράδυ στο Κεφαλάρι του Αϊ-Γιάννη η Λαογραφική Εστία Τρίπολης παρουσίασε τη χορευτική παράσταση «Αισθήσεις: 5+».

Ήταν μια μαγική βραδιά . Ο χώρος κατάλληλος σε μάγευε και ο φωτισμός έπεφτε κατάλληλα στα πρόσωπα και στα κτίρια και το αποτέλεσμα υπήρξε άριστο καθώς παρακολουθούσαμε όλοι άφωνοι την  εξαιρετική παράσταση.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Ο Γ. Κοκκώνης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήμα Μουσικών Σπουδών αναφέρθηκε στη δημοτική μουσική ως κληρονομιά: τοπικές ταυτότητες σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο και ακολούθησε ο Β. Παναγόπουλος με την Κ. Παναγοπούλου οι οποίοι ανέλυσαν τον σχεδιασμό μιας μουσικοχορευτικής παράστασης στον παραδοσιακό χορό και τη δημοτική μουσική. Στη συνέχεια ο Σίλας Μιχάλακας, Υπεύθυνος Ανάπτυξης και Εκπαιδευτικών Δράσεων του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας – Ethnofest μίλησε για την κινούμενη εικόνα ως μέσο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ευρύ κοινό.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Επίσκεψη στο Μουσείο Στεμνίτσας, όπου η Όλγα Παπαδοπούλου, Πτυχιούχος Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, Διευθύντρια Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας 2011-2018 παρουσίασε τις Παραδοσιακές Τέχνες και τα Επαγγέλματα και αναφέρθηκε στα προβλήματα της Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα. Ο αγροτικός χώρος ως δημόσιο αγαθό. Αειφόρος διαχείριση των ιδιότυπων εδαφικών πόρων για την ανάδειξη «του τόπου» ήταν το θέμα που ανέπτυξε η  Θεοδοσία Ανθοπούλου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Η επόμενη εισήγηση αφορούσε τις ψηφιακές εφαρμογές ως εργαλεία ανάδειξης του τοπικού πολιτισμικού αποθέματος, που η Μαρία Φασουλά, από την Υπηρεσία Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΠΙΟΠ, μας μίλησε για να ακολουθήσει βιωματικά η εισαγωγή στην κοινωνική πλατφόρμα του ευρωπαϊκού έργου PLUGGY για τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς  με υπεύθυνο τον  Σπύρο Σουβλάκη, από την Υπηρεσία Μουσείων του ΠΙΟΠ.

Το βράδυ αναχωρήσαμε από τη Δημητσάνα για τα Λαγκάδια όπου έγινε τιμητική εκδήλωση για τον Αργύρη Πετρονώτη.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Η 24 Ιούλη 2019 ήταν μια ιδιαίτερη μέρα. «Η Δημητσάνα με τα μάτια των παιδιών» μια δράση που ανέλαβαν τα παιδιά. Περιηγηθήκαμε στον οικισμό, μέσω αφηγήσεων καθημερινών σκηνών και φωτογραφιών, με οδηγούς τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δημητσάνας.

Το απόγευμα ακολούθησε περιήγηση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης ΠΙΟΠ. Γνωρίσαμε τους χώρους και τα εκθέματα του Μουσείου και εργαστήκαμε με τις ψηφιακές εφαρμογές του ευρωπαϊκού έργου PLUGGY.

Η Ήρα Παπαδοπούλου και ο Σπύρος Σουβλάκης μας βοήθησαν να μάθουμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις εφαρμογές του ευρωπαϊκού έργου PLUGGY για τη δημιουργία ψηφιακών πολιτισμικών διαδρομών στη Δημητσάνα, στο πλαίσιο του project “Δημητσάνα: Ανοιχτό ζωντανό Μουσείο” Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά καθώς μπορεί να συμβάλει στην ανανέωση των λαογραφικών μουσείων μικρής κλίμακας. Προβολή της ταινίας «Τα δάκρυα του βουνού» σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Γνωριμία με το πολιτισμικό τοπίο της περιοχής- πεζοπορία στο φαράγγι του Λούσιου Οδηγοί βουνού: Ζωή Κορρέ, Ξεναγός Ερμηνείας – Interpret Europe , Δημήτρης Μπαρδάκης, Συνοδός Βουνού, Βίκυ Αντωνοπούλου. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πολιτιστικών διαδρομών στην ορεινή Αρκαδία  όπως ανέλυσε ο Ιωάννης Λαγός, Πρόεδρος της Μαίναλον Κοιν.Σ.Επ., συντονιστής Menalon Trail και πεζοπορικού δικτύου Πελοποννήσου δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση για να πειστούν πρώτα οι κάτοικοι να εμπλακούν και να μάθουν να σχεδιάζουν μια πεζοπορική διαδρομή στον αγροτικό.

Η βραδιά έκλεισε με ένα πρόγραμμα ερμηνείας για τη φύση και τον πολιτισμό κ. Βάλια Στεργιώτη, Συντονίστρια της Ομάδας Εκπαίδευσης του Interpret Europe (Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ερμηνεία της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς).  Αργότερα συμμετείχαμε σε γλέντι στον Αϊ-Γιώργη στην Πλάτσα με την ορχήστρα “Δωρικός Ρυθμός” στον Αϊ -Γιώργη στην Πλάτσα, στα πλαίσια της λήξης του 2ου Θερινού Σχολείου του ΥΠΠΟ στη Δημητσάνα “Ο αγροτικός χώρος ως πολιτιστική κληρονομιά” και του 3ου Εργαστηρίου Τέχνης της Πέτρας στα Λαγκάδια.

(μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο εδώ)

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Παραδοσιακά αγροδιατροφικά προϊόντα: τοπικές ποικιλίες- τοπικοί πολιτισμοί-τοπικές οικονομίες. κ. Ανδρομάχη Οικονόμου, Διευθύντρια Ερευνών, Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας (ΚΕΕΛ), Ακαδημία Αθηνών, κ. Ροίκος Θανόπουλος, Γεωπόνος στη Διεύθυνση Αγροκτημάτων και Γεωργικών Εγκαταστάσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολούθησε  η ομιλία «Η Μεσογειακή Δίαιτα: από την παράδοση και το πολιτισμό στο διατροφικό πρότυπο που προάγει την υγεία» με τη Μαίρη Γιαννακούλια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτητικής Συμπεριφοράς, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο-Διαφυλάσσοντας την Πολιτιστική Κληρονομιά με τις Κοινότητες. Στρογγυλό Τραπέζι (κ. Αγγελική Γιαννακίδου, κ. Γιάννης Τσιαούσης, κ. Σταυρούλα (Βίλλυ) Φωτοπούλου).

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΔΙΝΕΠΟΚ για το αγροτικό τοπίο ως πολιτιστική κληρονομιά κ. Έλενα Μπαζίνη, Αρχαιολόγος ΔΙΝΕΠΟΚ.  Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα αιωνόβια δέντρα και τα ιερά δάση της Ηπείρου Καλλιόπη Στάρα, επιστημονική συνεργάτιδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Εργαστήριο Οικολογίας. Η πολιτιστική κληρονομιά ως πόρος των τοπικών κοινωνιών: η εμπειρία από τη Θράκη κ. Αγγελική Γιαννακίδου, Διευθύντρια Εθνολογικού Μουσείου Θράκης. Απονομή αποδεικτικών συμμετοχής.

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Αποχαιρετισμός και αναχώρηση σπουδαστών

Πηγή: https://www.facebook.com/yppoadinepok/?tn-str=k*F

 

 

 

trikalanews
Author: trikalanews

Δεν βρέθηκαν άρθρα.