Διαβάστε επίσηςΚοσμος

Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας στα νερά της Μεσογείου

17 Aug 2024

Η θερμοκρασία της Μεσογείου ξεπέρασε τους 28,90°C, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2023 – Σημαντικές επιπτώσεις για το οικοσύστημα.

Η Μεσόγειος κατέγραψε τη χθες τη υψηλότερη γνωστή ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειάς της, φτάνοντας τους 28,90°C, σύμφωνα με το βασικό κέντρο θαλασσίων ερευνών της Ισπανίας και την ανακοίνωση του AFP. Αυτό το νέο ρεκόρ καταρρίπτει το προηγούμενο των 28,71°C που είχε σημειωθεί στις 24 Ιουλίου 2023, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία της 15ης Αυγούστου καταγράφηκε στις αιγυπτιακές ακτές, στο Ελ-Αρίς, με 31,96ºC, αν και οι ειδικοί συστήνουν επιφυλακτικότητα μέχρι να επαληθευτεί το δεδομένο.

Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες στη Μεσόγειο αποτελούν ανησυχητικό σημάδι της κλιματικής αλλαγής. Ο ερευνητής Χουστίνο Μαρτίνεθ από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών (ICM) και το καταλανικό Ινστιτούτο ICATMAR τόνισε ότι, από το 2022, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας παραμένουν υψηλές για μεγάλη περίοδο, κάτι που δείχνει έναν “ανώμαλο” τρόπο θέρμανσης ακόμη και όταν λαμβάνεται υπόψη η κλιματική αλλαγή.

Οι συνέπειες είναι ήδη εμφανείς, με τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου να πλήττονται σοβαρά. Οι αυξημένες θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη χωροκατακτητικών ειδών, ενώ οι θαλάσσιοι καύσωνες προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στα ψάρια, τα μαλάκια και τα φυτά, και αυξάνουν την ένταση των βροχών λόγω της αυξημένης εξάτμισης.

Αυτό το φαινόμενο της υπερθέρμανσης της Μεσογείου έρχεται να προστεθεί στις επιπτώσεις ενός καυτού Ιουλίου, ο οποίος έπληξε την περιοχή με κύματα καύσωνα, ξηρασία και πυρκαγιές, κάνοντας σαφές ότι η Μεσόγειος αποτελεί ένα από τα “hot points” της κλιματικής κρίσης.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Εκλογές προέδρου ΠΑΣΟΚ - Οδηγός για τον β' γύρο

Εκλογές προέδρου ΠΑΣΟΚ – Οδηγός για τον β’ γύρο

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, διεξάγεται ο β’ γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με τις …
Σεισμός 3,9 Ρίχτερ κοντά στην Ερατεινή Φωκίδας

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ κοντά στην Ερατεινή Φωκίδας

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22:10 του Σαββάτου (12/10) στην περιοχή της Φωκίδας …
Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Θωμά Καλύβα

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Θωμά Καλύβα

Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια της πολυαγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, γιαγιάς, αδελφής και θείας Μαρίας Θωμά Καλύβα …
Κρίσιμος β' γύρος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - Ανδρουλάκης και Δούκας στη μάχη της κάλπης

Κρίσιμος β’ γύρος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Ανδρουλάκης και Δούκας στη μάχη της κάλπης

Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής θα καθορίσει το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, με τους δύο υποψήφιους να διεκδικούν την ηγεσία σε …