Νομαρχιακά ΝέαΠρωτοσέλιδα

Νέο αντιπλημμυρικό έργο στα ορεινά του Ν. Τρικάλων – Φορέας υλοποίησης η ΔΕΗ Α.Ε.

4 Jun 2024

Τι προβλέπει και ποια περιοχή αφορά

Εγκρίθηκε νέο αντιπλημμυρικό έργο στα Τρίκαλα. Συγκεκριμένα, Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) έλαβε το έργο «Οριστική Μελέτη Δασοτεχνικής Διευθέτησης «Ανωνύμου» χειμάρρου περιοχή «Γλύστρας», Τ.Κ. Μυρόφυλλου, Δ.Ε. Μυρόφυλλου Δήμου Πύλης, Π.Ε. Τρικάλων, Περιφέρειας Θεσσαλίας με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΗ Α.Ε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr, πρόκειται για τη Δασοτεχνική διευθέτηση χειμμάρου στην περιοχή Γλύστρας, Τ.Κ. Μυρόφυλλου, Δ.Ε. Μυρόφυλλου Δήμου Πύλης, Π.Ε. Τρικάλων, Περιφέρειας Θεσσαλίας, με Φορέα υλοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε. Το εν λόγω έργο, αποτελεί αντισταθμιστικό έργο, που ζητήθηκε από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία, για την επέμβαση επί δημόσιας και απαλλοτριωμένης έκτασης, σύμφωνα με την Πράξη Πληροφοριακού Χαρακτήρα, σχετικά με την υλοποίηση και εγκατάσταση, από τη ΔΕΗ Α.Ε. του Υδροηλεκτρικού Έργου (ΥΗΕ) της Μεσοχώρας στον ποταμό Αχελώο, του Δήμου Πύλης, της ΠΕ Τρικάλων, Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το έργο αφορά στο συνδυασμό τεχνικών, προστατευτικών, αναδασωτικών και βοηθητικών έργων στην περιοχή με σκοπό την προστασία των υποδομών του εργοστασίου παραγωγής του Υδροηλεκτρικού Έργου της Μεσοχώρας και των συνοδών έργων, την προστασία της επιβάρυνσης του Αχελώου ποταμού, του οδικού δικτύου και των υποδομών της περιοχής από τα χειμαρρικά φαινόμενα και την έντονη παραγωγή φερτών υλικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υποβληθέντα φάκελο ΜΠΕ, στην κεντρική κοίτη του χειμάρρου, προτείνονται τα παρακάτω έργα:

Την κατασκευή σαράντα έξι (46) εγκάρσιων φραγμάτων, διαφόρων υψών, για τη συγκράτηση και στερέωση της κοίτης, που θα ξεκινάνε από το υψόμετρο +536,50 m και Χ.Θ. 111,5 και θα καταλήγουν στο υψόμετρο +837,38 m και Χ.Θ. 1522,99, με κλίση αντιστάθμισης 8%.

Την αναδάσωση τεσσάρων (4) επιφανειών Α (20 στρ), Β (20 στρ) Γ (10 στρ) και Δ (10 στρ), συνολικού εμβαδού 60 στρ για τη συγκράτηση των εδαφών.

Την κατασκευή συρματόπλεκτων κατασκευών (σαρζανέτ) σε 12 χαραδρώσεις, συνολικού μήκους 2,125 m, σε εφαρμοστέο ύψος 970 m, για τη συγκράτηση του εδάφους, την διήθηση του νερού και την αύξηση του χρόνου απορροής, με τελικό στόχο τη μείωση των πλημμυρικών αιχμών.

Ως βοηθητικά έργα, τη διάνοιξη εφτά (7) δρόμων πρόσβασης, συνολικού μήκους 3.195 m, για την κατασκευή των φραγμάτων και τη βελτίωση του κεντρικού δρόμου πρόσβασης, μήκους 2.415 m από «Εργοστάσιο-Γλύστρα», με διαπλάτυνση στα 5 m, με κατασκευή αύλακα και στρώσιμο υπόβασης.

Trikalanews
Author: Trikalanews


Ο Πρωθυπουργός δεσμεύεται για τη συνέχιση του προγράμματος απασχόλησης 55-67 ετών

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύεται για τη συνέχιση του προγράμματος απασχόλησης 55-67 ετών

Η ΚΕΔΕ ζητά ενίσχυση του προγράμματος με επιπλέον 10.000 θέσεις για την κάλυψη αναγκών σε βασικές υπηρεσίες των δήμων​ …
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τρίκαλα από 19 έως 23 Σεπτεμβρίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τρίκαλα από 19 έως 23 Σεπτεμβρίου

Προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους για εκφόρτωση υλικών, επιστρώσεις και αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης …
Μανώλης Κεφαλογιάννης: Τέλος στις εισαγωγές προϊόντων με απαγορευμένα φυτοφάρμακα στην ΕΕ

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Τέλος στις εισαγωγές προϊόντων με απαγορευμένα φυτοφάρμακα στην ΕΕ

«Τέλος στις εισαγωγές φρούτων, λαχανικών και σιτηρών που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα στην ΕΕ» …
Κ.Τσιάρας: Θέλουμε να επιβιώσει και να αναπτυχθεί η καλλιέργεια των μυδιών

Κ.Τσιάρας: Θέλουμε να επιβιώσει και να αναπτυχθεί η καλλιέργεια των μυδιών

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της κλιματικής κρίσης και της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων, οι μυδοκαλλιεργητές συζητήθηκαν σε ευρεία …