Τι λέει ο πρόεδρος της Καστανιάς Γιώργος Κόφφας στο Trikalanews.gr για την εμπειρία των γιορτών στο χωριό αλλά και τα ζητούμενα της επόμενης μέρας
Τα χωριά του νομού Τρικάλων χρόνο με το χρόνο αδειάζουν. Χωριά που στέκονται φύλακες στο χρόνο και στον τόπο, ακόμη κι αν απέχουν ελάχιστα από αστικά κέντρα, βυθίζονται το σκοτάδι για να ανάψει μια φλόγα ξανά σε γιορτές και Σαββατοκύριακα.
Μετά τον Ντάνιελ, ο κίνδυνος να χάσουν και την τελευταία τους ζωντάνια είναι ακόμη μεγαλύτερος. Το Trikalanews.gr μίλησε με τον πρόεδρο της Καστανιάς του δήμου Μετεώρων Γιώργο Κόφφα. Ένα χωριό που μετρά ακόμη τις πληγές του σε έναν ορεινό όγκο με πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές.
Χριστούγεννα στο χωριό
Παρά τις δυσκολίες τα φετινά Χριστούγεννα τα παραθύρια των σπιτιών φωτίστηκαν. Αρκετοί χωριανοί και όχι μόνο, επέλεξαν την Καστανιά για τις γιορτές δείχνοντας ότι αρκετοί επιζητούν ακόμη τη θαλπωρή του χωριού τους. Πόσο μάλλον όταν από αυτό μπορούν να «εξορμήσουν» σε όλο τον νομό και όχι μόνο.
Όπως είπε ο πρόεδρος στο Trikalanews.gr στόχος ήταν να αποκτήσει το χωριό ένα γιορτινό περιβάλλον. Έτσι διαμορφώθηκε μέσα από τον κατάλληλο φωτισμό και τον αντίστοιχο στολισμό, το παραμυθένιο χωριό κάνοντας την ατμόσφαιρα ζεστή και έτοιμοι να υποδεχθεί τους ανθρώπους του.
Παράλληλα, διοργάνωσε τη νύχτα με τα φαναράκια όπου δεκάδες φωτεινές ευχές στάλθηκαν στον ουρανό, με τους ηλικιωμένους κατοίκους να το χαίρονται ακόμη περισσότερο από τους νέους, μιας και όπως επισήμανε ο Γιώργος Κόφφας, δεν είχα δει και ζήσει ποτέ κάτι ανάλογο. Όπως και τα Θεοφάνια που φέτος η ρίψη του σταυρού έγινε στο ποτάμι και που ούτε κι αυτό είχε ξανασυμβεί.
Η επόμενη μέρα θέλει ακόμη περισσότερα
Το ζήτημα βέβαια είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. «Πρώτο μέλημα είναι να αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο ώστε ο κόσμος να μπορεί με ασφάλεια και χωρίς σκέψεις να έρχεται στο χωριό όσο πιο συχνά μπορεί. Όπως επίσης να εφαρμοστούν προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού που να ενθαρρύνουν και την αντίστοιχη ενασχόληση στην περιοχή», τονίζει ο κ. Κόφφας.
Επιπρόσθετα, μέτρα για την ανακατασκευή σπιτιών που έχουν περάσει στη σύγχρονη γενιά που δεν δύναται οικονομικά να αναστυλώσει τις γονικές κατοικίες, κοινωνικά κίνητρα για την επιλογή νέων ανθρώπων να επιστρέψουν ή να επιστρέφουν έστω και εποχικά στην περιοχή είναι μερικά μόνο από όσα μπορούν εύκολα να τεθούν και να υλοποιηθούν ως προτεραιότητες.
Μια κοινότητα που επιμένει στον τόπο της
Αυτή τη στιγμή οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, όσοι δηλαδή έμειναν πίσω μετά τις γιορτές είναι περίπου 57 άτομα. Στην ορεινή μικρή πατρίδα λειτουργούν μάλιστα δύο καταστήματα εστίασης, ένα παραδοσιακό καφενείο, ένα σαλέ με τη δυνατότητα να κάνει κάποιος και ιππασία, ξυλουργείο κι ένα μπακάλικο-κρεοπωλείο. Επιπλέον λειτουργεί ένας ξενώνας κοινοτικός πέντε δωματίων. Όλα αυτά 365 μέρες τον χρόνο!
Ενώ σε γιορτές και κάποιες ιδιαίτερες μέρες ανοίγει τις πύλες της και μια καφετέρια και φυσικά τα καλοκαίρια λειτουργεί το τυροκομείο.
Η ζωή λοιπόν θέλει να ριζώσει ακόμη στα χωριά μας το θέμα είναι να ενισχύσουμε την προσπάθειά της.