Τα μπαλόνια αποτελούν ένα διασκεδαστικό τρόπο για τον εορτασμό εκδηλώσεων και για τη διακόσμηση πάρτι. Δυστυχώς, όμως, η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον, καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα καταλήγουν στο έδαφος σαν κομμάτια πλαστικού.
Παρ’όλα αυτά στις μέρες μας, η προστασία του περιβάλλοντος έχει αποκτήσει σημαντική θέση στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων αλλά και των επιχειρήσεων. Η θέα ενός μπαλονιού μπορεί να φέρει χαρά και διάθεση, για αυτό και έχουν δημιουργηθεί μπαλόνια φιλικά προς το περιβάλλον, ώστε να συνδυάζεται η ευχαρίστηση με την προστασία του πλανήτη.
Η Οργάνωση «Balloons Blow»
H «Balloons Blow» είναι μια οργάνωση από την Κομητεία Κάλλμαν της Αλαμπάμα. Η οργάνωση παρέχει πληροφορίες για τις καταστροφικές συνέπειες της αλόγιστης απελευθέρωσης μπαλονιών στον αέρα. Τα ζώα, το περιβάλλον αλλά ακόμα και οι άνθρωποι, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο!
Η «Balloons Blow» προσπαθεί να προωθήσει μια οικολογική συνείδηση ως τρόπο ζωής δίνοντας παραδείγματα και εξηγώντας τους λόγους που η απελευθέρωση των μπαλονιών πρέπει να απαγορευτεί.
Η οργάνωση συγκεκριμένα ανέφερε: «Τα μπαλόνια μπορούν να μεταφερθούν χιλιόμετρα μακριά, μολύνοντας τα πιο έρημα και αγνά σημεία. Τότε, γίνονται επικίνδυνα για κάθε ζώο που έρχεται σε επαφή με αυτά».
Τα ζώα δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ των σκουπιδιών και του φαγητού τους, με αποτέλεσμα συχνά να τρώνε τα σκασμένα μπαλόνια και να πεθαίνουν. Μπορεί η απελευθέρωση των μπαλονιών να φαίνεται κάτι μηδαμινό μπροστά σε άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά τα μπαλόνια χρειάζονται χρόνια για να διασπαστούν.
Γιατί να μη λύσουμε ένα από τα πολλά προβλήματα;
Τα γεγονότα στο Κλίβελαντ Balloonfest
Πίσω στο 1986, οι κάτοικοι του Κλίβελαντ διοργάνωσαν ένα εντυπωσιακό φεστιβάλ μπαλονιών. Δυστυχώς, όμως, οι καιρικές συνθήκες δε βοήθησαν και τα 1,5 εκατομμύρια μπαλόνια που απελευθερώθηκαν από τον μεγαλύτερο ουρανοξύστη έπνιξαν την πόλη.
Η καταιγίδα που ξέσπασε παρέσυρε τα μπαλόνια εκτός της σχεδιασμένης πορείας με αποτέλεσμα να καλύψουν τη λίμνη Έρι. Μπαλόνια ξεβράζονταν σε κοντινές ακτές για μήνες κάνοντας αδύνατο τον καθαρισμό τους και θέτοντας τη ζωή πτηνών και θαλάσσιων ζώων σε κίνδυνο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απελευθέρωση μπαλονιών σε φεστιβάλ και φυσικά δεν ακολούθησε άλλη, καθώς τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν τραγικά.
Ένα λεπτό ευχαρίστησης μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο οικοσύστημα.
Η ώρα της αλλαγής. Go green!
Σε αντίθεση με το παρελθόν οι κυβερνήσεις και οι άνθρωποι υιοθετούν λύσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την απαγόρευση των πλαστικών μια χρήσης και ανάγκασε τις εταιρείες να σκεφτούν πιο πρακτικά και οικολογικά.
Μεγάλες εταιρείες όπως η Gemar, ξεκινούν και προωθούν βιοδιασπώμενα μπαλόνια με σκοπό την προστασία του πλανήτη! Πλέον τα μπαλόνια φτιάχνονται από φυσικό λατέξ (καουτσούκ) και όχι πλαστικό. Εταιρίες χονδρικής πλέον όπως το e-balloon.gr προμηθεύουν αποκλειστικά μπαλόνια βιοδιασπώμενα.
Είναι πολύ σημαντικό η οικολογική συνείδηση να μετατραπεί σε τρόπο ζωής. Μετά από κάθε χρήση θεωρείται απαραίτητο τα μπαλόνια να ξεφουσκώνονται και να ανακυκλώνονται σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.
Είναι ευρέως γνωστό ότι το πλαστικό πνίγει τη φύση και τον πλανήτη, αλλά η αλλαγή είναι πιο κοντά από ποτέ!