Διαβάστε επίσηςΚαρδίτσα

Μοναδική συναυλία της Καντάτας “Επιφάνεια Αβέρωφ” στο εξωκλήσι Αγ. Γεωργίου στη λίμνη Πλαστήρα

3 Sep 2024

Σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, η ιστορική καντάτα του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιώργου Σεφέρη ζωντάνεψε ξανά στο γραφικό εξωκλήσι, προσφέροντας ένα αξέχαστο μουσικό ταξίδι στους παρευρισκόμενους.

Μέσα σε μία καταπληκτική ατμόσφαιρα και σε ένα περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς έγινε με μεγάλη επιτυχία η συναυλία με την ιστορική καντάτα «Επιφάνια Αβέρωφ» το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 στις 8.00 το βράδυ, στο προαύλιο χώρο του γραφικού εξωκλησιού και παλιού μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου στο Κρυονέρι της Λίμνης Πλαστήρα.

Μπροστά σε ένα πολύ πυκνό ακροατήριο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τις μετεωρολογικές προβλέψεις, που έφθασε από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας με την σημαντική συμβολή και προβολή και της ΕΡΤ, υλοποιήθηκε η κορυφαία συναυλία- αφιέρωμα του φετινού καλοκαιριού, που περιείχε το μνημειώδες έργο, την λαϊκή καντάτα “Επιφάνεια Αβέρωφ” των Μίκη Θεοδωράκη – Γιώργου Σεφέρη.

Μία εκδήλωση  που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον συγκεκριμένο χώρο με στόχο την ανάδειξη  του ιστορικού εξωκλησίου  και τέως Μοναστηρίου του Αγίου Γεωργίου Κρυονερίου ως Μνημείο Θρησκευτικής Κληρονομιάς.

Σε έναν ιερό χώρο η θεία Τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής ήλθε να δέσει με τους Υμνους που ερμήνευσε η Βυζαντινή Χορωδία Καρδίτσας του Ωδείου Καρδίτσας – Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης,  προς τιμή του Πολιούχου Καρδίτσας Αγίου Σεραφείμ και των 8 τοπικών Αγίων κατά την έναρξη της εκδήλωσης.

Ακολούθησαν γνωστά αποσπάσματα του ¨Άξιον Εστί¨ των Μ. Θεοδωράκη – Ο. Ελύτη, Κρητική και Ιταλική μουσική για σόλο Σαξόφωνο και πιάνο που ερμήνευσε ο νεαρός ταλαντούχος σαξοφωνίστας Γιώργος Αραμπατζής, στα οποία το πολυπληθές ακροατήριο συμμετείχε τραγουδώντας.

Η εκκλησιαστική και κοσμική μουσική, φωνητική και οργανική του α μέρους της συναυλίας προετοίμασε την  ατμόσφαιρα για την ερμηνεία της περίφημης λαϊκής καντάτας “Επιφάνια Αβέρωφ” των Μ. Θεοδωράκη και Γ. Σεφέρη.

Σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα με καθηλωμένο το ακροατήριο η Χορωδία Καρδίτσας του Ωδείου Καρδίτσας – Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης και η Λαϊκή Ορχήστρα (στο πιάνο η Θεανώ Χειράκη, στο μπουζούκι ο Θανάσης Νικολάου) με σολίστ και υπό την διεύθυνση  του Νίκου Ευθυμιάδη   ερμήνευσαν το συγκλονιστικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, το γνωστό”Κράτησα την ζωή μου” σε ποίηση του μοναδικού Νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη διάρκειας μισής ώρας περίπου.

Η σπουδαία Ιστορική συναυλία πραγματοποιήθηκε ξανά στο παρελθόν υπό τη διεύθυνση του Νίκου Ευθυμιάδη, στο Κολλέγιο Αθηνών τον Μάϊο του 1991 παρουσιάζοντας το μεγαλειώδες έργο, την λαϊκή καντάτα “Επιφάνεια Αβέρωφ” με σολίστ τον Αντώνη Καλογιάννη και αφηγητή το Νίκο Κούρκουλο αλλά και σε πολλές άλλες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μια καντάτα μοναδική που πρωτοπαρουσιάστηκε επι χούντας στο “Ολυμπιά” στο Παρίσι το 1970 με αφηγητή τον Υβ Μοντάν, λαϊκό τραγουδιστή τον Αντώνη Καλογιάννη και 250 εκτελεστές.

Μία σύνθεση που ο Νίκος Ευθυμιάδης έχει διευθύνει επανειλημμένα με τους κορυφαίους ερμηνευτές του Μ. Θεοδωράκη, τους Αντώνη Καλογιάννη ,Πέτρο Πανδή κ.α. στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αφηγητές το Νίκο Κούρκουλο, τον Χρήστο Τσιάγκα κ.α.

Λόγος και Μουσική εναρμονίστηκαν σε μία σπάνια εκδήλωση με αποκορύφωση την  ερμηνεία του “ΕΠΙΦΑΝΙΑ- ΑΒΕΡΩΦ”, που δικαίως γνώρισε το θερμό χειροκρότημα του κατενθουσιασμένου ακροατηρίου.

Την καντάτα προλόγισε μοναδικά ο Γιώργος Κωνσταντάκος, Πολιτικός Μηχανικός, συγγραφέας και Ενεργός Πολίτης της Κοινωνίας των Πολιτών του νομού Καρδίτσας, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην καταπληκτική ποίηση του Γιώργου Σεφέρη.

Η  συναυλία έγινε με την πρωτοβουλία   του Εκκλησιαστικού Συμβούλιου  Κρυονερίου, της  Δημοτικής Κοινότητας  Κρυονερίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας  και   του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Μια εκδήλωση μοναδική προσφορά στους ανθρώπους του Κρυονερίου και της Λίμνης Πλαστήρα που θέλουν να αναδείξουν το ιστορικό εξωκλήσι και να το προσφέρουν στις επόμενες γενεές ως ιστορικό κειμήλιο Θρησκευτικής Κληρονομιάς.

Την εκδήλωση προλόγισαν και χαιρέτησαν στην αρχή ο Αντιδήμαρχος Στέφανος Τσιαμαντάς, ο αιρετός του Τοπικού Συμβουλίου Περικλής Κρικέλης, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ο Λάμπρος Κρικέλης και έκλεισε την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κρυονερίου Βασίλης Παπουτσής.

 

Trikalanews
Author: Trikalanews

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας στην Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας στην Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας

Υψηλής διατροφικής αξίας η τρούφα, με στοχευμένα έργα και δράσεις στηρίζουμε την Καλαμπάκα Με την ιδιότητα του καθηγητή σχετικά με …
Δεν αγωνίστηκε η Αγία Μονή στην πρεμιέρα της Β’ Ερασιτεχνικής

Δεν αγωνίστηκε η Αγία Μονή στην πρεμιέρα της Β’ Ερασιτεχνικής

Πρεμιέρα στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων της Β’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας χωρίς την παρουσία της Αγίας Μονής …
Ομαλή προσέλευση ψηφοφόρων στα Τρίκαλα για τον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ομαλή προσέλευση ψηφοφόρων στα Τρίκαλα για τον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η διαδικασία στις κάλπες, με τη συμμετοχή να παρουσιάζεται μειωμένη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο …
Θάνατος 53χρονου αθλητή στον αγώνα Ρεματιάς Χαλανδρίου

Θάνατος 53χρονου αθλητή στον αγώνα Ρεματιάς Χαλανδρίου

Η τραγωδία που διέκοψε την αθλητική εκδήλωση και σκόρπισε θλίψη σε όλους τους συμμετέχοντες …