Οι ομιλίες του Μητροπολίτη Λάρισας και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου και του στρατηγικού συμβούλου, καθηγητή κ. Νίκου Λυγερού, συγκλόνισαν και συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους στην Συναγωγή Λάρισας.
Τιμήθηκε στην Λάρισα, η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων, στην Πλατεία Εβραίων, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση από τον ραβίνο Ηλία Σαμπετάι, παρουσία της μοναδικής στην Θεσσαλία επιζήσασας ομήρου του Ολοκαυτώματος, της 92χρονης Νάκη Ματαθία Μπέγα, η οποία οδηγήθηκε από τα Τρίκαλα στο Άουσβιτς την 24η Μαρτίου 1944.
Παρόντες επίσης ήταν, η πρέσβης του Ισραήλ, Ίριτ Μπεν-Άμπα, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Λάρισας, Μώρις Μαγρίζος, Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ και Τρικάλων, Ιάκωβος Βενουζίου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λάρισας, κ. Απόστολος Καλογιάννης, άλλες αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατού, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και πλήθος κόσμου.
Στις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος, παρέστη και ο Μητροπολίτης Λάρισας και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.
Μετά την κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθως έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Αμέσως μετά, ακριβώς απέναντι από το Μνημείο Ολοκαυτώματος, στην Συναγωγή Λάρισας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, με ομιλίες από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τον δήμαρχο Λαρισαίων, τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας.
Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας αναφέρθηκε ότι στην Θεσσαλία σώθηκαν πάρα πολλοί Εβραίοι «από την ζώνη ασφαλείας του Θεσσαλικού κάμπου» και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, σημείωσε ότι στις μέρες μας, με την υπαρκτή άνοδο του Νεοναζισμού, καθήκον και ευθύνη είναι να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη των γεγονότων του παρελθόντος, ώστε η ανθρωπότητα να μην θρηνήσει ξανά, ολέθρια αποτελέσματα.
• «Μόνο η Μνήμη είναι Ικανή να ξεπεράσει το όριο του θανάτου»
Μετά τις ομιλίες, η μοναδική επιζήσασα από την Θεσσαλία, η 92χρονης Νάκη Ματαθία Μπέγα – η οποία λίγο πριν είχε καταθέσει πρώτη στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος – άναψε τα κεριά στην Μνήμη των 60.000 Ελλήνων Εβραίων και 6.000.000 Εβραίων θυμάτων.
Την κεντρική ομιλία με τίτλο «Από τους μάρτυρες και τους ήρωες του Ολοκαυτώματος στα δικαιώματα της ανθρωπότητας» έκανε από στήθους, ο καθηγητής και στρατηγικός σύμβουλος κ. Νίκος Λυγερός.
«Πρόσεξα την ταραχή στο πρόσωπο της κ. Μπέγα όταν αντιλήφθηκε ότι δεν άναψαν όλα τα κεριά. Μόνο η μνήμη είναι ικανή να ξεπεράσει το όριο του θανάτου.[…] Ουσιαστικά, μόνο μια έχει δικαίωμα να μιλήσει εδώ και τελικά δεν μιλά και μιλάμε εμείς για αυτή. Όμως της αναθέσαμε να μας δώσει το Φως. […] Μια γυναίκα, μάνα και γιαγιά, μας δείχνει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Οι άντρες δυσκολεύονται. Οι γυναίκες ξέρουν τι σημαίνει δυσκολία, μαιευτική, βγαίνω από μέσα, όχι μέσω της φιλοσοφίας, μέσω της πράξης» σημείωσε.
Και ολοκληρώνοντας, με τις τελευταίες λέξεις να βγαίνουν από το στόμα του μαζί με δάκρυα στα μάτια, είπε: «Εμείς είμαστε τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας, οι άλλοι, που δεν πρέπει να ξεχάσουν. Και όταν ο καιρός θελήσει να μην είναι εδώ αυτή η γυναίκα, τα κεριά, πάντα αναμμένα θα είναι».
• Η Χορωδία, τα χειροκροτήματα και ο Μητροπολίτης Λάρισας
Ακολούθως, η βραβευμένη Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνσή του Κωστή Παπάζογλου, με σολίστ την σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, ερμήνευσε ψαλμούς, απόσπασμα από το Μαουτχάουζεν και σεφαραδίτικα τραγούδια.
Η εκδήλωση Μνήμης, έκλεισε με την ομιλία του Μητροπολίτη Λάρισας και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο οποίος τόνισε την «ενότητα», το «σέβασμα της όποιας θρησκείας, του όποιου λαού, του όποιου άλλου» και υπογράμμισε για τα χειροκροτήματα που ακούστηκαν μέσα στην Συναγωγή (μετά τις ομιλίες και τις ερμηνείες της Χορωδίας): «τόσο η θρησκεία του Ισραήλ, όσο και ο Χριστιανισμός, μιλούν για ησυχασμό μέσα σε ιερούς χώρους κι ενδεχομένως αποτρέπουν το χειροκρότημα, γιατί κρύβει ενθουσιασμό, που έχει τον χαρακτήρα της ρηχότητας, ενώ η ψυχή πρέπει να βαρύνεται με ειδικό βάρος για να παραμένει ζωντανή η τροφοδοσία της συνείδησης με τέτοια συναισθήματα. Ποτέ Ξανά».