Η εμφάνιση του ιού με την κορώνα έχει αλλάξει την ζωή όλης της ανθρωπότητας.
Για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία του είδους μας, καλούμαστε να περιορίσουμε τις δραστηριότητές μας σε βαθμό που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
H απομόνωση στo σπίτι φαίνεται – προς το παρόν – να είναι η μόνη ενδεδειγμένη μέθοδος, προκειμένου να μειωθεί η ταχύτητα εξάπλωσής του.
Το παράδοξο όμως είναι ότι ενώ η απομόνωση και o δραστικός περιορισμός των μετακινήσεων και επαφών μας μπορούν να μας προφυλάξουν από τον κορονοϊό, ταυτόχρονα δημιουργούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη άλλων μη μεταδοτικών ασθενειών.
Οι εν λόγω ασθένειες (όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και ο διαβήτης) βασίζονται κυρίως στην μειωμένη ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία προκαλείται, πρωτίστως, από την ανεπαρκή μυϊκή λειτουργία ή την μυϊκή απραξία.
Μείωση ωστόσο της αποτελεσματικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος, σημαίνει και περιορισμένη δυνατότητα αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού, σε περίπτωση που κάποιος προσβληθεί απ΄ αυτόν.
Ο γνωστότερος, φθηνότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να ανατραπεί η αρνητική κατάσταση που δημιουργεί η απομόνωση και η εγγενής μυϊκή απραξία, είναι η άσκηση.
H άσκηση άλλωστε συμπεριλαμβάνεται (μαζί με την διατροφή) στους βασικούς πυλώνες της ανθρώπινης υγείας από την εποχή του Ιπποκράτη μέχρι και σήμερα.
Συνεπώς, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλα τα μέτρα προστασίας που οι ειδικοί συνιστούν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ας συμβουλευτούμε τους γυμναστές μας για το τι μπορούμε να κάνουμε είτε μέσα στο σπίτι, είτε σε ανοικτούς χώρους (χωρίς συνωστισμό), προκειμένου να διατηρηθεί η αερόβια κατάσταση και η μυϊκή δύναμη στα επίπεδα που προτείνουν οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Γιάννης Κουτεντάκης
Ομότιμος Καθηγητής