Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη για το θέμα της μέριμνας για τους μακροχρόνια ανέργους εργαζόμενους στον κλάδο της οικοδομής.
Όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές, από το 2009 η οικοδομική δραστηριότητα έχει συρρικνωθεί ραγδαία και στο πλαίσιο αυτό πάρα πολλοί εργαζόμενοι σε οικοδομικά επαγγέλματα βρίσκονται για χρόνια χωρίς εργασία.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο για τους εργαζόμενους εκείνους που βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει κάποιες από τις προϋποθέσεις για την κατοχύρωσή της.
Είναι απαραίτητο στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές στην ερώτησή τους, να υπάρξουν επιθετικές πολιτικές για την κοινωνική προστασία των εν λόγω εργαζομένων και για την κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.
Η ερώτηση
Είναι γνωστό ότι το συντριπτικό χτύπημα που δέχτηκε τα τελευταία χρόνια η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα (τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα), έχει οδηγήσει στην ανεργία και την υποαπασχόληση σχεδόν την πλειοψηφία των απασχολούμενων στον πάλαι ποτέ δυναμικό αυτόν κλάδο.
Τα σωματεία τους ζητούν επιτακτικά (τα τελευταία αυτά χρόνια της κρίσης) να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας του κλάδου τους (όπως έκτακτη επιδότηση, αλλαγή των προϋποθέσεων τακτικής επιδότησης με ευνοϊκότερους όρους και όχι με τις προϋποθέσεις που ισχύουν από τη δεκαετία του ’90, όταν υπήρχε μεγάλη ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας, αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου και άλλα), προκειμένου να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.
Στην τραγικότερη κατάσταση, στα όρια της απόλυτης φτώχειας και της εξαθλίωσης, βρίσκεται μια μερίδα οικοδόμων που, είτε έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα αλλά δεν έχουν το απαιτούμενο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, είτε τους υπολείπονται λίγα ένσημα για να θεμελιώσουν το δικαίωμα σύνταξης. Και στις δυο περιπτώσεις μένουν χωρίς εισόδημα, καθώς τα μεροκάματα είναι δυσεύρετα, τόσο που να μη μπορούν να τους εξασφαλίσουν ούτε καν το επίδομα ανεργίας.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κ. Υπουργός:
Μπορεί να υπάρξει ειδική μέριμνα για την κατηγορία των ανέργων οικοδόμων, που έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα, αλά όχι και το απαιτούμενο όριο ηλικίας, προκειμένου να λαμβάνουν ένα τακτικό επίδομα αλληλεγγύης, έως ότου συνταξιοδοτηθούν;
Εξετάζεται το ενδεχόμενο ένταξης σε προγράμματα απασχόλησης των ανέργων οικοδόμων ηλικίας άνω των 55 ετών, στο εργασιακό τους αντικείμενο, προκειμένου να συμπληρώσουν τα λιγοστά απαιτούμενα οικοδομικά ένσημα που τους υπολείπονται για τη συνταξιοδότησή τους;