«Η κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης του Δήμου Μετεώρων»
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας» που διοργανώθηκε το πρωί του Σαββάτου από το Δήμο Μετεώρων και την ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. στον αύλειο χώρο του ΚΕΠ της Δημοτικής Ενότητας Χασίων (πρώην Δημαρχείο Χασίων) στην περιοχή «11500» στη Μύκανη.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίνας Κοντοτόλη και της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρύσας Ντιντή. Ακολούθησε σύντομο χαιρετισμός του Αντιδημάρχου Χασίων, Μαλακασίου και Κλεινοβού Σάκη Καψάλη όπου σημείωσε ότι «Τα Χάσια αποτελούν μια περιοχή με ισχυρό αγροτικό και κτηνοτροφικό αποτύπωμα και θεωρούμε ότι οφείλουμε να επενδύσουμε σε αυτή τη δυναμική αναπτυξιακή περιοχή. Η Δημοτική Αρχή του Λευτέρη Αβραμόπουλου, όπως είπε προεκλογικά, από την πρώτη μέρα έχει βάλει ως στόχο να επαναλειτουργήσει τα περιφερειακά δημοτικά κτίρια και να τα δώσει και πάλι ζωή». Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Παραγωγικής Ανάπτυξης Γεωργίας και Κτηνοτροφίας Αντώνης Παπαναστασίου επεσήμανε ότι «Για εμάς ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο μας και την περιοχή και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε».
Ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος στη σύντομη ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων «από εδώ από τα Χάσια σε συνεργασία με την ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. καλέσαμε ειδικούς επιστήμονες για να μιλήσουμε για ζωτικής σημασίας θέματα που αφορούν το αύριο της ελληνικής κτηνοτροφίας. Είναι καιρός να προσεγγίσουμε τον πρωτογενή τομέα ρεαλιστικά με επιχειρηματική λογική και αναπτυξιακή προοπτική. Η κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης του Δήμου Μετεώρων, διότι είμαστε μια ευλογημένη περιοχή με εξαιρετικά προϊόντα. Για εμάς η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί όρο επιβίωσης για τα χωριά μας. Χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει ζωή και χωρίς ζωή τα χωριά μας θα ερημώσουν. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για κρατήσουμε ζωντανά τα χωριά μας και να διεκδικήσουμε όλα όσα μας αξίζουν».
Ακολούθησαν οι ομιλίες των κεντρικών ομιλητών της πρώτης θεματική ενότητας της εκδήλωσης με τον Γεν. Δ/ντη της Αναπτυξιακής Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ κ. Βάιο Κουτή να παρουσιάζει το «Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας ALIAS – Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις της Κτηνοτροφικής Διαδικασίας και Μεταποίηση», που χρηματοδοτείται από το τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στην ΠΕ Τρικάλων.
Ο κύριος στόχος του προγράμματος όπως εξήγησε είναι η αξιοποίηση του μαλλιού των προβάτων ώστε να μην αποτελεί απόβλητο αλλά να είναι πηγή εσόδων για τους κτηνοτρόφους. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά σε πετυχημένες πρακτικές από Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.
Αμέσως μετά μίλησε η Ερευνήτρια του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κα Δήμητρα Γάκη η οποία αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της μελέτης «Καταγραφή και αποτύπωση ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των κτηνοτροφικών μονάδων, περιγραφή των κυριότερων χαρακτηριστικών του παραγόμενου μαλλιού, διαδικασιών επανάχρησης / ανακύκλωσης μαλλιού και φυσικών ινών και αξιολόγηση της οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας για τον εντοπισμό ενδεχόμενων σεναρίων επαναχρησιμοποίησης του μαλλιού». Στην παρουσία της επεσήμανε την αναγκαιότητα συνεργασίας των Δήμων, των κτηνοτρόφων και της Αναπτυξιακής ώστε το μαλλί να μπορέσει να αποκτήσει ταυτότητα μέσα από την διαδικασία της πιστοποίησης ως «Μαλλί Τρικάλων».
Στη διάρκεια της δεύτερης θεματική ενότητας της εκδήλωσης ο Κτηνίατρος, Προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής – Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Παναγιώτης Τσιαμπαλής έκανε αναφορά στις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κακοκαιρίας Daniel και στα μέτρα για την ανασυγκρότηση του κτηνοτροφικού τομέα εξηγώντας ότι «το κόστος αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου ενδεικτικά για 80.000 αιγοπρόβατα ξεπερνάει τα 18.000.000 ευρώ και οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ ολοκληρώνονται έως 30-6-2024».
Αναφορικά με το μέτρο 5,2 για Μετεγκατάσταση των Μονάδων επεσήμανε ότι έχει πολλά προβλήματα εξηγώντας ότι μόνο 2-5 % των Μονάδων στη Θεσσαλία μπορούν να μετεγκατασταθούν καθώς δεν έχουν Άδεια Λειτουργίας και είναι Υποχρεωτική η ένταξη μόνο γκρεμισμένων Στάβλων. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός εφαρμογής του 5,2 Μέτρου. Και να γίνει μόνο με αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και μέσω του αναπτυξιακού νόμου αποκατάσταση και μετεγκατάσταση στάβλων με 75% επιδότηση, για όλες τις εκτροφές και οχι για όσες έχουν ασφαλιστική κάλυψη ΕΛΓΑ.
Θέτοντας το ερώτημα: «ποιος όμως θα αποφασίσει για την ανασυγκρότηση της κτηνοτροφίας;» απάντησε ότι «η Δυναμική των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμένων και Σχημάτων και η Προοπτική των Εκατοντάδων Μεταποιητικών Μονάδων (60 μονάδες μεταποίησης γαλακτοκομικών και 100 μονάδες διαχείρισης κρέατος). Με παραγωγή αιγοπροβειου γάλακτος 25% της χώρας, σφαγές αιγοπροβειου κρέατος 55% της χώρας, παραγωγή αιγοπρόβειων τυροκομικών 40% της χώρας, αιγοπρόβειων τυροκομικών 60% της χώρας, δεν μπορεί κανένας να ξεχάσει τη Θεσσαλία».
Τέλος ο κ. Τσιαμπαλής τόνισε ότι «η πολιτεία οφείλει να αφουγκραστεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει προγράμματα με γνώμονα την καινοτομία την παράδοση τις προοπτικές. Έτσι σήμερα η Περιφέρεια Θεσσαλίας τρέχει πρόγραμμα «Δράσεις Προώθησης Τοπικών Προϊόντων της Θεσσαλίας» όπου έχουν ενταχθεί 13 νέα προϊόντα .Όμως ανάλογα πρέπει να τρέξει και η ζωική παραγωγή, καθώς οι ευκαιρίες είναι πολλές και οι ιδέες αρκετές αλλά η υλοποίηση εξαρτάται πάντα από το μερίδιο στην αγορά. Έθεσε ως προτάσεις για την ετικέτα προϊόντων: το Λουκάνικο Τρικάλων – Καρδίτσας Γιδοτύρι Θεσσαλίας, Σουβλάκι Θεσσαλίας, Γύρος Θεσσαλίας, Μόσχος Θεσσαλίας. Όπως εξήγησε όλα αυτά δεν υπάρχουν αλλά επιβάλλεται να γίνουν».
Ακολούθησε ομιλία του Διδάκτορα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Καϊμακάμη όσον αφορά τη διατροφή των ζώων όπου σημείωσε ότι «Στην προσπάθεια για μια πιο βιώσιμη και υπεύθυνη κτηνοτροφία, η «οικονομική των ζωοτροφών» μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε πέρα από το προφανές και να αναγνωρίσουμε την πραγματική αξία των α’ και β΄ υλών που χρησιμοποιούμε στις συνθέσεις για την κατάρτιση σιτηρεσίων. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούμε ένα πιο ισορροπημένο και ανθεκτικό σύστημα παραγωγής τροφίμων».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Σοφολόγης ανέλυσε την εφαρμογή του πρώτου έτους της νέας ΚΑΠ που αφορούσε τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης και τα οικολογικά σχήματα. Επίσης αναφέρθηκε εκτενέστατα στην τροποποίηση του κανονισμού που ψηφίζεται το επόμενο διάστημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορά στις αλλαγές της νέας ΚΑΠ.
Επίσης κατατέθηκαν προτάσεις που ενισχύουν τον κτηνοτροφικό τομέα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα οικολογικό σχήμα που να προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής κτηνοτροφίας (καταστροφές, ορεινότητα κλπ.) ώστε να ενισχύεται το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Στο τέλος, οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τους προβληματισμούς των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση κτηνοτρόφων και παράλληλα να απαντήσουν στις ερωτήσεις που τέθηκαν.
Την εκδήλωση με την παρουσία τους τίμησαν η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίνα Κοντοτόλη, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Άρης Κολιός, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας Δημήτρης Σταυρίδης, οι Αντιδήμαρχοι, Πολυζώης Χαλατσάκης, Νίκος Τσιούκας, Μαρία Φροσυνάκη και Πηνελόπη Μαγκούρα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σπύρος Θεμέλης και Λευτέρης Τσιάρας, πρόεδροι των χωριών, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Νικολέτα Τζιωρτζιώτη και κτηνοτρόφοι.