Διαβάστε επίσηςΛάρισα

Μειωμένη φέτος κατά 30% η καλλιέργεια βαμβακιού στη Θεσσαλία

7 May 2024

Προβληματισμός στον κάμπο για χαμηλές τιμές στο βαμβάκι και διαλυμένα αρδευτικά δίκτυα

Καθώς ολοκληρώθηκε η σπορά του βαμβακιού στον κάμπο  προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών από την πτωτική πορεία που ακολουθεί ο «λευκός χρυσός» στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ήδη η τιμή του σύσπορου με αναγωγή από το εκκοκκισμένο (76 σεντς η λίμπρα στη Νέα Υόρκη) έχει υποχωρήσει με βάση την επίσημη ανάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ στα 58 λεπτά το κιλό, τιμή που κρίνεται απαγορευτική από τους καλλιεργητές με βάση το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Όλοι πάντως οι παράγοντες της αγοράς βάμβακος αναμένουν την εκτίμηση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στις 10 Μαϊου για τη φετινή σοδειά και τα αποθέματα, με βάση την οποία θα επηρεαστούν οι διεθνείς τιμές. Το βαμβάκι είναι ως γνωστόν χρηματιστηριακό προϊόν και έχει έντονες διακυμάνσεις, αφού στις αρχές του -έτους η τιμή του εκκοκκισμένου προσέγγιζε τα 100 σεντς τη λίμπρα.

Προβληματισμός στον κάμπο για χαμηλές τιμές στο βαμβάκι και διαλυμένα αρδευτικά δίκτυα

Οι Θεσσαλοί αγρότες προβληματίζονται επίσης και για το ενδεχόμενο να μην έχουν νερό να ποτίσουν το καλοκαίρι καθώς τα δίκτυα των ΤΟΕΒ παραμένουν ακόμη διαλυμένα, ενώ τα αποθέματα στη λίμνη Σμοκόβου είναι ελάχιστα με αποτέλεσμα να καλούνται να διασφαλίσουν νερό- όσοι διαθέτουν από ιδιωτικές γεωτρήσεις. Από το Σμόκοβο αρδεύεται μια μεγάλη έκταση βαμβακοκαλλιέργειας στην περιοχή των Σοφάδων της Βόρειας Φθιώτιδας και των δυτικών ΦαρσάλωνΑυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί Θεσσαλοί παραγωγοί να επιλέξουν φέτος ποικιλίες σπόρου και υβρίδια ανθεκτικές στην ξηρασία (βαθύριζα βαμβάκια).

 Μειωμένη φέτος η καλλιέργεια στη Θεσσαλία

Οι θεομηνίες του περασμένου Σεπτέμβρη με τα χωράφια να ε΄χουν υποστεί μεγάλη ζημιά, έχουν οδηγήσει σε μείωση φέτος της καλλιέργειας πάνω από 30% στο θεσσαλικό κάμπο, ενώ την ίδια πορεία ακολουθούν και οι άλλες εαρινές καλλιέργειες (καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα και μηδική).

Εκτιμάται πως μόνο στο Νομό Λάρισας θα καλλιεργηθούν φέτος με βαμβάκι 120.000 στρέμματα λιγότερα (τα περισσότερα προέρχονται από τις παρακάρλιες περιοχές), ενώ σε Παλαμά και Φαρκαδόνα η μείωση ανέρχεται σε 60 με 70 χιλιάδες στρέμματα.

Προβληματισμός στον κάμπο για χαμηλές τιμές στο βαμβάκι και διαλυμένα αρδευτικά δίκτυα

Στην περιοχή των Φαρσάλων η μείωση θα είναι μικρότερη αλλά οι αγρότες προβληματίζονται και για την απώλεια εξοπλισμού όπως τα λάστιχα που χάθηκαν κάτω από τις λάσπες, όπως αναφέρει το thessaliatv.gr.

Τέλος αξίζει να τονιστεί πως σε αρκετές περιοχές όπως στον Πλατύκαμπο οι αγρότες ξεκινούν επανασπορές, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες στα μέσα Απριλίου σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις στη συνέχεια εμπόδισαν το φύτρωμα. Αξίζει να τονιστεί πως από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο αναμένουμε νέες ισχυρές βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο

Εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο

Το Ισραήλ εξαπολύει δεκάδες επιθέσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ, μετά από τις φονικές εκρήξεις ασυρμάτων που κόστισαν τη ζωή σε …
Κλειστό το κεντρικό κτήριο του Μύλου Ματσόπουλου - Ανοικτά τα υπόλοιπα

Κλειστό το κεντρικό κτήριο του Μύλου Ματσόπουλου – Ανοικτά τα υπόλοιπα

Ο Δήμος Τρικκαίων διευκρινίζει ότι το μουσείο στο κεντρικό κτήριο του Μύλου του Ματσόπουλου , που φιλοξενεί το Βιομηχανικό Μουσείο …
Επίσκεψη του Υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου στη Φαρκαδόνα

Επίσκεψη του Υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου στη Φαρκαδόνα

Η “Κίνηση Ανασυγκρότησης Δήμου Φαρκαδόνας” καλεί όλους τους δημότες να παρευρεθούν αύριο, Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2024 στο Δημαρχείο Φαρκαδόνας …
Τα παιδιά, η πάλη και ……. ο ΑΠΣ Τρίκαλα!!!

Τα παιδιά, η πάλη και ……. ο ΑΠΣ Τρίκαλα!!!

Ο αθλητισμός δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά μέσο προαγωγής και βελτίωσης του ανθρώπου.  …