Φωτό: larissanet//Θανάσης Καλιακούδας
Μετά από 14 Χρόνια, το παραδοσιακό έθιμο ζωντανεύει ξανά με ενθουσιασμό
Μετά από 14 χρόνια, το έθιμο του βλάχικου γάμου αναβίωσε ξανά στον Άγιο Νικόλαο, χάρη στις προσπάθειες του Μορφωτικού Συλλόγου της περιοχής.
Το έθιμο είχε πραγματοποιηθεί για τελευταία φορά το 2010 και φέτος, οι νέοι της περιοχής αποφάσισαν να αναπαραστήσουν τον γάμο με στόχο να μυηθούν οι νεότερες γενιές, επιτυγχάνοντας μεγάλη συμμετοχή.
Ο βλάχικος γάμος είναι μία από τις πιο γνωστές λαογραφικές γιορτές αναπαράστασης παραδοσιακού γάμου της ελληνικής υπαίθρου. Στο χωριό Άγιος Νικόλαος – Καμνάι, γιορτάζεται την παραμονή και την ημέρα του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής, 25 και 26 Ιουλίου.
Την παραμονή, η νεολαία του χωριού, ντυμένη με παραδοσιακές στολές και συνοδευόμενη από μουσικούς, καλεί τους κατοίκους από σπίτι σε σπίτι στο γάμο. Την επόμενη μέρα, η αναβίωση του βλάχικου γάμου ξεκινάει μετά την τέλεση του μυστηρίου, με τη νύφη -ένας άντρας ντυμένος νύφη- και τον γαμπρό να πηγαίνουν στο σπίτι του γαμπρού, όπου τους περιμένουν τα πεθερικά.
Η αναπαράσταση γίνεται στην πλατεία του χωριού. Εκεί, τα πεθερικά της νύφης μαζί με τις βλάμισσες περιμένουν το ζευγάρι. Η νύφη ρίχνει μια άσπρη πετσέτα στον πεθερό, δηλώνοντας την αγνότητά της, ενώ ο πεθερός περνάει μια αλυσίδα από τα κεφάλια των νεόνυμφων και το ζευγάρι προσπερνά ένα σίδερο. Η πεθερά ταΐζει τη νύφη και το γαμπρό γλυκό του κουταλιού για να έχουν μια γλυκιά ζωή.
Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με τους χορούς, ξεκινώντας από την κουμπάρα και συνεχίζοντας με τους υπόλοιπους συγγενείς. Η νύφη κάθεται σε μια καρέκλα και φέρνουν στα πόδια της ένα μωρό αγόρι, ενώ ο κόσμος φωνάζει «με αγόρια» για να γεννήσει αγόρια.
Το επόμενο ραντεβού για τη συνέχιση των παραδοσιακών εκδηλώσεων δόθηκε για τις 17 Αυγούστου με τον ετήσιο χορό στο χωριό.