Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων πραγματοποίησε και φέτος την καθιερωμένη εκδήλωση Τιμής και Μνήμης των Μαχητών του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731.
Την Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Μνημείου, όπου η θρησκευτική, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, Εκπρόσωποι Φορέων, συγγενείς και απόγονοι των Ηρώων και πλήθος κόσμου μέσα σε κλίμα συγκίνησης υποδέχθηκαν έναν, εκ των τελευταίων εν ζωή, Μαχητή του 5ου Συντάγματος τον Ευάγγελο Κόγια που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.
Ο Ταξίαρχος ε.α. Παναγιώτης Μαρδάνης εκφώνησε ομιλία με τίτλο «Σύγχρονες Θερμοπύλες» περιγράφοντας τα γεγονότα στο Ύψωμα 731 για να καταλήξει εμφανώς συγκινημένος:
«Το Ύψωμα 731 είχε ήδη βρει από την πρώτη μέρα τη θέση του στην στρατιωτική Ιστορία των Ελλήνων. Η επική αυτή μάχη χαρακτηρίζεται αντάξια Ιστορικών Μαχών του Ελληνισμού όπως ο Μαραθώνας, οι Θερμοπύλες, το Σούλι και το Μανιάκι. Με τη διαφορά ότι στο Ύψωμα δόθηκαν πολλές μάχες αλλά ο εχθρός τελικά δεν πέρασε".
Ακολούθησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης ο οποίος αναφέρθηκε καταρχήν στον, για χρόνια αγνοούμενο, Στρατιώτη Βασίλειο Κατσαρό του Χρήστου από τη Ράξα, μαχητή του 51ου Συντάγματος Πεζικού, που πρόσφατα αναγνωρίσθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανάμεσα στους πεσόντες στο Μοναστέρο την 9η Μαρτίου 1941. «Τιμή και δόξα στον Ήρωα που έφυγε από τα πάτρια εδάφη θνητός για να γίνει Αθάνατος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλάκης που απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Κόγια υπογράμμισε «κ. Ευάγγελε Κόγια, στεκόμαστε με δέος μπροστά σας. Σας ευγνωμονούμε για τη γενναιότητά σας, για όσα ζήσατε και αντέξατε για μας, για όσα προσφέρατε σε τούτο τον τόπο. Αποτελείτε κομμάτι της Ιστορίας της Ελλάδας και ζωντανή απόδειξη πως τούτος ο τόπος γεννάει ήρωες. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς". Ειδική αναφορά έγινε στον κ. Αλέξανδρο Γιαννόπουλο-Γιαννούχο, Μαχητή του 5ου Συντάγματος που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί αλλά εκπροσωπήθηκε από συγγενικά του πρόσωπα.
Ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Τρικάλων, Ταξίαρχος Δημήτριος Τσιπίδης αναφερόμενος στους ζώντες Μαχητές υπογράμμισε:
«Εσείς, οι καθημερινοί ταπεινοί άνθρωποι του μόχθου, με το κάλεσμα της Πατρίδας μεταμορφωθήκατε σε πραγματικούς Ήρωες και κάνατε το ακατόρθωτο. Γι’ αυτό θα είστε πάντα το παράδειγμα, σημείο αναφοράς και πρότυπο, για να ατσαλώνουμε εμείς οι νεώτεροι την ψυχή μας και να κάνουμε το καθήκον όπως κι εσείς».
Στην συνέχεια απενεμήθησαν τιμητικές πλακέτες και έπαινοι στον Ευάγγελο Κόγια και στους συγγενείς και απογόνους του Αλέξανδρου Γιαννόπουλου-Γιαννούχου και του πεσόντα Στρατιώτη Βασίλειου Κατσαρού, από τους επισήμους της εκδήλωσης.
Μαθητές και μαθήτριες των Ιδιωτικών «Εκπαιδευτηρίων Σακκά» απήγγειλαν ποιήματα για το Έπος του ’40 και οι παιδικές τους φωνές απέδωσαν τραγούδια σχετικού περιεχομένου ενώ το σκηνικό πλαισίωσε άγημα του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Καλυβίων.
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, συγγενείς και απογόνους των Μαχητών και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο από το άγημα της ΣΜΥ.
Μετά το πέρας της τελετής ο κ. Μιχαλάκης ξενάγησε στον χώρο του μνημείου τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας Γιώργο Κωτσό και τον Δήμαρχο Σοφάδων Αθανάσιο Σκάρλο που παρέστησαν στην εκδήλωση.