Μετά από ένα ακόμη δύσκολο τριήμερο λόγω των ιώσεων που σαρώνουν τον πληθυσμό του νομού Τρικάλων, οι φαρμακοποιοί της περιοχής δίνουν τη δική τους μάχη ώστε να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση σε ευρείας χρήσης φάρμακα όπως παυσίπονα-αντιπυρετικά, εισπνεόμενα και αντιβιώσεις.
Όπως εξήγησε στο Trikalanews.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωάννης Χαρίσης, το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων δεν εμφανίζεται πρώτη φορά και αν δεν ληφθούν μέτρα σε πολιτικό επίπεδο, δεν θα είναι σίγουρα και η τελευταία. Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, αφορά κυρίως θεραπείες και αντιμετώπιση παιδιατρικών περιστατικών και αυτό σαφώς έχει προκαλέσει μεγαλύτερο προβληματισμό αλλά και ανασφάλεια.
Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και προκύπτει από μια σειρά ζητημάτων που έτυχε να συντρέξουν με την έτσι κι αλλιώς αυξημένη ζήτηση λόγω της έξαρσης γρίπης, κοβιντ και ιώσεων. Η δυστοκία των εταιρειών να καλύψουν όλο το εύρος των αναγκών λόγω γιορτών, η φθηνότερη τιμή των εν λόγω φαρμάκων σε σχέση με άλλες χώρες, το clow back από πλευράς ΕΟΠΥΥ, αλλά και το χρόνιο πρόβλημα της εισαγωγής και της επανεξαγωγής φαρμάκων από τη χώρα με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέδρους, είναι μερικά από αυτά.
Συνεπώς, η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ζήτημα καθαρά πολιτικών αποφάσεων τονίζει ο κ. Χαρίσης, αφήνοντας κάποια περιθώρια αισιοδοξίας για την τρέχουσα κατάσταση, μιας και από αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η παραλαβή φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες και δη όσων εμφανίζουν ελλειμματική διάθεση αυτό το διάστημα. Ταυτόχρονα, και παρά το άνοιγμα των σχολείων, επισημαίνει ότι από την εμπειρία προηγούμενων ετών, η γρίπη «χτυπούσε» με κύματα. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι ζήσαμε την κορύφωση των κρουσμάτων μέσα στις γιορτές και αναμένεται ένα νέο πιθανότατα Μάρτη με Απρίλιο.
Για τον λόγο αυτό η επόμενη εβδομάδα αναμένεται πιο αισιόδοξα αφού οι επαγγελματίες φαρμακοποιοί ελπίζουν ότι οι παραλαβές μέχρι την Παρασκευή θα ισορροπήσουν κάπως την κατάσταση.
Βέβαια, οι ελλείψεις σε επίσης σημαντικά φάρμακα δεν θα σταματήσουν αλλά τουλάχιστον δεν θα αφορούν άμεσα την υγεία του συνόλου των παιδιών.