ΚαρδίτσαΠρωτοσέλιδα

Κρούσμα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και στην Καρδίτσα

3 Aug 2024

Λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία των κτηνοτρόφων και των ζώων

Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας ανακοινώνει ότι στις 2 Αυγούστου 2024 επιβεβαιώθηκε κρούσμα της Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών στην Τοπική Κοινότητα Σταυρού του Δήμου Καρδίτσας. Η νόσος είναι μεταδοτική και προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες. Τονίζεται ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Για την αντιμετώπιση της νόσου, εφαρμόζεται το σχέδιο εκτάκτων αναγκών του ΥΠ.Α.Α.Τ, σύμφωνα με το οποίο ορίζονται:

  1. Ζώνη προστασίας: Ακτίνα τριών χιλιομέτρων γύρω από την μολυσμένη εκτροφή, περιλαμβάνει τις Τ.Κ. Σταυρού, Τ.Κ. Αγίου Θεοδώρου, Τ.Κ. Προδρόμου.
  2. Ζώνη επιτήρησης: Ακτίνα δέκα χιλιομέτρων γύρω από την μολυσμένη εκτροφή, περιλαμβάνει πολλές τοπικές κοινότητες των Δήμων Καρδίτσας, Παλαμά και Σοφάδων.

Έκτακτα μέτρα:

  1. Από 29/07 έως και 11/08 απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων και βοοειδών για πάχυνση, αναπαραγωγή, σφαγή και προς θερινούς βοσκότοπους σε όλη την επικράτεια.
  2. Απαγορεύεται η μετακίνηση όλων των ζώων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
  3. Απαγορεύεται η μετακίνηση βοοειδών από και προς την Π.Ε. Καρδίτσας.

Η νόσος μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με άρρωστα ζώα ή μολυσμένες εκκρίσεις και έμμεσα μέσω μολυσμένων ζωοτροφών, στρωμνής και εξοπλισμού. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αποφεύγουν την επαφή των ζώων τους με άλλα κοπάδια, να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους εκτροφής και να ελέγχουν καθημερινά τα ζώα τους. Σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων, πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Κτηνιατρικά Γραφεία Καρδίτσας, Παλαμά, Σοφάδων και Μουζακίου.

Ειδικότερα μέτρα θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Περιφερειακό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου της Ασθένειας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανάλογα με την πορεία της νόσου.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Έφυγε από τη ζωή η Σταυρούλα Κουτή

Έφυγε από τη ζωή η Σταυρούλα Κουτή

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία Σταυρούλα Κουτή, ετών 82, κηδεύουμε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου …
ΟΕΕ: Πανηγυρική δικαίωση οι αλλαγές στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

ΟΕΕ: Πανηγυρική δικαίωση οι αλλαγές στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Η νομοθέτηση από το Υπουργείο Οικονομικών της αλλαγής του μοντέλου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με δεσμευτική τετράμηνη προθεσμία …
Συνάντηση με σύμβουλο Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ζώων Συντροφιάς

Συνάντηση με σύμβουλο Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ζώων Συντροφιάς

Δράσεις του Δήμου Λαρισαίων για τα αδέσποτα ζώα – Συνάντηση με τη σύμβουλο της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ζώων Ζυντροφιάς …
Αστροβραδιά στο Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας

Αστροβραδιά στο Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας

Μεθαύριο Πέμπτη, 17 Οκτώβρη, η “αστροβραδιά” στο Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας …