Επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων Παραρτήματος ΑμΕΑ Τρικάλων.
Στις γιορτινές ημέρες που έρχονται, πολλοί είναι οι επίσημοι φορείς που θα θυμηθούν το Παράρτημα ΑΜΕΑ Τρικάλων ή πιο γνωστό με την παλαιότερη ονομασία του ως Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων.
Ο ανακουφιστικός ρόλος του στα ΑΜΕΑ και τους συγγενείς τους αλλά και γενικά την κοινωνία του νομού Τρικάλων είναι γνωστός και μεγάλος. Πίσω όμως από αυτό το σεβαστό έργο που προσφέρεται υπάρχουν και αυτοί που το προσφέρουν που δεν είναι άλλοι από εμάς τους εργαζομένους του.
Για τους ανθρώπους αυτούς και τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε είναι απαραίτητη η στήριξή μας από τους αρμοδίους ή τουλάχιστον το να μην αγνοούνται τα αιτήματά μας. Στις ημέρες που πέρασαν κάναμε μια παράσταση διαμαρτυρίας, μια συμβολική ολιγόλεπτη στάση εργασίας προσπαθώντας να κάνουμε γνωστά τα προβλήματά μας.
Θα τα θυμίσουμε εδώ περιληπτικά:
1) Την ανάγκη για προσωπικό ή έστω παράτασης στις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού
2) Την οικονομική και διοικητική αποδυνάμωση του Ιδρύματος που επέφερε η συγχώνευσή του και η μεταφορά της διοικήσεώς του στη Λάρισα και το εξ αυτής της συγχώνευσης κούρεμα των καταθέσεών του ύψους 1.856.000 Ευρώ λόγω PSA
3) Την ελλιπή καταβολή των δεδουλευμένων μας με καθυστερήσεις από αργίες, νυχτερινά και υπερωρίες που φτάνουν πίσω έως και τον Νοέμβριο του 2016.
Απέναντι σε αυτά τα αιτήματά μας θέλουμε να σας κάνουμε γνωστό ότι θα περιμέναμε κάτι παραπάνω από διαψεύσεις και υποσχέσεις.
Τα δεδομένα είναι αδυσώπητα:
Αντί της προβληθείσας εικονικής πραγματικότητας περί δήθεν αναλογίας 1 προς 3, η αλήθεια είναι ότι το Θεραπευτήριο λειτουργεί από πλευράς προσωπικού υποστελεχωμένο με μια ουσιαστική αναλογία κατά μέσο όρο 92 προς 23 σε σχέση ασθενών / νοσηλευτικού προσωπικού, μη συμπεριλαμβανομένου των 6 μεταφορέων ασθενών οι οποίοι εκτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα πέραν της Νοσηλευτικής και μη συμπεριλαμβανομένου του επικουρικού Νοσηλευτικού προσωπικού τα οποία είναι 4 άτομα, που και εκεί υπάρχει αβεβαιότητα για την χρονολογική παράτασή τους παρόλου που έγινε ανανέωση εώς 31/12/2018 έχει δημιουργηθεί πρόβλημα υπογραφής από τον Επίτροπο για την πληρωμή τους. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι στην δύναμη του Νοσηλευτικού περιλαμβάνεται 1 Προϊσταμένη, 1 αναπληρώτρια Προϊσταμένης, 1 υπεύθυνη, 1 στο Φαρμακείο, 2 άτομα με πρόβλημα Υγείας που είναι εκτός βαριάς εργασίας για ένα διάστημα και 2 άτομα που λείπουν με αναρρωτική άδεια αρκετό διάστημα με σοβαρά προβλήματα υγείας, να επισημανθεί ότι έχουμε 2 άτομα με μετακίνηση από το Παράρτημα της Καρδίτσας οπότε η δύναμη του μάχιμου Νοσηλευτικού Προσωπικού ελαττώνεται σημαντικά με αναλογία εξωπραγματική.
Η αναλογία ασθενών – προσωπικού ανά βάρδια είναι το πρωί 92 προς 8 Δευτέρα έως Παρασκευή το Σαββατοκύριακο 92 προς 4, το απόγευμα είναι 92 προς 4 όλες τις ημέρες και την νύχτα είναι 92 προς 2 διότι το ωράριο είναι κυκλικό και η αναλογία μεταβάλλεται οπότε το 1 προς 3 δεν στέκει πουθενά. Μάλιστα η αθρόα εισαγωγή ασθενών με δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές στο Θεραπευτήριο την στιγμή που κανείς από εμάς τους εργαζομένους δεν έχει την εξειδίκευση, τα εφόδια ή έστω την εμπειρία για τη νοσηλεία τους δεν επιβαρύνει απλά αυτήν την αναλογία.
Σε πολλές περιπτώσεις οι εισαγωγές μπαίνουν κόντρα στις εισηγήσεις των κοινωνικών λειτουργών σε αντίθεση με τις επικείμενες διατάξεις και την επιτροπή των γιατρών. Υπονομεύει την ίδια τη λειτουργία του Θεραπευτηρίου και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ήδη περιθαλπόμενων ασθενών αφού οι ασθενείς με ψυχικές νόσους απαιτούν πολύ περισσότερο και εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες φύλαξης και αντιμετώπισης ιδιαίτερων συμπεριφορών.
Προβλήθηκε για την οικονομική αποδυνάμωση του Ιδρύματος πως δήθεν έφταιγε το ότι τα χρήματα του Ιδρύματος δεν ήταν κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό με θετικό επιτόκιο. Για την απώλεια των 1.856.000 ευρώ λόγω PSA φυσικά δεν λέχθηκε κουβέντα, ούτε για τα ούτως ή άλλως μηδενικά επιτόκια που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια ώστε να καθίσταται άνευ νοήματος το ζήτημα της δήθεν απώλειας χαμένων τόκων.
Η μεταφορά της διοίκησης στη Λάρισα σε Περιφερειακό επίπεδο δεν προσέφερε τίποτε σε εξοικονόμηση φυσικών και ανθρωπίνων πόρων, αντιθέτως δημιούργησε περισσότερο γραφειοκρατία και χρονοβόρες διαδικασίες και καθυστερήσεις στην υλοποίηση ζητημάτων των κατά τόπους Παραρτημάτων. Να επισημάνουμε ότι το Παράρτημα ΑμΕΑ Τρικάλων έχει έσοδα νόμιμα ίσα με το σύνολο των άλλων Παραρτημάτων του Κέντρου (νοσήλια εκ του ΕΟΠΠΥ).
Τέλος όσον αφορά την πληρωμή των όσων δικαιούμαστε δεν αρκεί να γνωρίζουμε τους λόγους της μη πληρωμής μας. Χρειάζεται και να παύσουν να υφίστανται οι λόγοι αυτοί. Και δυστυχώς σε αυτό το μέτωπο δεν έχουν γίνει από τους υπευθύνους του Κ.Κ.Π.Π Θεσσαλίας αυτά που πρέπει. Είναι περιττό άλλωστε να επικαλεστούμε τις ιδιαίτερες οικονομικές ανάγκες που έχει ο κάθε ένας από εμάς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές μας.
Συνοψίζουμε. Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, το προσωπικό του Παραρτήματος ΑΜΕΑ Τρικάλων είναι υποστελεχωμένο, καταπονημένο και με χαμηλό το ηθικό αφού νιώθει ότι δεν εισακούγονται τα αιτήματα του και δεν λαμβάνονται τα μέτρα που θα έπρεπε.
Αναγκαζόμαστε να κάνουμε πράγματα πέρα από τις δυνατότητές μας, δηλαδή αγωνιζόμαστε ηρωικά με μόνο κίνητρο τη συναίσθηση του καθήκοντος και της κοινωνικής διάστασης του λειτουργήματός μας.
Περιμένουμε από τους αρμοδίους να πράξουν τα αυτονόητα.
Το Σωματείο Εργαζομένων Παραρτήματος Α.Μ.Ε.Α. Τρικάλων