Σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1, εμφανίστηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ν.Δ και Βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας μιλώντας για το Σκοπιανό.
Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι «το μείζον, είναι πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναγνώρισε ότι στα βόρεια σύνορα μας, στην περιοχή των Σκοπίων, διαβιεί ένα Μακεδονικό Έθνος που αποτελείται από Μακεδόνες οι οποίοι μιλούν τη Μακεδονική γλώσσα.
Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο κ. Κοτζιάς, υποστηρίζουν ότι δήθεν δεν αναγνωρίσαμε εθνότητα πράγμα εντελώς αναληθές. Σύμφωνα με το Άρθρο 7 παράγραφο 3, η Ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι με τους όρους «Μακεδονία και Μακεδόνας» εννοούνται ο πληθυσμός με τα δικά του χαρακτηριστικά, τη δική του ιστορία , πολιτισμό, κληρονομιά και γλώσσα. Δηλαδή η Ελλάδα αναγνωρίζει όλα αυτά που αποτελούν τα συστατικά χαρακτηριστικά στοιχεία, που ορίζουν ένα έθνος».
Αναφορικά με τη πρόταση δυσπιστίας ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ότι «η Ν.Δ. χρησιμοποίησε το έσχατο συνταγματικό «όπλο» ώστε να «ρίξει» την κυβέρνηση και έτσι να μην καταστεί δυνατό στον κ. Κοτζιά να υπογράψει εν τέλει τη συμφωνία», ενώ σημείωσε ότι «όταν αυτή η συμφωνία έρθει στη Βουλή των Ελλήνων δεν θα την στηρίξουμε, δεν θα ψηφίσουμε υπέρ της κύρωσης».
Ο κ. Σκρέκας διερωτήθηκε: «Δεν μπορώ να καταλάβω τι θα κερδίσει η Ελλάδα από αυτό, ξέρω τι μπορεί να χάσει. Η Ελλάδα μπορεί να χάσει πολλά πράγματα ως Έθνος από αυτή τη συμφωνία. Ακούω τον κ Τσίπρα που λέει ότι θα κερδίσουμε από την φιλία των λαών. Πως θα βελτιωθεί η φιλία, όταν οι τριβές με αφορμή την συμφωνία θα αυξηθούν.
Για παράδειγμα ο κ. Κοτζιάς συμφώνησε να υπάρξει διεπιστημονική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν και Σκοπιανοί, που θα ερευνήσει τα βιβλία μας και θα αποφασίσει αν στα δικά μας βιβλία, που διδάσκονται τα Ελληνόπουλα, υπάρχουν αλυτρωτικά στοιχεία κατά των Σκοπίων. Ποια είναι αυτά τα αλυτρωτικά στοιχεία τα οποία διαβάζανε και μαθαίνανε τα Ελληνόπουλα; Είναι οι αγώνες του Παύλου Μελά ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να θεωρηθεί αλυτρωτικό από την πλευρά των Σκοπίων;».
Τέλος σε ερώτηση αν τελικά είναι επωφελής για την Ελλάδα η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη που πίεζαν για την συμφωνία, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι «Εμείς πρέπει να επιδιώκουμε συμμαχίες με όλους, αλλά θα πρέπει και οι σύμμαχοι να σέβονται απόλυτα τις δικές μας ιδιαιτερότητες».