Ελλαδα

Κώστας Τσιάρας: Δεν θα διακινδυνεύσουμε την ομαλή ροή των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους αγρότες

17 Oct 2024

Θα εφαρμοσθεί το σχέδιο δράσης για εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ελλάδα έχει αυξημένο ρόλο στη ΝΑ Μεσόγειο -Δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε τίποτα σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά της δικαιώματα

Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την ομαλή ροή των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους Έλληνες παραγωγούς και γι’ αυτό ήταν επιβεβλημένος ο καταλογισμός της επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων έως 30 Σεπτεμβρίου, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ προϋποθέτει διαφάνεια και η διαφάνεια προϋποθέτει δικαιοσύνη.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» στο ΟΡΕΝ, ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν βάθος 20ετίας και χρέος του είναι να κλείσει κάθε εκκρεμότητα, αλλά και να εφαρμόσει το Σχέδιο Δράσης για τη λειτουργία του Οργανισμού με βάση τους κανόνες της ΕΕ, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα και αδικίες σε βάρος των παραγωγών.

Σημείωσε ότι το πρόβλημα με τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, δημιουργήθηκε επειδή δεν υπήρχε πληροφοριακό σύστημα και οι πληρωμές του 2023 έγιναν με βάση το 2021 και όχι το 2022. Με δεδομένο δε, ότι κάθε χρόνο υπάρχει μετατόπιση δικαιωμάτων δημιουργήθηκε πρόβλημα σε 197.000 αγρότες. Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται αντίστοιχο πρόβλημα, με σημαντικότερη τις πληρωμές του 2017 που αφορούσε 159.000 δικαιούχους, σημείωσε ο κ. Τσιάρας.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων είπε ότι αποτελεί εσωτερικό ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά ανέφερε ότι πρόθεση όλων είναι η επιστροφή των αχρεωστήτων καταβληθέντων με ομαλό τρόπο που διευκολύνει τους αγρότες, υπενθυμίζοντας ότι το 86% αφορά σε ποσά από 0-500 ευρώ. «Στόχος είναι να μην είναι μεγάλο το βάρος για τους αγρότες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διορθώνουμε τις ατέλειες υλοποιώντας το Σχέδιο Δράσης, που προβλέπει εξυγίανση, στελέχωση και διαφάνεια στη λειτουργία του Οργανισμού, σημείωσε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχει μόνιμο πληροφοριακό σύστημα. Παράλληλα, σημείωσε ότι σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, η εφαρμογή των οποίων θα ενισχύσει τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επιτυχία Μητσοτάκη ο διεθνώς αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδος

Ερωτηθείς για όσα είπε χθες στην Κύπρο ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο κ. Τσιάρας είπε ότι προσωπικά πάντα σέβεται το ρόλο και τις τοποθετήσεις όλων των πρώην αρχηγών της ΝΔ που έχουν διατελέσει και πρωθυπουργοί και πιστεύει ότι «ο καθένας από αυτούς έχει το δικαίωμα -του το δίνει η ίδια η ιστορία και η ίδια η πραγματικότητα- να εκφράζει δημόσια την άποψη του». Παράλληλα σημείωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση λόγω της επιδραστικής εξωτερικής πολιτικής που ασκεί έχει αναδείξει την Ελλάδα σε βασικό πυλώνα όχι μόνο της ισορροπίας αλλά και των εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο ρόλος της αυτός, όπως σημείωσε, έχει αναγνωριστεί τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ, είπε, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι παντού, σε όποια fora κι αν παραστεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αυτός που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνει την ατζέντα, έχοντας πάντα ως βασικό γνώμονα τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας μας.

Όπως είπε «η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε τίποτα σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα δικαιώματα τα οποία τις δίνονται μέσα από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες. Το έχουμε ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση. Αν μπορούμε να βρούμε τον τρόπο ή ενδεχομένως το modus vivendi με τη γειτονική χώρα και να μη υπάρχουν εντάσεις οι οποίες στο παρελθόν ξέρουμε ότι μας έχουν κοστίσει και σε πραγματικό κόστος και σε ανασφάλεια και στα ζητήματα ανάπτυξης, προφανώς θα είναι μια θετική εξέλιξη. Tο έχουμε ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση: από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και από τα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν κάνουμε πίσω».

Ταυτόχρονα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έθεσε το ερώτημα: «Πείτε μου, όλα αυτά τα χρόνια έχει εξελιχθεί κάτι αρνητικά σε σχέση με αυτό το οποίο διεκδικεί η Ελλάδα; Προφανώς όχι!» και έκλεισε λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει μια συνεκτική εξωτερική πολιτική. Έχει αποδείξει ότι έχει δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα», επισημαίνοντας ότι «αυτό, είναι μια τεράστια επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης και του σημερινού πρωθυπουργού».

Ακολουθεί video με τη συνέντευξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα,στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» στο ΟΡΕΝ:https:https://youtu.be/rQ_Xb8waNzA?si=WrXv5lsNEhCpj1Zg

Pressroom
Author: Pressroom

Επίσκεψη του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Τρικάλων στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

Επίσκεψη του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Τρικάλων στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε τους μαθητές του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Τρικάλων …
Συντονισμένη τροχονομική δράση στη Θεσσαλία: 386 παραβάσεις σε μία ημέρα

Συντονισμένη τροχονομική δράση στη Θεσσαλία: 386 παραβάσεις σε μία ημέρα

Με εντατικούς ελέγχους για την οδική ασφάλεια, η αστυνομία προχώρησε σε 876 ελέγχους οχημάτων και 1034 ελέγχους ατόμων, συλλαμβάνοντας 3 …
Ν. Σακκάς στην προσυνεδριακή συνάντηση ΚΕΔΕ: «Με έργο και δράσεις οι Δήμοι δίπλα στον πολίτη»

Ν. Σακκάς στην προσυνεδριακή συνάντηση ΚΕΔΕ: «Με έργο και δράσεις οι Δήμοι δίπλα στον πολίτη»

Συγκεντρώνοντας αιρετούς από Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στη Λαμία η έκτη προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας …
Ο Π.Ο.Τ.Α.Π. ιχνηλατώντας προβάλλει την Πιερία. Νέα πρωτοποριακή δράση για την τουριστική ανέλιξη

Ο Π.Ο.Τ.Α.Π. ιχνηλατώντας προβάλλει την Πιερία. Νέα πρωτοποριακή δράση για την τουριστική ανέλιξη

O Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.) πρωτοτυπώντας και στον επικοινωνιακό τομέα …