Με ιδιαίτερη επιτυχία παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 7.00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη, το ιστορικό μυθιστόρημα της Τρικαλινής δικηγόρου κ. Εβίτας Λαμπαδάρη με τίτλο «Τα Στάχυα του Πηνέα», Αθήνα 2024, Εκδόσεις Θαρσώ, σελ. 436.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, και με αρκετούς όρθιους, παρά την βροχή, η συντονίστρια της εκδηλώσεως, φιλόλογος – δικηγόρος κ. Δήμητρα Βαργιάμη έκανε μια σύντομη εισαγωγή για την συγγραφέα, το μυθιστόρημά της και τους παρουσιαστές του βιβλίου.
Πρώτη μίλησε κ. Τζένη Τζόκα-Βαρδούλη, νομικός – πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Τρικάλων, η οποία επικεντρώθηκε στις λογοτεχνικές πτυχές και αρετές του μυθιστορήματος. Μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: «Εντυπωσιάζει ο αφηγηματικός της λόγος, η λεπτομέρεια στις περιγραφές των απλών ανθρώπων και των χαρακτήρων τους, αλλά και η περιγραφή της σκληρότητας των αξιωματούχων του Γερμανικού Στρατού, στον ρόλο τους ως κατακτητών και καταπατητών των πάντων. Εντυπωσιάζουν οι θαυμάσιες περιγραφές των τόπων, της φύσης, που με τις εναλλαγές της μέσα στην ημέρα είναι σαν να παρακολουθεί και να συμπάσχει με των ανθρώπων τα έργα και τα βάσανα! Κινηματογραφική, θα έλεγε κανείς, η πλοκή του βιβλίου, σε κρατάει σε συνεχή ενάργεια και σε οδηγεί σε μια συναρπαστική διαδρομή των γεγονότων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από τις σκληρές συνθήκες επιβίωσης των ανθρώπων της Θεσσαλίας. Είναι γεγονός ότι ήταν σκληρό το τίμημα, που πλήρωσαν κυρίως οι Θεσσαλοί, στη δίνη των συνταρακτικών γεγονότων της περιόδου 1940 -1944 και κυρίως για την αθρόα συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση! Με βιωματικό τρόπο και μέσα από την πλοκή των δρώμενων η συγγραφέας προβάλλει τις αξίες της φιλοπατρίας, της ελευθερίας, της γενναιότητας, της ελπίδας, του αλτρουισμού, της αληθινής ζωής με αξιοπρέπεια και της πίστης σε ιδανικά!».
Κατόπιν ο κ. Θεόδωρος Νημάς, φιλόλογος – πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και της Γερμανοϊταλικής Κατοχής που παρουσιάζονται με ακρίβεια και αναπλάθονται άριστα στο μυθιστόρημα της κ. Εβίτας Λαμπαδάρη. Τόνισε δε ότι το παρουσιαζόμενο μυθιστόρημα μπορεί να δώσει το ερέθισμα στους αναγνώστες του να εντρυφήσουν στην νεώτερη τοπική μας ιστορία και να μάθουν περισσότερα για την καθοριστική συμβολή των Τρικαλινών και των Θεσσαλών γενικότερα στο Έπος του ’40 και στην Εθνική Αντίσταση.
Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από όσα είπε ο κ. Νημάς: «Όταν θα διαβάσετε το βιβλίο, θα διαπιστώσετε ότι είναι ένα καλογραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα, που αν αρχίσεις να το διαβάζεις, θέλεις να το τελειώσεις. Η Εβίτα Λαμπαδάρη με συναρπαστικό τρόπο αποτυπώνει τα βιώματα του απλού κόσμου της περιοχής μας κατά την δραματική περίοδο από την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940, την εγκατάσταση των Ιταλών στη Θεσσαλία, την αναπάντεχη ανατροπή με την παράδοσή τους στις αντιστασιακές δυνάμεις που δρούσαν τότε στην περιοχή Τρικάλων, την επακολουθήσασα γερμανική κατοχή μέχρι την αποχώρηση των κατακτητών και την απελευθέρωση.
Όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος είναι ένας ιερέας, ο οποίος με τον δυναμικό του χαρακτήρα, τα βιώματά του και τις οικογενειακές τραγωδίες του κατά την περίοδο 1940-1944, μάς μεταφέρει στο κοντινό σχετικά παρελθόν και ο ίδιος, με όσα βίωσε, αποκαλύπτεται ως ο άνθρωπος του καθήκοντος, ο καλός και πονεμένος οικογενειάρχης, ο αγνός πατριώτης, ο οποίος στις δύσκολες καταστάσεις, που έζησε τότε ο τόπος μας, ήταν θετικά παρών και αγωνίστηκε για την ελευθερία της Πατρίδας αλλά και βοήθησε όσους υπέφεραν στο χωριό του.
Αυτός ο κεντρικός ήρωας του Μυθιστορήματος από τον οποίο εμπνεύστηκε η Εβίτα Λαμπαδάρη και υλοποίησε αυτή την έμπνευσή της ήταν ο προπάππος της εκ μητρός, ο ιερέας Θεόδωρος Βασ. Πουλιανίτης, που ζούσε και ιερουργούσε στον κοντινό Πυργετό Τρικάλων. Η ζωή του παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Παρόμοια ζωή, περισσότερο ή λιγότερο ενδιαφέρουσα, θα είχαν ασφαλώς και άλλοι Έλληνες, αλλά, πλην εξαιρέσεων, δεν βρέθηκε κάποιος ιστορικός ή λογοτέχνης για να την καταγράψει ή να εμπνευστεί από αυτήν και να γράψει ένα μυθιστόρημα, όπως έπραξε η Εβίτα Λαμπαδάρη με τον βίο του προπάππου της. Μπορεί, όσοι διαθέτουν το χάρισμα να γράφουν, να θελήσουν να γράψουν κι αυτοί μια ανάλογη ιστορία και να παρουσιάσουν την καθημερινότητα του απλού κόσμου, ιδίως της υπαίθρου, του οποίου η ζωή παλαιότερα ήταν πολύ δύσκολη, γεμάτη κόπο και στερήσεις, ενός κόσμου που έμεινε για πάντα στην αφάνεια.
Πολλοί από τους αναγνώστες του βιβλίου, στο πρόσωπο του πρωταγωνιστή, του παπα-Θόδωρου, ίσως αναγνωρίσουν κάποιον δικό τους άνθρωπο που κι αυτός είχε μια ανάλογη αλλά άγνωστη δράση τόσο στον ειρηνικό βίο όσο και στον εμπόλεμο. Ας μην ξεχνάμε ότι έως το 1949 οι πρόγονοί μας βίωσαν πολλούς πολέμους και δεινοπάθησαν. Έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, πείνασαν, ταλαιπωρήθηκαν. Πολλοί πολέμησαν σε διάφορα μέτωπα και από αυτούς άλλοι θυσιάστηκαν υπέρ Πατρίδος ή για τις ιδέες τους και άλλοι γύρισαν τραυματίες».
Η Εβίτα Λαμπαδάρη μέσα από το παρουσιαζόμενο μυθιστόρημά της δεν ξεδιπλώνει μόνο το λογοτεχνικό της ταλέντο αλλά αποκαλύπτει και την στέρεη ιστορική της κατάρτιση με αποτέλεσμα η εξιστορούμενη δράση του παπα-Θόδωρου να συνδέεται με την εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων της εποχής του».
Η συγγραφέας κ. Εβίτα Λαμπαδάρη, όταν έλαβε τον λόγο, αφού ευχαρίστησε το κοινό που προσήλθε και την τίμησε με την παρουσία του, αναφέρθηκε στο ιστορικό της συγγραφής του μυθιστορήματός της. Πώς παρακινήθηκε να το γράψει, που βρήκε τα ιστορικά στοιχεία, ποιοι την βοήθησαν στο έργο της, ενώ συγχρόνως πρόβαλλε και σχετικές διαφάνειες των τεκμηρίων της.
Στο τέλος η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.
Την επιτυχημένη αυτή παρουσίαση συνδιοργάνωσαν ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων, το Βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος και οι Εκδόσεις «Θαρσώ» των Αθηνών