Μια σημαντική όσο και αποκαλυπτική έρευνα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από επιστήμονες της World Weather Attribution, με συμμετοχή 27 ερευνητών, 7 διαφορετικών χωρών, σχετικά με την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η αφορμή δόθηκε μετά τον καύσωνα με τις ακραίες υψηλές θερμοκρασίες, που έπληξαν τον Καναδά και ορισμένες πολιτείες των δυτικών ΗΠΑ (τέλη Ιουνίου), οι οποίες, βάσει πορίσματος που κατέληξαν οι ερευνητές, θα ήταν «σχεδόν αδύνατον» να εμφανιστούν αν δεν υπήρχαν οι κλιματικές αλλαγές που έχει προκαλέσει ο ίδιος ο άνθρωπος.
Βάσει, λοιπόν, των σημερινών στοιχείων που συνέλλεξαν, είναι πια 150 φορές πιθανότερο να προκληθεί ένας καύσωνας λόγω κλιματικής αλλαγής. Κι όλα αυτά, όταν η θερμοκρασία στον πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1,1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται και ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, είναι αυτός ακριβώς, να περιοριστεί αυτή η υπερθέρμανση κάτω των +2 βαθμών Κελσίου ή δυνατόν στον +1,5 βαθμό.
Οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα στον Καναδά, ήταν αφύσικες και πρωτοφανείς, σπάζοντας κάθε ρεκόρ, όταν η υψηλότερη καταγράφηκε στο χωριό Λίτον φτάνοντας τους 49,6 βαθμούς Κελσίου! Βάσει του κλίματος, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, όπως αυτό έχει σήμερα διαμορφωθεί, ένας καύσωνας σαν αυτόν θα μπορούσε να εμφανίζεται κάθε 1.000 χρόνια. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από αυτό το κύμα καύσωνα δεν είναι ακόμα ακριβής, αλλά σίγουρα ξεπερνά κάποιες εκατοντάδες.
Η World Weather Attribution ανέλυσε την πιθανή σχέση ανάμεσα σε ένα ακριβές ακραίο κλιματικό γεγονός και τις κλιματικές αλλαγές, υπολογίζοντας την πιθανότητα σε πολύ σύντομα διαστήματα να είχε προκληθεί ακόμη και χωρίς την απορρύθμιση του κλίματος που συνδέεται με τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Εν κατακλείδι, οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για το μέλλον του πλανήτη και τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών (μέσα σε αυτές και το φαινόμενο του θερμοκηπίου) στον κόσμο. Δηλαδή, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους γι’ αυτή τη γενική αύξηση των θερμοκρασιών, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μια υπερθέρμανση πιο σοβαρή και μη προβλέψιμη από τα σημερινά κλιματικά μοντέλα.
Αυτός ο θόλος ζέστης «είναι κάτι που κανένας δεν είχε δει ότι ερχόταν, ούτε το θεωρούσε πιθανό. Έχουμε το αίσθημα ότι δεν κατανοούμε τα κύματα ζέστης τόσο πολύ όσο πιστεύουμε», εξηγεί ο Γκέερτ Γιαν Φαν Όλντενμποργκ, του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Ολλανδίας.