Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, τιμώντας την κομμουνίστρια παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη και ξεχωρίζοντας την ίδρυση του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου στην Τύρνα καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στην εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Τύρνας (Ελάτης) Τρικάλων.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
Στην εκατοντάχρονη πορεία του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έθεσε συνεχώς στο επίκεντρο της προσοχής του την πνευματική ανύψωση της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεσμένων στρωμάτων, για την απόσπασή τους από την επιρροή της αστικής ιδεολογίας.
Το ενδιαφέρον αυτό πηγάζει από την ίδια τη φυσιογνωμία του, ως συνειδητό, οργανωμένο, πρωτοπόρο τμήμα της εργατικής τάξης που έχει στρατηγικό στόχο τη ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.
Το ΚΚΕ, προχωρώντας στη συμπλήρωση των εκατό χρόνων ζωής και αγώνα, σκύβει στην ιστορία του ,κρατά τα διδάγματα της, φωτίζει πλευρές της, τιμά όλες εκείνες τις προσωπικότητες που υπό την ακτινοβόλο επίδραση της Οκτωβριανής επανάστασης στρατεύτηκαν στο ΚΚΕ ή δίπλα του, άφησαν πίσω τους ανυπέρβλητες θεωρητικές παρακαταθήκες και πρακτικό εκπαιδευτικό έργο για τη μόρφωση του λαού μας. Τα βήματά τους περπατούν στην πορεία του ΚΚΕ.
Μια τέτοια προσωπικότητα, δεμένη με το Κόμμα της, ήταν και η Ρόζα Ιμβριώτη, που το καλοκαίρι του 1944 ,ως παιδαγωγός στη Γραμματεία Παιδείας της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης(ΠΕΕΑ), θα αναλάβει την οργάνωση και τη λειτουργία του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της Τύρνας.
Τα παιδαγωγικά φροντιστήρια δημιουργήθηκαν από την ΠΕΕΑ σε συνθήκες κατοχής λίγο πριν την απελευθέρωση με σκοπό την ταχύρρυθμη εκπαίδευση και προετοιμασία δασκάλων, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.
Η μεγάλη αυτή κομμουνίστρια παιδαγωγός, η Ρόζα Ιμβριώτη, ακολούθησε την ίδια πορεία που το ΚΚΕ υπηρετεί έναν σχεδόν αιώνα, την πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, για την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού, χωρίς να λοξοδρομήσει αλλάζοντας τον χαρακτήρα του από επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης.
Η τοποθέτησή της υπέρ της γραμμής της ταξικής πάλης στο ζήτημα της παιδείας, δεν προέκυψε, όπως και δεν θα μπορούσε, από ταξικό ένστικτο. Ήταν καρπός μιας απόφασης να θέσει τη γνώση της στη μελέτη των προβλημάτων της εποχής της από τη σκοπιά των κατατρεγμένων, των καταπιεσμένων. Ήταν βαθιά η πεποίθησή της πως τα μεγάλα προβλήματα είναι κοινωνικά, πως ο αγώνας για τη υγεία, την κοινωνική πρόνοια και την παιδεία πορεύεται παράλληλα με τον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα.
Το ΚΚΕ σήμερα συνεχίζει να δίνει όλες του τις δυνάμεις και καλεί την εργατική τάξη, το λαό να παλέψει για το σχολείο των σύγχρονων δυνατοτήτων και αναγκών, ένα σχολείο που όπως έγραφε και η Ρόζα: «θα μορφώνει όλους και όχι μόνο τους προνομιούχους. Ένα σχολείο που θα κάνει ικανούς «όλους» να χαρούν τα πνευματικά και υλικά αγαθά του πολιτισμού. Θα υψώσει «όλους» στην ανθρώπινη αποστολή τους».
Έχουμε βέβαια ξεκάθαρο πως ένα τέτοιο σχολείο μπορεί να υπάρξει μόνο σε μια κοινωνία όπου ο άνθρωπος, η πιο σημαντική παραγωγική δύναμη δεν απαξιώνεται, η μόρφωσή του δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε κόστος άλλα αναγκαιότητα. Στο πλαίσιο αυτής της κοινωνίας, αυτής της οικονομίας, κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν πετιέται στα αζήτητα της ανεργίας. Αυτή η πρόταση, που αποτελεί εξειδίκευση του προγράμματος του Κόμματος, δείχνει το δρόμο για μια κοινωνία που αξίζει να περπατήσουμε.
Το Κόμμα μας, τιμά τη Ρόζα Ιμβριώτη που το έργο της βαραίνει ως κληρονομιά και παρακαταθήκη την ιστορία του ΚΚΕ, αποτελεί μέρος αυτής της ιστορίας. Το έργο της δίνει όμως και ένα συμπέρασμα πολύτιμο:
Η πρωτοπόρα σκέψη ανθίζει στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης.