Κάθε Νοέμβρη από το 2003, το κίνημα Movember (προέρχεται από το συνδυασμό του moustache και November) ευαισθητοποιεί πάνω σε θέματα υγείας των ανδρών και συγκεκριμένα στον καρκίνο του προστάτη, στον καρκίνο των όρχεων και στην ψυχική υγεία.
Η όλη ιστορία ξεκίνησε από την Αυστραλία το 2003 με σκοπό να ενθαρρύνει τους άνδρες να κάνουν πιο συχνά εξετάσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου. Όμως, εκτός από ένα ετήσιο check -up, το Movember Foundation ενθαρρύνει τους άνδρες να ψάξουν να μάθουν το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Το κίνημα Movember στοχεύει στην αύξηση της έγκαιρης ανίχνευσης καρκίνου του προστάτη και των αποτελεσματικών θεραπειών και εν κατακλείδι στη μείωση του αριθμού των σχετικών θανάτων, μέσω της πρόληψης. Σχεδιάζει και προσδοκά μέχρι το 2030 να μειώσει των αριθμό των ανδρών που πεθαίνουν πρόωρα κατά 25%.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια άνδρες εμφανίζουν καρκίνο του προστάτη κάθε χρόνο. Τελικά, 1 στους 7 άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο καρκίνος του προστάτη δε δίνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια. Για τον λόγο αυτό, επιβάλεται ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος. Ο οποίος ξεκινά από την ηλικία των 50 ετών σε κάθε άνδρα και από την ηλικία των 40 ετών εάν κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού (πατέρας, αδελφός ή τα αδέλφια των γονέων) έχει διαγνωστεί με καρκίνο προστάτη.
Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει :
- Μέτρηση του PSA ( ειδικό προστατικό αντιγόνο )
- Δακτυλική εξέταση του προστάτη
- Υπερηχογράφημα ουροποιητικού συστήματος
- Ουροροομετρία
Πραγματοποιώντας τον πλήρη έλεγχο έχουμε μια σφαιρική εικόνα της κατάστασης του προστάτη, αλλά η βιοψία, τελικά, είναι η εξέταση που θα πιστοποιήσει την ύπαρξη ή όχι του καρκίνου.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι απόλυτα ιάσιμος, με την προϋπόθεση να καταφέρουμε να τον διαγνώσουμε στα πρώτα στάδια.
Σήμερα, η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία του Προστάτη έχει καθιερωθεί ως μια πολύ σημαντική μέθοδος τόσο για την ακριβή διάγνωση των επιθετικών μορφών του καρκίνου του προστάτη, όσο και για τη σωστή διαχείριση των ασθενών.
Αξιοποιεί ένα συνδυασμό τεχνικών και προσφέρει τόσο ανατομικές όσο και λειτουργικές πληροφορίες για τον αδένα. Μπορεί να ανιχνεύσει με μεγάλη ακρίβεια τις εστίες που είναι ύποπτες για καρκίνο και να καθορίσει ποιες περιοχές του προστάτη πρέπει να διερευνηθούν.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας, συνιστάται να προηγείται Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία Προστάτη πριν από κάθε βιοψία.
Είναι μια εξέταση ανώδυνη, σχετικά μικρής διάρκειας περίπου 25 λεπτών και δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο εξεταζόμενος είναι ξαπλωμένος σε ύπτια θέση.
Η χρήση της πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας βοηθά:
- Στην ανίχνευση και χαρτογράφηση του καρκίνου του προστάτη
- Στη διενέργεια στοχευμένης fusion βιοψίας
- Στη σταδιοποίηση του καρκίνου
- Στο σχεδιασμό της θεραπείας
- Στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας
- Στον έλεγχο της υποτροπής της νόσου μετά από ριζική προστατεκτομή, ακτινοθεραπεία ή βραχυθεραπεία.