Μια ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων κλινικών μελετών δείχνει ότι η αερόβια άσκηση έχει μεγάλες επιδράσεις αντικαταθλιπτικής θεραπείας σε ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη. Η ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Depression and Anxiety από Έλληνες ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σε 11 επιλέξιμες κλινικές μελέτες που περιελάμβαναν 455 ενήλικες ασθενείς (ηλικίας 18-65 ετών) με μεγάλη κατάθλιψη ως πρωτογενή διαταραχή, πραγματοποιήθηκε αερόβια άσκηση, κατά μέσο όρο, για 45 λεπτά, με μέτρια ένταση, τρεις φορές την εβδομάδα για περίπου 9 εβδομάδες. Φάνηκε ένα μεγάλο αντικαταθλιπτικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και τις ψυχοθεραπευτικές θεραπείες.
Επίσης, η αερόβια άσκηση αποκάλυψε μέτριες έως μεγάλες αντικαταθλιπτικές επιδράσεις σε δοκιμές με χαμηλό κίνδυνο λάθους, καθώς και μεγάλες αντικαταθλιπτικές επιδράσεις σε βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις (μέχρι 4 εβδομάδες) άσκησης.
Οι αναλύσεις υποομάδων αποκάλυψαν συγκρίσιμα αποτελέσματα για την αερόβια άσκηση, τόσο σε εξωτερικούς ασθενείς όσο και σε νοσηλευόμενους, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
"Αυτή η μελέτη έχει διαπιστώσει ότι η εποπτευόμενη αερόβια άσκηση μπορεί να υποστηρίξει σημαντικά την αντιμετώπιση της μείζονος κατάθλιψης στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Γιάννης Μωρρές, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.