Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Γιάννη Βαληνάκη «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία», άσκησε έντονη κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας την προσέγγισή της «φοβική» και «ενδοτική» απέναντι στις αναθεωρητικές προκλήσεις της Άγκυρας.
Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας με υποχωρήσεις, οι οποίες, όπως δήλωσε, «δεν εξαγοράζουν την ειρήνη αλλά ανοίγουν την όρεξη της Άγκυρας για περισσότερες διεκδικήσεις». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθετεί μια «λανθασμένη ανάγνωση» της Τουρκίας, η οποία, κατά τον ίδιο, επιδιώκει να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς στην περιοχή με όχημα το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
«Η θεωρία ότι, αν δεν προσφέρουμε ανταλλάγματα από τα μονομερή δικαιώματά μας, η Τουρκία δεν θα έχει λόγο να διαπραγματευτεί, είναι πρωτοφανής στα διεθνή χρονικά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη στρατηγική των «ήρεμων νερών», επισημαίνοντας ότι τέτοιες τακτικές, αν δεν συνοδεύονται από ξεκάθαρη ελληνική ατζέντα και ενίσχυση της αποτροπής, προσφέρουν στην Τουρκία χρόνο για να επανακάμψει με περισσότερες αξιώσεις.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάμειξη της Τουρκίας στη Λιβύη, στον άξονα Θράκης-Αιγαίου-Κύπρου και στις εντεινόμενες διεκδικήσεις της, ενώ κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις με το μέγιστο των διεκδικήσεών της, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς προαπαιτούμενα και υποχωρήσεις.
Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:
- Αναπτυξιακά και δημογραφικά μέτρα στη Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου για την ενίσχυση της τοπικής παρουσίας.
- Αμυντική θωράκιση της Κύπρου και λύση του Κυπριακού χωρίς εξάρτηση από την Τουρκία.
- Αξιοποίηση συμμαχιών με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ για την ανάσχεση των τουρκικών βλέψεων.
Ο τόνος του Κώστα Καραμανλή ήταν σαφώς επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση, κάτι που φανερώνει την πρόθεσή του να διαφοροποιηθεί από τις επιλογές της σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Ωστόσο, η τοποθέτησή του εστιάζει επίσης σε μια πιο ενεργητική και στρατηγικά στοχευμένη εξωτερική πολιτική, μακριά από τακτικές υποχωρήσεων.
Η κριτική του πρώην πρωθυπουργού επαναφέρει τη συζήτηση για την ανάγκη ενότητας, ρεαλισμού και αποφασιστικότητας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Ελλάδα να επιδιώκει το μέγιστο όφελος από τις γεωπολιτικές εξελίξεις χωρίς να παραχωρεί ζωτικά της συμφέροντα.