Βουλευτική Εκπροσώπηση

Κ. Σκρέκας: Που πήγαν τα 1,6 δις ευρώ για το προσφυγικό

1 Oct 2018

Επίκαιρη Επερώτηση για το πώς τελικά “αξιοποιήθηκαν” τα 1,6 δισ ευρώ που δόθηκαν από την ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό συνυπογράφει ο Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας,  μαζί με 29 Βουλευτές της ΝΔ. Προβληματισμούς δημιουργεί επίσης η αποκάλυψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διενεργεί από το 2017 έλεγχο για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονται για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Γίνεται πια φανερό ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εκθέτει τη χώρα διεθνώς.

Ακουλουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

1.    Μεταναστευτικής Πολιτικής, κον Δημήτριο Βίτσα,

2.    Εσωτερικών, κον Αλέξη Χαρίτση,

3.    Εθνικής Άμυνας, κον Παναγιώτη Καμμένο,

4.    Οικονομικών, κον Ευκλείδη Τσακαλώτο,

5.    Προστασίας του Πολίτη, κα  Όλγα Γεροβασίλη,

6.    Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κον Μιχαήλ Καλογήρου και

7.    Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κον Φώτιο Φανούριο Κουβέλη

Θέμα: «Πλήρης αδιαφάνεια και αδυναμία διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Μεταναστευτικό».

Η αδυναμία διαχείρισης του Μεταναστευτικού από την πλευρά της Κυβέρνησης έχει ανάγει το εν λόγω θέμα σε μείζον εθνικό ζήτημα για τη χώρα. Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός έχει αποδειχθεί πλήρως ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να πλήττεται η εικόνα της χώρας μας διεθνώς και να απειλείται η κοινωνική της συνοχή.

Οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ειδικότερα, βιώνουν τα τελευταία τρία χρόνια καταστάσεις που όχι μόνο προκαλούν φόβο και ανησυχία στην καθημερινή τους διαβίωση, αλλά και προσβάλλουν θεμελιώδη δικαιώματα του πολίτη σε μια ευνομούμενη χώρα, όπως την υποχρέωση της Πολιτείας να εμπνέει το αίσθημα ασφαλείας του.

Την ίδια στιγμή οι εικόνες που έρχονται ολοένα και περισσότερο στη δημοσιότητα για την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών αυτών, την πλήρη απουσία στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, τις ελλιπείς τους υποδομές, αλλά και την άναρχη συσσώρευση ανθρωπίνων ψυχών μέσα σε αυτά, προκαλούν όχι μόνο τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας, αλλά και την ευθεία προσβολή του αισθήματος αλληλεγγύης των Ελλήνων πολιτών.

Οι εικόνες ντροπής, εξάλλου, όχι μόνο του περασμένου, αλλά και του προπέρσινου  χειμώνα, που έκαναν καθημερινά τον γύρο του κόσμου, με χαρακτηριστικότερη εκείνη των σκηνών χωρίς θερμαντικά σώματα, λόγω της αδυναμίας των αρμόδιων Υπουργών να προβλέψουν ακόμα και τα αυτονόητα, όπως την έλευση του χειμώνα, επέφεραν βαρύτατο πλήγμα στο κύρος της Ελλάδας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Τις τελευταίες ημέρες, επανέρχεται και πάλι στο στόχαστρο των διεθνών επικρίσεων το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου. Και επανέρχεται, σε μια περίοδο που ο ρυθμός αφίξεων προσφύγων και παράνομων μεταναστών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ίδιας της Κυβέρνησης, παρουσιάζει ύφεση. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι, που είναι η περίοδος των μεγάλων εισροών, σημειώθηκαν φέτος 10.751 αφίξεις μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ πέρυσι ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 12.466 μετανάστες. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα το εν λόγω ΚΥΤ έχει αναχθεί –κατά κοινή ομολογία- σε παγκόσμιο σύμβολο δύο πραγμάτων: Της ανθρώπινης εξαθλίωσης αλλά και της κυβερνητικής ανικανότητας. Σημειώνεται ότι την περίοδο που διανύουμε στον εν λόγω χώρο βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 8.779 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες.

Δραματικές διαστάσεις, όμως,  φαίνεται πως λαμβάνει και η απραξία της Κυβέρνησης απέναντι σε ένα σοβαρό ζήτημα, ύψιστης κοινωνικής ευαισθησίας, όπως εκείνο των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.  Σύμφωνα με τα πλέον επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), τα ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων στην Ελλάδα είναι περίπου 2.242, με μόλις 1.091 θέσεις προστασίας να είναι διαθέσιμες σε δομές φιλοξενίας. Μάλιστα, οι θέσεις φιλοξενίας σε αντίθεση με την μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών συνεχώς μειώνονται.

Πρόκειται για καταστάσεις που, αναμφίβολα, είναι αναντίστοιχες με την πρωτόγνωρη ανθρωπιστική βοήθεια που έχει διατεθεί στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία τεράστια οικονομική ενίσχυση, ύψους περίπου 1,667 δισ. ευρώ, για την οποία επανειλημμένα έχει καταστεί δέκτης διεθνών επικρίσεων, ως προς τον τρόπο, με τον οποίο την διαχειρίζεται.

 Αναλυτικότερα, η χώρα μας -μέχρι στιγμής- έχει επιχορηγηθεί με 561 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο των πολυετών εθνικών προγραμμάτων χρηματοδότησης (2014-2020). Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει, με τη μορφή έκτακτης χρηματοδότησης συνολικά 461 εκ. ευρώ για τις ανάγκες του μεταναστευτικού ζητήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πόροι, τόσο της έκτακτης όσο και της προγραμματισμένης χρηματοδότησης, εκπηγάζουν από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (TAME-AMIF) και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (TAME-ISF) της Ε.Ε.  Συμπληρωματικά, έχουν χορηγηθεί από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε. συνολικά 645 περίπου εκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της πασίδηλης ανικανότητας, είναι ένας μεγάλος αριθμός δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου να αναφέρεται με επικριτικά και δυσμενή σχόλια για τη χώρα μας, προκαλώντας βαρύτατο πλήγμα, όχι μόνο στην αξιοπιστία και στο διεθνές κύρος της χώρας. Και το χειρότερο, υπονομεύει με μη αναστρέψιμο τρόπο την οποιαδήποτε μελλοντική ενίσχυση που θα επιχειρεί, στο εξής, να διεκδικεί η χώρα μας από την Ε.Ε. για τη διαχείριση μιας έκτακτης περίστασης.

Πέραν του διεθνούς τύπου, όμως, η  Ελλάδα έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές, τους τελευταίους μήνες, διεθνώς υπόλογη ενώπιον και των Διεθνών Οργανισμών όπως , συγκεκριμένα, της Ύπατης Αρμοστείας  για τους Πρόσφυγες αλλά και διαφόρων άλλων διεθνών και εγχώριοων οργανώσεων. Για παράδειγμα, έντονες «φωνές» κατακραυγής για τον τρόπο διαχείρισης του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, έρχονται και από την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Κοινό σημείο όλων των επικριτικών σχολίων, οι συνθήκες φιλοξενίας, που παρέχονται σε πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες στα Κέντρα Ταυτοποίησης και Υποδοχής (hot-spots) των νησιών, ενώ υπερτονίζεται η επικίνδυνη καθημερινότητα των ασυνόδευτων ανήλικων και των αδέσμευτων γυναικών, που διαβιούν στα «εν ζωή» Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Επιπροσθέτως, στην έλλειψη στιβαρής οργανωτικής και επιχειρησιακής δομής των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων στο Μεταναστευτικό, εδράζεται, προφανώς, η απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων μας για χορήγηση μεγάλου μέρους της χρηματοδότησης απευθείας σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η άναρχη δραστηριοποίηση των προαναφερθεισών Οργανώσεων και το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο για αυτούς τους φορείς, στους οποίους και κατευθύνεται μεγάλο μέρος της κοινοτικής χρηματοδότησης, αποτελεί καίριο πρόβλημα. Ως φυσικό επακόλουθο,  εντείνεται βαθμιαία στην ελληνική επικράτεια και, μάλιστα, σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές η αδιαφανής δράση ενός μεγάλου αριθμού Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αμφίβολης προέλευσης και σκοπών.

Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση απαξιώνει συστηματικά τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου, αφήνοντας 64 ερωτήσεις, που έχουν κατατεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση και σχετίζονται όλες με ζητήματα αδιαφανούς διάθεσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αναπάντητες.

Κατόπιν των ανωτέρω επερωτώνται οι  αρμόδιοι Υπουργοί:

1.    Η πρόσφατη αποκάλυψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου politico, πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διενεργεί από το 2017 έλεγχο για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονταν για το φαγητό των προσφύγων είναι σε γνώση της κυβέρνησης; Και εάν σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος και ποιο είναι το ακριβές πεδίο της έρευνας;

2.    Για ποιο λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που να επιβλέπει την ορθή και διαφανή αξιοποίηση των χρημάτων που λαμβάνουν οι Μ.Κ.Ο από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

3.    Πόσα χρήματα έχει καταφέρει να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση από τα κοινοτικά κονδύλια και πόσα από αυτά  έχουν εκταμιευθεί;

4.    Με ποιον τρόπο έχουν διατεθεί τα συγκεκριμένα κονδύλια;

5.    Πόσες και ποιες συμβάσεις και κατόπιν ποιας διαγωνιστικής διαδικασίας έχει συνάψει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού;

admins
Author: admins

Ε.Φ.Ε.Τ.: Ανάκληση προϊόντος (φιλέτο σολωμού) λόγω παρουσίας του μικροβίου Listeria Monocytogenes

Ε.Φ.Ε.Τ.: Ανάκληση προϊόντος (φιλέτο σολωμού) λόγω παρουσίας του μικροβίου Listeria Monocytogenes

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, και το Εργαστήριο Δοκιμών & Ερευνών Τροφίμων της Αθήνας του ΕΦΕΤ, στο …
Μητσοτάκης: Σχέδιο μεταρρυθμίσεων και φροντίδας για το μέλλον της Ελλάδας

Μητσοτάκης: Σχέδιο μεταρρυθμίσεων και φροντίδας για το μέλλον της Ελλάδας

Προωθούμε ένα συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για το κράτος, αλλά και ένα σχέδιο φροντίδας για τον πολίτη …
Κατερίνα Παπακώστα: Μια γιορτή αφιερωμένη στη δράση και την ισότητα

Κατερίνα Παπακώστα: Μια γιορτή αφιερωμένη στη δράση και την ισότητα

Η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, ανήμερα της ονομαστικής της εορτής, βρέθηκε στην Αθήνα για να παρουσιάσει σημαντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες …
Δράση: «΄Ερπης Ζωστήρας: Αίτια, Συμπτώματα, Πρόληψη & Θεραπεία»

Δράση: «΄Ερπης Ζωστήρας: Αίτια, Συμπτώματα, Πρόληψη & Θεραπεία»

Η 1η ΤΟΜΥ Τρικάλων πραγματοποίησε ενημερωτική δράση με θέμα «Έρπης Ζωστήρας: Αίτια, Συμπτώματα, Πρόληψη & Θεραπεία» …