Από το 2012 με το νόμο Αρβανιτόπουλου, το ΑΣΕΠ έδινε τη δυνατότητα στους αποφοίτους των κολεγίων να συμμετέχουν στην επιλογή για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Όλοι οι υπουργοί, από το 2012 μέχρι και το 2018, ακολούθησαν υποχρεωτικά τις επιταγές του ΑΣΕΠ. Τον Ιανουάριο του 2019, και μετά από απίστευτη αντίδραση των ιδιοκτητών κολεγίων και πολλών ΜΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την πολιτική βούληση να αλλάξει την διάταξη αυτή με το ν. 4589/2019, για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν η προφανής έλλειψη ακαδημαϊκότητας που έχει μια τέτοια διάταξη και ο δεύτερος ήταν επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει και εξασφαλίσει τους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, όπου με σαφήνεια ορίζεται ότι «μόνο οι κάτοχοι πτυχίων ΑΕΙ του εξωτερικού, αναγνωρισμένων από το ΔΟΑΤΑΠ, μπορούν να συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής του ΑΣΕΠ», προφυλάσσοντας από παλαιότερες αυθαιρεσίες. Η ΝΔ όχι μόνο καταψήφισε το συγκεκριμένο νόμο, αλλά πρότεινε τη διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού για πρόσληψη στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Σήμερα υποχρεώνεται να τον εφαρμόσει τόσο στην περίπτωση των 4.500 μόνιμων προσλήψεων στην Ειδική Αγωγή, που έχει καθυστερήσει λόγω ανικανότητας της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας να ολοκληρώσει τον διαγωνισμός εντός του 2019 όπως είχε προβλεφθεί, όσο και για τους 5.250 διορισμούς στη Γενική Εκπαίδευση.
Η Ν.Δ. επανέφερε – υποκύπτοντας στις πιέσεις των ιδιοκτητών κολεγίων- την αμαρτωλή αυτή διάταξη (δηλαδή το καθεστώς Αρβανιτόπουλου), επιτρέποντας σε απόφοιτους με μη υψηλά προσόντα και χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο να διορίζονται μόνιμοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, πλήττοντας βάναυσα την δημόσια εκπαίδευση εξισώνοντας τα πανεπιστημιακά πτυχία με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων. Στην ουσία καταργεί το ΔΟΑΤΑΠ υπεύθυνο φορέα για την ακαδημαϊκή ισοτιμία και κάνει δώρα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτή είναι η μεγάλη ιδεολογική αντίθεσή μας με τη Ν.Δ .
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ν.Δ επιτίθεται στη δημόσια εκπαίδευση. Ξεκίνησε με την αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, την κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, την κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την αναστολή λειτουργίας 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, την εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, και τώρα την κατάργηση της αυτοτέλειας των πανεπιστημίων, βάζοντας την ΕΑΑΕ πάνω από τις συγκλήτους, πάνω από τα πανεπιστήμια.
Και αφού η ΝΔ, απέτυχε να καταργήσει το άρθρο 16 του συντάγματος μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, νομοθέτησε με πλάγιους τρόπους να εξισώσουν, τα ιδιωτικά κολέγια με τα δημόσια πανεπιστήμια, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες αποφοίτους από τα ιδιωτικά κολέγια να πάρουν μέρος στις προκηρύξεις για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση για αρχή, -μέχρι να προχωρήσουν και στους υπόλοιπους κλάδους-, ακόμη και αν οι τίτλοι δεν έχουν περάσει από τον ΔΟΑΤΑΠ.
Χωρίς να λογαριάσουν τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΔΟΕ, ΟΛΛΕ και ΟΙΕΛΕ, του ΤΕΕ, του ΔΟΑΤΑΠ, τις επιφυλάξεις των πρυτανικών αρχών, των φοιτητικών και άλλων συλλόγων, τελικά η κα Κεραμέως μας έφερε ακόμα ένα κεραμίδι κατακούτελα. Το θέμα αυτό προς το παρόν αφορά μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα και τους φοιτητές των παιδαγωγικών σχολών αλλά δεν θα αργήσει να επεκταθεί και στους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους. Στην πραγματικότητα αυτό αφορά όλη την κοινωνία. Απλά άνοιξε το παράθυρο στην εκπαίδευση και θα συνεχιστεί με την κερκόπορτα στους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους. Εις υγεία των κορόιδων που μόχθησαν να εισαχθούν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε δημόσια πανεπιστήμια εσωτερικού και εξωτερικού, έναντι αυτών που έχουν λεφτά.
Μπορεί οι «άριστοι» της ΝΔ και η κα Κεραμέως να μην ξέρει πότε άρχισε ο β’ παγκόσμιος πόλεμος και να μην γνωρίζει το ύψος του προϋπολογισμού για την Παιδεία, ξέρει όμως πώς να αναβαθμίζει τα ιδιωτικά κολέγια και να υποβαθμίζει τα δημόσια πανεπιστήμια. Εξάλλου, επίκειται και νέο νομοσχέδιο που θα αφορά τη «βάση του 10» για την εισαγωγή στα δημόσια Πανεπιστήμια. Που σημαίνει ότι ανοίγεται ο δρόμος σε χιλιάδες παιδιά για κάθε είδους ιδιωτικά κολέγια με αμφιλεγόμενα προγράμματα, που μόνο στόχο έχουν το κέρδος. Και ενώ η ΝΔ τους θεωρεί ακατάλληλους να εισαχθούν στα δημόσια Πανεπιστήμια στην ουσία τους στέλνει στα ιδιωτικά κολέγια που θα τους κάνει κατάλληλους για να διδάξουν στην αρχή στα δημόσια σχολεία και μετά σε κάθε θέση στον δημόσιο τομέα.
Καλά θα κάνει η ΝΔ αντί να επιδοτεί με 2 εκατ. το χρόνο τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης, να ενισχύσει τον προϋπολογισμό των ελληνικών πανεπιστημίων αναβαθμίζοντας το ρόλο τους και όχι να υποβιβάζει και να εμπορευματοποιεί το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας εκπαίδευσης αναθεωρώντας στην ουσία με πλάγιο και ύπουλο τρόπο το άρθρο 16 του Συντάγματος.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ Ε. ΛΑΠΠΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΥΡΙΖΑ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΥΡΙΖΑ