Ελλαδα

Η Κρήτη αποκτά ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων της

26 Jul 2024

Η Κρήτη απέκτησε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων της, ένα σημαντικό βήμα για την πρωτογενή παραγωγή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας. Σε ημερίδα στις Αρχάνες με θέμα «Δημόσιες υποδομές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027», ο κ. Τσιάρας τόνισε τη σημασία της υπογραφής σύμβασης για τη χρηματοδότηση σχετικής μελέτης από την ΤΕΡΝΑ, που θα εκτελέσει η ολλανδική εταιρεία ΗVA International.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την ίδρυση φορέων διαχείρισης υδάτων σε κάθε περιφέρεια, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες προκλήσεις της Κρήτης που περιλαμβάνουν τόσο τον κίνδυνο πλημμυρών όσο και την ερημοποίηση. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τοπικούς φορείς, προσπαθεί να προλάβει και να διαχειριστεί τα προβλήματα πριν γίνουν ανυπέρβλητα.

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι η νέα στρατηγική της κυβέρνησης για την αγροτική παραγωγή περιλαμβάνει συνδυαστική πολιτική σε αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού δικτύου. Σημείωσε ότι τα έργα αυτά είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την κλιματική κρίση.

Η ανάπτυξη αγροτικών υποδομών, όπως έργα οδοποιίας, ευρυζωνικά δίκτυα και έργα πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών σε δάση, είναι επίσης στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Από το ΠΑΑ 2014-2022 υλοποιούνται περισσότερα από 180 έργα συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα από το πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0» αναμένονται έργα άνω των 4 δις ευρώ.

Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ώστε να εξασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, η μείωση του κόστους παραγωγής και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων. Σημαντική είναι επίσης η προσέλκυση νέων ανθρώπων στη γεωργία.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν την ημερίδα, ο κ. Τσιάρας και ο ΓΓ Δημήτρης Παπαγιαννίδης συζήτησαν με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, θέματα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στο νησί.

Ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης, υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο των δημοσίων υποδομών στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της λειψυδρίας. Ο Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, αναφέρθηκε στα έργα ΣΔΙΤ του προγράμματος «ΥΔΩΡ 2.0» στη Σητεία και την Ιεράπετρα, τα οποία εξασφαλίζουν άριστη λειτουργία των αρδευτικών έργων και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υφαλμύρινσης και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

Συνολικά, η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με τη συνεργασία όλων να είναι απαραίτητη για την επιτυχία της.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Ημερίδα με θέμα “Θέματα Διαχείρισης Βαρέως Πάσχοντα στη ΜΑΦ” από το ΚΑΑ "ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΕ"

Ημερίδα με θέμα “Θέματα Διαχείρισης Βαρέως Πάσχοντα στη ΜΑΦ” από το ΚΑΑ “ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΕ”

Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΚΑΑ) “ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΕ”, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διοργανώνει ημερίδα …
Ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του ΕΣΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του ΕΣΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων στηρίζει απερίφραστα τις απεργιακές κινητοποιήσεις που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ για την Πέµπτη 17 Οκτωβρίου 2024 …
Αγιασμοί στα ΚΑΠΗ Εργατικών Γιάννουλης και Αγίου Θωμά

Αγιασμοί στα ΚΑΠΗ Εργατικών Γιάννουλης και Αγίου Θωμά

Δυο νέοι χώροι για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας του Δήμου Λαρισαίων …
Η Νέα Αριστερά καταγγέλλει την κατάρρευση του ΕΣΥ υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η Νέα Αριστερά καταγγέλλει την κατάρρευση του ΕΣΥ υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τελεί υπό κατάρρευση με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη …