Ελλαδα

Η Ιστορία του Στοιχήματος στην Ελλάδα

20 Apr 2023

Στην αρχή της νέας χιλιετίας, όταν η Ελλάδα ετοιμαζόταν να ζήσει ιστορικά γεγονότα όπως ήταν η αλλαγή του νομίσματος από δραχμή σε ευρώ και οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004, εμφανίστηκε το παιχνίδι του Πάμε Στοίχημα και έμελλε να γράψει τη δική του ιστορία στην κατηγορία των τυχερών παιχνιδιών αλλά και την δημιουργία των προγνωστικών στοιχημάτων.

To στοίχημα αποτελεί μια μορφή τζόγου, όπου βασίζεται σε προβλέψεις και αποδόσεις. Τα στοιχήματα γίνονται πάνω σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, αγώνες μπάσκετ, μεγάλα τουρνουά τένις αλλά και σε όλα τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα.

Τα Πρώτα Στοιχήματα της «Γκρίζας Ζώνης»

Λίγο πριν κάνει τη νόμιμη είσοδό του το παιχνίδι του στοιχήματος στον κόσμο του τζόγου, είχε περάσει από μια γκρίζα ζώνη όταν σιγά σιγά άρχιζε να εμφανίζεται μέσα από ένα ιδιωτικό δίκτυο, που αποτελούταν από πράκτορες του ΟΠΑΠ μέχρι και ιδιοκτήτες καφενείων.

Έτσι κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990, συναντάμε πρακτορεία να δουλεύουν μέχρι αργά, και δίπλα από την οθόνη με τον ζωντανό αγώνα, να υπάρχει και μια άλλη, στατική, με χοντροκομμένα γραφικά και μεταβαλλόμενα αποτελέσματα. Πολλοί πελάτες λοιπόν, επικεντρωμένοι στην δεύτερη αυτή οθόνη, περίμεναν με αγωνία να βγουν τα προγνωστικά που είχαν τελικά στοιχηματίσει. Ήταν οι πρώτοι γνωστοί και καλοί πελάτες που τα πρακτορεία, τους προσέφεραν και αυτή τη δυνατότητα, μαζί με το παραδοσιακό ΠΡΟ-ΠΟ.

Τα πρώτα στοιχήματα εκείνης της εποχής ζητούνταν από τους πράκτορες, με ένα συμφωνημένο σύνθημα. Ήταν σε διαμορφωμένα χαρτιά, που έρχονταν από την Κύπρο και περιείχαν αγώνες από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Οι πελάτες μελετούσαν το χαρτί, σημείωναν τα στοιχήματά τους με την σημείωση του 1-x-2 και το έδιναν πίσω μαζί με τα χρήματα και το όνομά τους επάνω. Οι κερδισμένοι, έπαιρναν κατευθείαν τα χρήματά τους από το πρακτορείο.

Το παιχνίδι του στοιχήματος άρχισε να εξαπλώνεται σαν χιονοστιβάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν σιγά σιγά να εμφανίζονται με έναν κεκαλυμμένο τρόπο, πληροφορίες και προγνωστικά ποδοσφαίρου και αγώνων στις στήλες αθλητικών εφημερίδων. Αυτή η επιτυχία όμως είναι και που άνοιξε τον δρόμο για τη νομιμοποίηση του καθώς οι άνθρωποι του κρατικού τότε ΟΠΑΠ έβλεπαν ότι από αυτή τη διαρροή, χάνονταν όλο και περισσότερα κέρδη.

Το Πρώτο Κουπόνι Στοιχήματος

Τη χρονιά του 2000 εμφανίζεται το πρώτο επίσημο κουπόνι του Πάμε Στοίχημα. Μέχρι εκείνη τη μέρα, η λέξη κουπόνι, είχε συνδυαστεί με κληρώσεις και σκεύη κουζίνας που προσέφεραν τα σουπερμάρκετ. Από τότε όμως και μετά, η λέξη αυτή απέκτησε ένα άλλο νόημα, που συνδέθηκε έντονα με την αγωνία, την αδρεναλίνη, την διασκέδαση και τα κέρδη.

Τα ειδικά κουπόνια του Πάμε Στοίχημα περιλάμβαναν αρχικά μόνο αγώνες ποδοσφαίρου και οι περιορισμοί τους ήταν αρκετοί. Σταδιακά προστέθηκαν και αγώνες μπάσκετ, τένις φόρμουλας-1 και κλασικού αθλητισμού.

Η δημιουργία των κουπονιών και η εκμετάλλευση του στοιχηματικού παιχνιδιού γινόταν από τον ΟΠΑΠ που είχε και την αποκλειστικότητα ολόκληρου του τζόγου στην χώρα.

Ενδιαφέρον, Εύκολο & Κερδοφόρο

Ο ενθουσιασμός των φιλάθλων του να επιλέξουν από την μακρά λίστα αγώνων, τα 4 παιχνίδια που πίστευαν περισσότερο και να στοιχηματίσουν σε αυτά, ήταν πρωτόγνωρος. Ήταν κάτι που φαινόταν στο κοινό εύκολο, διασκεδαστικό και όταν κατέληγε να είναι και κερδοφόρο, τότε γινόταν συναρπαστικό!
Από την αρχή το Πάμε Στοίχημα έδινε την δυνατότητα να στοιχηματίσει κανείς ακόμα και 5 λεπτά πριν τον αγώνα, κάτι που κρατούσε το ενδιαφέρον των παιχτών πάντα ζωντανό.
Με την επιτυχία που γνώριζε το παιχνίδι του στοιχήματος, αύξησε την ανάγκη για έρευνα προγνωστικών. Έτσι οι αθλητικές εφημερίδες άρχισαν να αφιερώνουν περισσότερες σελίδες για τα προγνωστικά στοιχήματος. Για την ενημέρωση του κοινού όμως στο θέμα αυτό, άρχισαν να ασχολούνται και οι παραδοσιακές εφημερίδες, δείγμα της τεράστιας επιτυχία που γνώριζε το παιχνίδι.

Το Στοίχημα στο Διαδίκτυο

Η εξάπλωση του στοιχήματος στο διαδίκτυο, όπως ήταν φυσικό, δεν άργησε να έρθει. Αρχικά γινόταν αρκετά συντηρητικά, αλλά στη συνέχεια πήρε μια καταιγιστική μορφή.
Το διαδίκτυο άρχισε σιγά σιγά να κατακλύζεται από ενημερωτικές σελίδες για το στοίχημα. Οι μικρότεροι σε ηλικία, που ήταν πιο εξοικειωμένοι με την online πραγματικότητα, ξεκίνησαν με το να ψάχνουν την κατάλληλη ενημέρωση για προγνωστικά στοιχήματος εκεί. Στη συνέχεια όμως άρχισαν να δημιουργούν λογαριασμούς σε ξένες πλατφόρμες και να παίζουν αρκετά σε αυτές.

Πως Διαμορφώθηκε η Online Πραγματικότητα στο Στοίχημα

Όλες οι διαδικτυακές πλατφόρμες στοιχήματος ήταν παράνομες, καθώς ο ΟΠΑΠ συνέχιζε να διατηρεί το μονοπώλιο. Το κατά πόσο μπόρεσε να το αξιοποιήσει και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες είναι κάτι που από κάποιους αμφισβητείται αρκετά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το στοίχημα στο διαδίκτυο κορυφώνεται την τελευταία δεκαετία, ενώ ο ανταγωνισμός πλέον είναι στο κόκκινο.

Το κράτος στην προσπάθειά του να ρυθμίσει το στοίχημα στο διαδίκτυο, προχώρησε στην έκδοση αδειών για νόμιμες πλατφόρμες στοιχήματος που προσφέρουν βελτιωμένους όρους και αποδόσεις. Σήμερα οι πλατφόρμες αυτές φιλοξενούν πέρα από το στοίχημα και καζίνο.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews


Συνάντηση Σακκά – εκπροσώπων Συλλόγου Τυφλών  

Συνάντηση Σακκά – εκπροσώπων Συλλόγου Τυφλών  

Θέματα των Τρικαλινών τυφλών συζήτησαν σε μια πρώτη συνάντηση, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς και η αντιπρόεδρος …
Αύριο η κηδεία του 64χρονου Καλαμπακιώτη Ιωάννη Καρανίκα

Αύριο η κηδεία του 64χρονου Καλαμπακιώτη Ιωάννη Καρανίκα

Με βαθιά θλίψη η τοπική κοινωνία της Καλαμπάκας και του Δήμου Μετεώρων αποχαιρετά τον αγαπητό συμπολίτη μας, Ιωάννη Καρανίκα, ο …
Ολοκληρώνεται το αντιπλημμυρικό έργο της ΔΕΥΑΤ στην Μπάρα

Ολοκληρώνεται το αντιπλημμυρικό έργο της ΔΕΥΑΤ στην Μπάρα

Ενημέρωση Σακκά για τον προς ολοκλήρωση αντιπλημμυρικό αγωγό της ΔΕΥΑΤ στην Μπάρα …
Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Αποστόλου

Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Αποστόλου

Με θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου, Χρήστου Αποστόλου, ο οποίος έφυγε από …