Ελλαδα

Η Εβελίνα και η Μαρίλια «ζητούν» δικαίωση

27 Nov 2022

Η Βασιλική Χερουβείμ, τεχνολόγος-ακτινολόγος στο επάγγελμα, μαζί με τα δίδυμα κοριτσάκια της Εβελίνα και Μαρίλια, αλλά και τη μητέρα της, Σούλα, κάηκαν στη φονική φωτιά στο Μάτι το 2018, όταν έφυγαν από το σπίτι τους για να σωθούν.Τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες μετά, ο Αριστείδης Χερουβείμ, θείος των ανήλικων παιδιών και αδερφός της Βασιλικής, βρίσκεται στη δύσκολη, αλλά απαραίτητη θέση να εκπροσωπεί τη μητέρα και την αδερφή του στη δίκη που έχει ξεκινήσει, με θύματα 104 νεκρούς και δεκάδες εγκαυματίες.

Μια δίκη, η οποία ξεκίνησε με κάποια παράδοξα προκαλώντας σε συγγενείς και επιζώντες αλγεινή εντύπωση για το νομοθετικό πλαίσιο και την κρίση του εν λόγω δικαστηρίου. Η αναφορά στην υπόθεση της Βασιλικής Χερουβείμ δεν είναι τυχαία, μιας και ο Αριστείδης Χερουβείμ μπορεί να εκπροσωπήσει στο δικαστήριο την αδερφή και τη μητέρα του, αλλά δεν νομιμοποιείται να εκπροσωπήσει τα δίδυμα ανίψια του. Τα κοριτσάκια αυτά ήρθαν στη ζωή, όταν η μητέρα τους τα γέννησε από δωρητή σπέρματος.

Δεν είχαν πατέρα, καθώς η μητέρα τους είχε αποφασίσει να μεγαλώσει μόνη της τα παιδιά της. Ο αδερφός της Αριστείδης ήταν η ανδρική φιγούρα που γνώριζαν ως πατρική οι πεντάχρονες Εβελίνα και Μαρίλια. Το γεγονός όμως ότι ο Αριστείδης Χερουβείμ δεν είναι συγγενής πρώτου βαθμού στα μάτια του δικαστηρίου, σημαίνει ότι δεν δεν μπορεί να παραστεί εκπροσωπώντας τες στη δίκη.

«Το αίτημα της υπεράσπισης ήταν να βρίσκονται συγγενείς πρώτου βαθμού εκείνοι που θα εκπροσωπούν τα θύματα. Έτσι, εγώ δεν μπορώ να εκπροσωπήσω τις δυο ανιψιές μου παρά μόνο τη μητέρα και αδερφή μου. Η απορία μου όμως είναι, αν διαγράψουμε τα δυο κοριτσάκια, για την ελληνική πολιτεία αυτοί οι άνθρωποι που κατηγορούνται είναι πιο αθώοι, αθωώθηκαν, γλίτωσαν; Είναι κάτι που το βρίσκω ανήθικο όλο αυτό. Βέβαια, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αλλά, όταν κληθώ να καταθέσω, θα μιλήσω και για τις ανιψιές μου και είτε θέλουν οι κατηγορούμενοι και οι δικηγόροι τους να ακούσουν είτε δεν θέλουν εγώ θα μιλήσω και γι’ αυτές τις αθώες ψυχές που έφυγαν άδικα» λέει στο ΘΕΜΑ ο κ. Αριστείδης Χερουβείμ, ο οποίος θα είναι και από τους πρώτους που θα καταθέσουν στην πολύκροτη υπόθεση.

Για να θυμηθούμε την ιστορία της Βασιλικής και των δίδυμων κοριτσιών, η τεχνολόγος-ακτινολόγος, βλέποντας τη φωτιά να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής άρπαξε τα παιδιά της και τη μητέρα της Σούλα και έτρεξαν προς το αυτοκίνητό τους. Δεν τα κατάφεραν. Η αμείλικτη πύρινη λαίλαπα τους κατάπιε μονομιάς. Ο αδελφός της όταν ένημερώθηκε για τη φωτιά έσπευσε για βοήθεια.

«Εφτασα στο σπίτι, αλλά δεν ήταν κανείς. Τους τηλεφωνούσα και δεν απαντούσαν» λέει.

mati-1
«Πενήντα μέτρα πιο κάτω είδα δυο αστυνομικούς τους οποίους πλησίασα για να τους ενημερώσω ότι αγνοούνται τέσσερα άτομα. Κουβέντα στην κουβέντα μου είπαν ότι εδώ έχουμε τέσσερα πτώματα αλλά δεν ταιριάζουν στις περιγραφές σας. Τότε εγώ απάιτησα να σηκώσουν τα σεντόνια με τα οποία τα είχαν σκεπάσει. Αναγνώρισα τη μητέρα, την αδερφή μου και τις ανιψιές μου», είχε πει τότε ο κ. Χερουβείμ.Όπως είχε γίνει γνωστό, η Βασιλική κάθε καλοκαίρι ζητούσε απόσπαση στο κέντρο υγείας Ραφήνας για να είναι κοντά στη μητέρα της αλλά και για να μπορούν τα παιδιά της να απολαμβάνουν τα μπάνια τους.

Η μαύρη Δευτέρα ήταν η πρώτη ημέρα στην εργασία της άτυχης γυναίκας καθώς ξεκινούσε η τρίμηνη μετακίνησή της από το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο “Άγιοι Ανάργυροι”όπου υπηρετούσε.

Τραγική ειρωνεία είναι ότι το σπίτι από το οποίο προσπάθησαν να φύγουν δεν κάηκε, αλλά υπέστη σοβαρές ζημιές ενώ το καναρίνι που άφησαν πίσω τους για να σωθούν έμεινε ζωντανό! Το παραπάνω παράδοξο της δίκης αφορά και άλλες οικογένειες όπου συγγενείς που δεν είναι πρώτου βαθμού δεν μπορούν να παραστούν εκπροσωπώντας τα θύματα.

Βέβαια ακόμη ένα παράδοξο που καταγράφεται μέχρι στιγμής στη δίκη αφορά τους εγκαυματίες. Σύμφωνα με κάποια στοιχεία οι εγκαυματίες από το τη φωτιά στο Μάτι ήταν μόνο 53! Και αυτό γιατί αυτά τα άτομα ήταν που πήραν το επίδομα των 6.000 ευρώ από τον ΟΠΕΚΑ και αφορούσε όσους έμειναν από τρεις ημέρες και πάνω στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με κατοίκους στο Μάτι, οι εγκαυματίες ήταν πολύ περισσότεροι, αλλά ως επίσημο στοιχείο θεωρούνται αυτοί οι 53. Στη δίκη όμως οι κατηγορούμενοι θα υπερασπιστούν τη θέση τους απέναντι σε 32 και όχι σε 53 εγκαυματίες και αυτό γιατί στο παραπεμπτικό βούλευμα υπήρχαν μονάχα 32 ονόματα και δεν υπολογίστηκαν τα υπόλοιπα 21 ονόματα.

«Υπήρχε ένας κατάλογος στην Εισαγγελία με 32 ονόματα εγκαυματιών αλλά οι εγκαυματίες είναι πολλοί περισσότεροι. Κάποιοι χαροπάλευαν στο νοσοκομείο για μήνες, κάποιοι κατέληξαν και κάποιοι επέζησαν. Αυτοί που επέζησαν μπαινόβγαιναν για χρόνια στα νοσοκομεία. Αποτέλεσμα να μην ορίσουν δικηγόρο που θα πήγαινε να τους εκπροσωπήσει για να παρασταθούν στην πολιτική αγωγή. Έτσι έμειναν χωρίς εκπροσώπηση. Τώρα σε έξι μήνες τα αδικήματα παραγράφονται και για το λόγο αυτό έχω ζητήσει να ενημερωθούν οι υπόλοιποι εγκαυματίες ώστε να κινηθούν νομικά, να σχηματιστεί νέα δικογραφία για τους κατηγορούμενους» εξηγεί στο ΘΕΜΑ ο νομικός Βασίλης Ταουξής, ο οποίος εκπροσωπεί θύματα και εγκαυματίες.

Ο κ. Γιάννης Οικονομίδης του οποίου το σπίτι στο Μάτι καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φωτιά, επισημαίνει στο ΘΕΜΑ, σχετικά με το θέμα των εγκαυματιών: «Ο αριθμός 32 που προέκυψε στη λίστα -και εδώ είναι το οξύμωρο στην ιστορία αυτή- είναι ότι ο ανακριτής ο οποίος χρησιμοποίησε αυτόν τον αριθμό έγραψε τουλάχιστον 32 εγκαυματίες. Δηλαδή, υπάρχει διαφορά από το 32 και στο τουλάχιστον 32. Τόσους είχε βρει αρχικά. Αλλά η λίστα των νεκρών ανανεώθηκε και έτσι έχουμε 104 νεκρούς ενώ οι εγκαυματίες κανείς δεν ασχολήθηκε με τα άτομα εκτός των 32 που υπήρχαν. Και εμφανίστηκαν εγκαυματίες, των οποίων η ιστορία είχε γίνει μέχρι και ντοκιμαντέρ και το δικαστήριο δεν τους επιτρέπει να παραστούν επειδή δεν είναι στη λίστα των 32 εγκαυματιών. Όπως ο Δημήτρης ο Φιλιππής, ο οποίος έμεινε περίπου 78 ημέρες στην εντατική, αλλά και ο Κώστας Ζορμαλιάς ο οποίος κάηκε στην αυλή του σπιτιού του και καθηλώθηκε για μήνες στο κρεβάτι».

Σημαντική είναι και η παράμετρος εκείνη που αφήνει εκτός τους χιλιάδες πολίτες που έμειναν για ώρες στη θάλασσα, αλλά και εκείνους που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα ακόμη και σήμερα, εξαιτίας των όσων βίωσαν τη μαύρη Δευτέρα της 23ης Ιουλίου 2018. Η δίκη με τους 21 κατηγορούμενους, αφορά 104 θύματα ανθρωποκτονίας από αμέλεια και 32 εγκαυματίες θύματα σωματικής βλάβης από αμέλεια. Μάρτυρες κατηγορίας έχουν κληθεί 213 πρόσωπα, ενώ δεκάδες θα είναι και οι μάρτυρες που θα κληθούν από τους κατηγορούμενους να τους υπερασπιστούν.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

Κάλεσμα Σακαφλιάδων για το παιχνίδι ΑΟΤ- Αναγέννηση Άρτας

Κάλεσμα Σακαφλιάδων για το παιχνίδι ΑΟΤ- Αναγέννηση Άρτας

Με ανάρτηση τους οι Σακαφλιάδες κάνουν κάλεσμα για την αναμέτρηση με την Αναγέννηση Άρτας …
Ανακοίνωση αγανάκτησης του Κώστα Γεωργομάνου

Ανακοίνωση αγανάκτησης του Κώστα Γεωργομάνου

Αγανακτισμένος και αποφασισμένος ν’ αλλάξει συμπεριφορά παρουσιάζεται στην ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος των Αμπελακίων/Φλαμουλίου Κώστας Γεωργομάνος …
Εκλογές στο Επιμελητήριο Τρικάλων: Κέρδισε ο Παπαευθυμίου, αλλά… Πρόεδρος ίσως γίνει ο Γιαγιάκος!

Εκλογές στο Επιμελητήριο Τρικάλων: Κέρδισε ο Παπαευθυμίου, αλλά… Πρόεδρος ίσως γίνει ο Γιαγιάκος!

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Ανάπτυξης μετατρέπει τη νίκη σε «πύρρειο» και δίνει πλεονέκτημα στον δεύτερο …
Ατόπημα Παπαστεργίου: Ενώ είχε προσκληθεί, δεν παρέστη στην εκδήλωση του συνδυασμού «Σύγχρονο Επιμελητήριο»

Ατόπημα Παπαστεργίου: Ενώ είχε προσκληθεί, δεν παρέστη στην εκδήλωση του συνδυασμού «Σύγχρονο Επιμελητήριο»

Σε αμηχανία φέρνει τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου η δημόσια δήλωσή του στη Ραδιοφωνική Λέσχη 97,6 …