Του Κρικόρ Τσακιτζιάν
Η παλαιότερη μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών στην Ελλάδα, βρίσκεται στη Λάρισα. Είναι η Agrofarma, του κ. Τάσου Υψηλάντη. Είναι μια εταιρεία πρωτοποριακή στο είδος της. Παράγει καινοτόμα προϊόντα όπως, χαβιάρι σαλιγκαριών και σάλιο από σαλιγκάρια όπου το τελευταίο, χρησιμοποιείται στις εταιρείες καλλυντικών. Είναι κυρίως εξαγωγική εταιρεία εξ’ ανάγκης, γιατί όπως λέει ο ίδιος, «Από την πρώτη στιγμή είχαμε εντοπίσει ήδη την ανεπάρκεια της Ελληνικής αγοράς να απορροφήσει όλη την παραγωγή μας σε νωπά σαλιγκάρια. Στραφήκαμε λοιπόν από την αρχή στις Ευρωπαϊκές αγορές και εξαγάγαμε ένα ποσοστό της τάξης του 40-50% στην Ιταλία και την Ισπανία. Από το 2008 εντείναμε τις προσπάθειες εύρεσης νέων πελατών στο εξωτερικό, και σήμερα πλέον εξάγουμε το σύνολο της παραγωγής μας, σε όλα τα προϊόντα. Είμαστε οι δεύτεροι μετά τη Γαλλία στην παραγωγή χαβιαριού από σαλιγκάρια και τώρα έχουμε προχωρήσει στην εξαγωγή σάλιου σαλιγκαριού, που χρησιμοποιούν οι εταιρείες καλλυντικών. Για το σάλιο σαλιγκαριών συνεργαζόμαστε αποκλειστικά με την Ουκρανία.
Οι χώρες που απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό νωπών σαλιγκαριών, όσον αφορά την δική μας εταιρία, είναι η Ιταλία, Ισπανία και η Ν. Αφρική. Οι κονσέρβες έχουν ζήτηση, κυρίως στην Κ. Ευρώπη και το χαβιάρι μας στις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ».
Ο κ. Υψηλάντης εξέφρασε ένα μεγάλο παράπονο γιατί όπως υποστήριξε, «σε όλη αυτή την 19χρονη πορεία της επιχείρησης, δεν υπήρξε ουδέποτε κρατική στήριξη. Ακόμη και την περίοδο του κορωνοϊού, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ενέταξε την εταιρεία στις πληττόμενες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές της απευθύνονταν σε χώρες που επλήγησαν βαριά κι έτσι οι τζίροι της Agrofarma ήταν μηδενικοί για όλους αυτούς τους μήνες».
Η πολυετής εμπειρία του στο χώρο των σαλιγκαριών, καθώς και η σωστή οργάνωση μιας τέτοιας μονάδας, του άνοιξε νέους δρόμους. Άρχισε να αναλαμβάνει την οργάνωση παρόμοιων Projects σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Ουκρανία, η Ιορδανία και η Ν. Αφρική. Ο κορωνοϊός τον σταμάτησε και αναβλήθηκαν προς το παρόν αντίστοιχες ενέργειες σε Αλγερία και Μαρόκο.
«Αυτή την περίοδο υλοποιούμε ένα πρόγραμμα οργάνωσης και λειτουργίας σαλιγκαροτροφείου στη Νιγηρία. Επίσης είμαστε σε συζητήσεις με μεγάλη εταιρεία των ΗΑΕ για συνεργασία σαν τεχνικοί σύμβουλοι, στη δημιουργία κάθετης μονάδας παραγωγής και μεταποίησης σαλιγκαριών στο Dubai».
Περιμένει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τον Covid19 και να μπορεί να ταξιδέψει και πάλι με ασφάλεια στο εξωτερικό, για να βρεθεί στην Κένυα όπου τον έχει προσκαλέσει μια κυβερνητική οργάνωση της συγκεκριμένης Αφρικανικής χώρας, προκειμένου να εκπαιδεύσει τους νέους της στη λειτουργεία σύγχρονης μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών.
Οι δρόμοι της παγκόσμιας αγοράς, έχουν ανοίξει διάπλατα για την agrofarma που ταξιδεύει την τεχνογνωσία της σε ολόκληρο τον κόσμο.