Στον θεσσαλικό κάμπο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, το πλύσιμο των ρούχων και ειδών του νοικοκυριού στο ποτάμι – κουβέρτες, φλοκάτες και υφαντά χαλιά – ήταν μια από τις υποχρεωτικές δουλειές των γυναικών.
Αποτελούσε επίσης, όχι μόνο ιεροτελεστία της κάθε νοικοκυράς, αλλά μια γενικότερη ιεροτελεστία των γυναικών, γιατί μαζεύοντας πολλές μαζί και συζητώντας, έκαναν και το νοικοκυριό τους.
Ενίοτε έπιαναν και το τραγούδι. Πόσα και πόσα δεν έχουν ακούσει τα ποτάμια στον κάμπο της Θεσσαλίας από τα στόματα των γυναικών της εποχής…
Ο Τάκης Τλούπας, «ποιητής» φωτογράφος του θεσσαλικού κάμπου, αξιολογώντας την σημαντικότητα αυτών των στιγμών των γυναικών στο ποτάμι, αιχμαλώτισε στον φωτογραφικό του φακό, μερικές θαυμάσιες εικαστικά εικόνες, μεταξύ των οποίων και το πλύσιμο του «νοικοκυριού» στο ποτάμι από γυναίκες των Τρικάλων και φεύγοντας από την ζωή, παρέδωσε αυτό το πολύτιμο υλικό στις επόμενες γενιές.
Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του, «μιλούν». Ο κάθε θεατής του 21ου αιώνα, μπορεί να αντλήσει από αυτές, τα δικά του συμπεράσματα. Εξάλλου η Τέχνη – γιατί Τέχνη είναι ολόκληρο το Φωτογραφικό Έργο του Τάκη Τλούπα (1920-2003) και μάλιστα υψηλή – αφήνει ανοιχτό στον κάθε θεατή της, να νιώσει, να αντιληφθεί, να αφουγκραστεί και να καταλάβει, εκείνο που ο καθένας μπορεί να «δει» μέσα από αυτή.
Το trikalanews.gr παραθέτει σήμερα, δυο φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα, με τίτλο: Γυναίκες πλένουν φλοκάτες στο ποτάμι – Βούλα Τρικάλων, 1961.
- «Έβλεπα πράγματα που θα χαθούν και δεν έβλεπαν οι άλλοι»
«Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές έβλεπα πράγματα που δεν έβλεπαν οι άλλοι και που ένιωθα πως θα χαθούν. Έτσι γεννήθηκε μέσα μου η αγωνία της απαθανάτισης. Δεν μπορώ να πω τι είναι φωτογραφία, μπορώ να πω όμως πως με γοητεύουν οι ομίχλες όπως και οι αντικατοπτρισμοί, τα καθρεφτίσματα και οι αντανακλάσεις. Με συναρπάζουν τα παιχνίδια με το φως. Σίγουρα η φωτογραφία είναι φως, αλλά και άλλα πολλά», έχει σημειώσει ο Τάκης Τλούπας.
Για την φωτογραφία επίσης, ο βραβευμένος φωτογράφος, σημείωσε: «Η φωτογραφία αυτοπροσδιορίζεται. Η ίδια η φωτογραφία ορίζει την τέχνη της. Εγώ αναζητώ εκείνο που υπάρχει μέσα μου και αυτή η αναζήτηση μπορεί να κρατήσει χρόνια. Πολλές φορές μπορεί να σταθώ απέναντι σε ένα αντικείμενο αλλά να μην αποφασίζω να το φωτογραφίσω, περιμένοντας εκείνη την ιδανική, για τα δικά μου μάτια στιγμή».
- Ο φωτογράφος Τάκης Τλούπας
Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1920. Ο παππούς του ήταν χαλκουργός και ο πατέρας του ξυλογλύπτης. Ο ίδιος ασχολήθηκε με την ξυλογλυπτική μέχρι να ανακαλύψει την αγάπη του για την φωτογραφία. Με αφορμή μια εκδρομή με τον Ορειβατικό Σύλλογο στον Όλυμπο, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας. Μετά το 1945 άνοιξε φωτογραφείο στη Λάρισα . Τα επόμενα 50 συνεχή χρόνια, αποτύπωσε στο φωτογραφικό του φακό, εικόνες από την καθημερινή ζωή, τα ήθη και έθιμα των ανθρώπων του θεσσαλικού κάμπου, των βουνών της Πίνδου και του Ολύμπου.
Μόλις πήρε την βέσπα του, άρχισε να γυρίζει όλη την Ελλάδα. Από την λίμνη Κάρλα μέχρι την Κρήτη.
Έκανε πολλές ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1994 βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για την προσφορά του στον Πολιτισμό της χώρας. Έφυγε από την ζωή, τον Μάιο του 2003.