Ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, κ. Σπύρος Προσωπάρης, κάλεσε το trikalanews.gr να παρακολουθήσει την γενική πρόβα της μπαντίνας, της πίκολο μπαντίνας και της παιδικής χορωδίας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Βρεθήκαμε στην Κέρκυρα και στο ιστορικό κτήριο-έδρα της Φιλαρμονικής – ένα τυπικό αρχοντικό Κερκυραϊκό σπίτι – «παλάτσο» – στο οποίο γεννήθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γεώργιος Θεοτόκης (1844-1916) και το οποίο βρίσκεται δίπλα από το Λιστόν και τραβήξαμε σκηνές (βίντεο) από την πρόβα.
Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, τόσο ο μαέστρος της Φιλαρμονικής κ. Σπύρος Προσωπάρης, όσο και ο μαέστρος της μπαντίνας και πίκολο μπαντίνας, κ. Σπύρος Κακαρούγκας – ο οποίος και διευθύνει τα μουσικά σύνολα στο βίντεο που παραθέτουμε – αλλά και ο πρόεδρος του Δ.Σ της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, κ. Σπύρος Παδοβάς – όλοι δηλαδή όσοι μας κάλεσαν να βρεθούμε στην πρόβα – στέλνουν, ένα φιλικό μουσικό χαιρετισμό στα Τρίκαλα και στους αναγνώστες του trikalanews.gr .
Στο βίντεο ακούγονται:
• Αρχικά, πριν τα τραγούδια, ακούγεται η παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη ευχή, από τα Κάλαντα Χριστουγέννων Κέρκυρας: «Χρόνια Πολλά ευχόμαστε στην οικογένειά σας και του Χριστού η Γέννηση, να ΄ναι Βοήθειά σας». Και ακολούθως, ακούγονται τα παιδικά τραγούδια:
• «Χιόνια στο Καμπαναριό»
• «Ρούντλοφ το Ελαφάκι»
• «Τρίγωνα Κάλαντα»
Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας ονομάζεται και Παλιά, καθώς είναι η πρώτη Φιλαρμονική και Μουσικοεκπαιδευτικός Οργανισμός που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 1840, στα πρότυπα των μουσικών Ακαδημιών της Ιταλίας, με την οποία τότε η Κέρκυρα, είχε πολλές μουσικές σχέσεις, καθώς στο θέατρο της πόλης, τον Σαν Τζιάκομο το οποίο ήταν μικρογραφία του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου, παρουσιάζονταν παραστάσεις Όπερας από Ιταλικούς θιάσους που επισκέπτονταν ακριβώς για αυτό τον λόγο το νησί.
Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, δημιουργήθηκε για να προσφέρει δωρεάν μουσική εκπαίδευση σε όλους, ανεξαρτήτως τάξης και οικονομικής θέσης – καθώς πριν από το 1840 στην Κέρκυρα, όπως είναι εύκολα κατανοητό, μόνο οι άρχοντες και οι πλούσιοι μπορούσαν να προσφέρουν στα παιδιά τους με την πρόσληψη ενός ιδιώτη μουσκικοδιδασκάλου, σπουδές μουσικής.
• Η πίκολο μπαντίνα και η μπαντίνα
Η μπαντίνα και η πίκολο μπαντίνα, σήμερα, είναι το φυτώριο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλιάς) η οποία ως μουσικό σώμα, αποτελείται πάνω από 450 άτομα. Το πλήρες σώμα, συνήθως βγαίνει και παιανίζει στους δρόμους και τα καντούνια της Κέρκυρας, την περίοδο της Μεγάλη Εβδομάδας, και ειδικά, το Μεγάλο Σάββατο.
• Το ιστορικό κτήριο και η αίθουσα εκδηλώσεων
Στο βίντεο βλέπουμε την μπαντίνα, την πίκολο μπαντίνα και την χορωδία της Φιλαρμονικής Εταιρεία Κέρκυρας, να κάνουν την πρόβα τους στην νεοκατασκευασμένη Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος, στα πρότυπα των αιθουσών των αρχοντικών της Κέρκυρας – αν και συνήθως οι πρόβες δεν γίνονται εκεί, αλλά σε παράπλευρη ειδική αίθουσα προβών. Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται η Φιλαρμονική είναι ένα τυπικό κερκυραϊκό αρχοντόσπιτο, «παλάτσο» το οποίο άνηκε στην οικογένεια Θεοτόκη και στο οποίο γεννήθηκε ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γεώργιος Θεοτόκης (1844-1916). Η ιστορική σημασία του κτηρίου πηγαίνει ακόμη πιο πίσω στο χρόνο, καθώς στον ίδιο «παλάτσο» γεννήθηκε και έζησε ο ιστορικός Ανδρέας Μάρμορας (1618-1684).