Κομβικής σημασίας η φετινή ΔΕΘ για τις πολιτικές εξελίξεις.
Τα παλιότερα χρόνια και δη αυτών που ακολούθησαν της αποκαλούμενης «μεταπολίτευσης», η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) είχε και τεράστια …πολιτική σημασία, αφού οι εκάστοτε Πρωθυπουργοί της χώρας, ανακοίνωναν από το βήμα τις …παροχές που σχεδίαζαν και περιγράφανε το πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθήσουν.
Με τα χρόνια και με τις εξαγγελίες που δεν υλοποιούνταν συνήθως, η ΔΕΘ, έχασε την πολιτική της αξία και μετατράπηκε κυρίως σε χώρο …διαμαρτυρίας κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης.
Έπαψε δηλαδή να αποτελεί η ΔΕΘ την «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» για Πρωθυπουργούς και ουσιαστικά το ενδιαφέρον όσων δεν συμμετείχαν στην ΔΕΘ ή όσων δεν την έβλεπαν ως …οικονομικό γεγονός, είχε επικεντρωθεί στα …ΜΑΤ που συγκρούονταν με διαδηλωτές.
Και η φετινή ΔΕΘ, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στην κορύφωση μιας οικονομικής ύφεσης της χώρας και τα …συλλαλητήρια το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να είναι οι «πρωταγωνιστές» και να επισκιάσουν την προσπάθεια της νυν συγκυβέρνησης να δώσει πανηγυρικό τόνο στην ΔΕΘ με την περίφημη «έξοδο της χώρας από τα μνημόνια».
Ο νυν Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας… επιστρέφει εκεί όπου είχε υποσχεθεί «σχίσιμο των μνημονίων και κατάργησή τους με έναν Νόμο και ένα άρθρο», εκεί που είχε υποσχεθεί το περιβόητο «πρόγραμμα» προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων προστατεύοντας τους από την οικονομική κρίση, εκεί που «έταξε λαγούς με πετραχήλια» μεταξύ των οποίων και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ…
Με κύριο …αφήγημα αυτή την φορά την «έξοδο της χώρας από τα μνημόνια», θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το πολιτικό σε βάρος του κλίμα ειδικά σε μια περιοχή που έχει …ξεσηκωθεί από τους χειρισμούς του στο «Σκοπιανό».
Το γεγονός ότι φέτος στην ΔΕΘ θα είναι τιμώμενη χώρα, οι ΗΠΑ, αυτό από μόνο του, οδηγεί στο να «ανηφορίσουν» για την Θεσσαλονίκη και …αντιπολεμικές οργανώσεις, ενώ είναι βέβαιο πως η τραγωδία στο «Μάτι» θα επισκιάσει και αυτή την όποια επιχειρούμενη φιέστα των εγκαινίων της ΔΕΘ που θα έχει και …προεκλογικό χαρακτήρα.
Οι υποσχέσεις για «ανάκαμψη της οικονομίας» για «ελάφρυνση του χρέους» για «αυξήσεις στους μισθούς» για «επανάκτηση εργασιακών δικαιωμάτων», είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκληφθούν ως μια προσπάθεια ανατροπής του πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνουν και οι δημοσκοπήσεις και παρά ως σχέδιο πολιτικής που θα εφαρμοστεί.
Εξάλλου θα «πλανώνται» στην ατμόσφαιρα η συνεχής μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, οι νέες επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα, τα χαράτσια, η χειροτέρευση της νομοθεσίας για τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν διαλύσει οικονομικά την Ελληνική κοινωνία.