Βουλευτική Εκπροσώπηση

«H πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια θα εξασφαλίζεται με πανελλαδικές, στα ιδιωτικά “πανεπιστήμια” θα αρκούν τα δίδακτρα»

27 Jun 2024

«Μια ακόμη πράξη εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων και των κερδοσκοπικών funds» τονίζει η Νέα Αριστερά

Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία εισάγεται προς κύρωση 25 χρόνια μετά την αρχική της διατύπωση (1997). Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν την είχε υποστηρίξει μέχρι τώρα λόγω της πιθανής αντίθεσής της με το ελληνικό Σύνταγμα, κυρίως ως προς την αναγνώριση επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων ιδιωτικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων του εξωτερικού που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως η διάρκεια των σπουδών.

Η κύρωση της Συνθήκης θα εξισώσει τα τριετή προγράμματα σπουδών του εξωτερικού με τα τετραετή και πενταετή πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ και θα επιτρέψει την εγγραφή αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άλλων χωρών σε ελληνικά πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις. Δηλαδή, η πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια θα εξασφαλίζεται με πανελλαδικές, στα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» θα αρκούν τα δίδακτρα.

Όπως αναφέρει η Νέα Αριστερά, “Πρόκειται για μια ακόμη πράξη εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων και των κερδοσκοπικών funds. Η κύρωση της Συνθήκης δε θα βελτιώσει την ελληνική εκπαίδευση. Αντίθετα, θα μειώσει την αξία των ελληνικών πτυχίων. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ήδη ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ) και συμμετέχουν πλήρως στα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα εκπαιδευτικών ανταλλαγών, εξασφαλίζοντας ερευνητικά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις χωρίς την κύρωση της Συνθήκης.

Η Νέα Αριστερά καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, καθώς τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ήδη ενταχθεί πλήρως στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και συμμετέχουν ενεργά σε διεθνή δίκτυα χωρίς την ανάγκη κύρωσης της Συνθήκης.

trikalanews
Author: trikalanews

Σοφία Ζαχαράκη: Ολοκληρωμένο παιδαγωγικό πλαίσιο για βρεφικούς σταθμούς – Συνεργασία Υπουργείου και ΔΙΠΑΕ

Σοφία Ζαχαράκη: Ολοκληρωμένο παιδαγωγικό πλαίσιο για βρεφικούς σταθμούς – Συνεργασία Υπουργείου και ΔΙΠΑΕ

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προωθεί την καθιέρωση παιδαγωγικού πλαισίου στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, για πρώτη φορά …
Θλίψη στον Τύρναβο: «Έφυγε» ξαφνικά 44χρονη γυναίκα

Θλίψη στον Τύρναβο: «Έφυγε» ξαφνικά 44χρονη γυναίκα

Μια θλιβερή είδηση συγκλόνισε τον Τύρναβο, καθώς μια 44χρονη γυναίκα, που ζούσε στην Αθήνα με τον σύζυγό της, πέθανε ξαφνικά …
Σφοδρή σύγκρουση αυτοκινήτων στον δρόμο Λάρισας – Κοζάνης - Μία τραυματίας στο νοσοκομείο

Σφοδρή σύγκρουση αυτοκινήτων στον δρόμο Λάρισας – Κοζάνης – Μία τραυματίας στο νοσοκομείο

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον δρόμο Λάρισας – Κοζάνης, στο ύψος των «φρένων Βαρνά» …
Σοκ στον Τύρναβο: Άντρας αποπειράθηκε να πατήσει τη σύζυγό του και το παιδί τους

Σοκ στον Τύρναβο: Άντρας αποπειράθηκε να πατήσει τη σύζυγό του και το παιδί τους

Ένα σοκαριστικό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας συνέβη στον Τύρναβο, όταν ένας άντρας προσπάθησε να πατήσει τη σύζυγό του και το παιδί …