Τα χαρτιά του άνοιξε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία στην συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην ΕΡΤ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με συνεργάτες του δεν παρέκκλινε από την προοδευτική πορεία που έχει χαράξει για το κόμμα του δηλώνοντας αποφασισμένος να περάσει ένα νομοσχέδιο το οποίο σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή της ισότητας, ενώ παράλληλα, έδειξε ότι η ΝΔ είναι μια παράταξη που αφουγκράζεται όλες τις απόψεις και δεν ακολουθεί την πεπατημένη της κομματικής πειθαρχίας που ανήκει στο παρελθόν.
Παράλληλα έδωσε διέξοδο στους διαφωνούντες βουλευτές του «δείχνοντας» τον δρόμο της αποχής.
Ο πρωθυπουργός εξέπληξε ευχάριστα πολλούς πολίτες, δήλωνε συνεργάτης του μετά την συνέντευξη και σίγουρα κέρδισε πόντους σε αντιδιαστολή με τα κόμματα στα αριστερά του που δείχνουν διάθεση να εργαλειοποιήσουν ένα καθαρά κοινωνικό ζήτημα.
Χωρίς καμία διάθεση σύγκρουσης τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ όσο και με την εκκλησία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί της ουσίας έθεσε όλους προ των ευθυνών τους καλώντας τους να πάρουν θέση και να θεσμοθετηθεί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, ακολουθώντας το μοντέλο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Τι θα προβλέπει ο νόμος
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τι θα περιέχει το νομοσχέδιο.
Κατ’ αρχήν θεσμοθετείται με τον πολιτικό γάμο η ισότητα.
Δεν θα προβλέπεται στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών η δυνατότητα απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.
Μοναδική επιλογή είναι η υιοθεσία, ένα δικαίωμα, όπως είπε, που έχει κατοχυρωθεί και στη χώρα μας από το 1946.
Δεν αναγνωρίζεται το σχήμα γονέας 1 και γονέας 2.
Αναγνωρίζονται τα παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό από ομόφυλα ζευγάρια.
Για το πότε θα φτάσει στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει συγκεκριμένα, αλλά με την φράση «[…] από τη στιγμή που, ναι, ανοίγω τη συζήτηση, προφανώς δεν ανοίγω τη συζήτηση για να παραπέμψω το θέμα στις καλένδες» έδειξε όμως ότι δεν θα αργήσει πολύ.
Πάντως, το σχέδιο νόμου σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα αρχίσουν να το παρουσιάζουν πολύ πιο αναλυτικά τις επόμενες μέρες με κεντρικό εισηγητή τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο με στόχο να υπάρξη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στο δημόσιο διάλογο και στη συνέχεια να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη βουλή, με στόχο να ψηφιστεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, πρώτα πρέπει να δοθεί χρόνος έτσι ώστε να κατασταλάξουν όσοι επιμένουν να διαφωνούν αλλά και μέσα από «μασάζ» και διάλογο όσοι είναι στο «ναι, μεν αλλά».
Γιατί, όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές παρότι το νομοσχέδιο όπως όλα δείχνουν θα περάσει και με ψήφους από την αντιπολίτευση πρέπει να προσπαθήσουν στο γαλάζιο στρατόπεδο οι απώλειες να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες.
Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός κάλεσε όσους πιστεύουν στο νομοσχέδιο αυτό να πείσουν τους βουλευτές της ΝΔ και ενδεχομένως να μεταπείσουν και κάποιους οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητική στάση.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιδιώκουν επίσης σε ένα τόσο σημαντικό θέμα να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γιατί όπως λένε έτσι θα σταλεί μήνυμα στην κοινωνία και θα απομονωθούν οι φωνές της οπισθοδρόμησης και του ακραίου συντηρητισμού.
Εκεί όμως που φάνηκε και πάντα χωρίς κορώνες να μην διαπραγματεύεται ο πρωθυπουργός ήταν στο θέμα των μελών του υπουργικού συμβουλίου.
Οι διαφωνούντες υπουργοί σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού θα δείξουν ένα σχήμα χωρίς συνοχή.
«Προφανώς, όταν κάποιος είναι Υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, όσον αφορά στην εκκλησία ο πρωθυπουργός περιμένει την στάση που θα εκφραστεί ίσως και σήμερα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο ο οποίος είχε δηλώσει μπερδεμένος με δημόσια τοποθέτησή του και θα επιδιώξει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αυτός που νομοθετεί είναι η πολιτεία.
πηγή: madata.gr