Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (Σ.Ε.Κ.), είχε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, κατά την οποία συζητήθηκαν σημαντικά θέματα του κλάδου τους και συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία για την προώθηση λύσεων.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων κρέατος και γάλακτος, στον χαρακτηρισμό πολλών μεταποιημένων προϊόντων ως ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης), ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης) και ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα) και στις προοπτικές τους όχι μόνο στην ευρωπαϊκή, αλλά και στην παγκόσμια αγορά, αλλά και στην ενίσχυση της συνεργατικότητας μέσα από το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τους συνεταιρισμούς.
Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν σε προτεραιότητα την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, με ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και χρήση νέων καινοτόμων μεθόδων δράσης των αγροτών.
«Ειδικά για την κτηνοτροφία υπάρχει συγκεκριμένο υποστηρικτικό και αναπτυξιακό πλάνο με πλήρη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της στο πλαίσιο υλοποίησης για πρώτη φορά ενός εθνικού σχεδίου κρέατος» είπε και συνέχισε:«Το ΥΠΑΑΤ θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους του ΕΦΕΤ για την πάταξη φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ και ο ΕΛΟΓΑΚ θα παρέμβει ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα των αθρόων εισαγωγών γάλακτος, καθώς αποτελούν την βασική αιτία πτώσης των τιμών του ντόπιου γάλακτος και αμφισβήτησης της γνησιότητας του ισχυρότερο εξαγώγιμου κτηνοτροφικού προϊόντος μας, της «Φέτας».«Κατά την άποψή μου – πρόσθεσε – χρειάζεται να διαχωριστούν οι τυροκόμοι που παράγουν άσπρο τυρί αναμιγνύοντας εισαγόμενο και ντόπιο γάλα, από τους παραγωγούς της «Φέτας», διότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να διασφαλιστεί το προϊόν μας ως ΠΟΠ. Οφείλουμε δε, να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας, ώστε η Ελληνική «Φέτα» να μην κινδυνεύσει από τη CETA και από την συμφωνία με τη Νότια Αφρική. Ακόμη πρέπει να αντιμετωπιστεί το τεράστιο έλλειμμα κρέατος και γάλακτος ως πρώτη ύλη, για τη σύσταση βιοτεχνικών και βιομηχανικών πυρήνων παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων και παραδοσιακών τροφίμων. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την άμεση ενεργοποίηση των ανθρώπων που ζουν στην ύπαιθρο και την συστηματική εμπλοκή των γόνων τους στην παραγωγική διαδικασία. Πρόκειται βέβαια για έναν στόχο που η κυβέρνησή μας επιδιώκει να επιτύχει από την αρχή της θητείας της» δήλωσε ο κ. Κωτσός.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης& Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης υπογράμμισε την πρόθεσή του για αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου δημιουργία βάσης γονιδιωμάτων του γάλακτος σε ορίζοντα διετίας και σύσταση αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού.
Αναφερόμενος στο Ν. Καρδίτσας και στη Θεσσαλία γενικότερα, ο Βουλευτής επισήμανε:«Με τον απέραντο κάμπο και τα πολλά βουνά που έχουμε θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή βοοειδών και στην εκτατική αιγοπροβατοτροφία, αξιοποιώντας την παρασκευή προϊόντων με βάση το επώνυμο τοπικό γάλα που προσελκύει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, μια σημαντική παράμετρος που θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των κτηνοτροφικών μας προϊόντων και ιδιαίτερα στη μείωση του κόστους παραγωγής είναι η βελτίωση των βοσκοτόπων, αφού οι ζωοτροφές καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων των κτηνοτρόφων. Τέλος,απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην σύσταση Ομάδων Παραγωγών όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ήδη η κυβέρνησή μας εργάζεται εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση θεσπίζοντας άμεσα ειδικά κίνητρα για τους κτηνοτρόφους που συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα (όπως η μειωμένη φορολογία για τα προϊόντα και τα εφόδια που διακινούνται μέσω των συνεταιρισμών κλπ)».
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τον κ. Κωτσό και τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων να εκφράζουν την κοινή πεποίθησή τους ότι ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα η κτηνοτροφία, μπορούν να αποτελέσουν κυρίαρχο πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας και κυρίως της υπαίθρου.